American Badger Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Na pierwszy rzut oka amerykański borsuk ( Taxidea taxus ) nie wygląda na zwycięzcę widowiska, a wielu uważa je za wręcz brzydkie. Mają charakterystyczne długie ciała z krótkimi nogami, dzięki czemu mogą być bliżej ziemi, co pomaga im podczas polowania. Amerykańscy borsuki mają długie, spiczaste nosy. Ich futro jest koloru brązowego lub czarnego, z długim białym paskiem biegnącym od punktu ich nosów aż do grzbietu ich ciał. Amerykański Borsuk ma od 24 do 35 cali długości i waży od 8 do 26 funtów, jest nieco większy od swojego południowego kuzyna, Honey Badger, i nieco mniejszy niż jego kuzyn „po drugiej stronie stawu”, europejski borsuk.

Dieta

Długie, ostre pazury amerykańskiego borsuka pomagają mu uchwycić małe zwierzęta, które stanowią lwią część jego diety. Wiewiórki lądowe, szczury, świstaki i myszy są głównymi źródłami żywności amerykańskiego borsuka, ponieważ znajdują się w tych samych zakresach siedlisk, co amerykański borsuk. Aby wykopać swoją ofiarę z ziemi, amerykański Borsuk użyje swoich pazurów, aby zgarnąć każde małe zwierzę lub, czasami, amerykański Borsuk wbije się w samą norę i skręci gryzonia na śmierć w swoim własnym domu . Amerykańscy borsuki są prawie wyłącznie mięsożerni, co oznacza, że ​​będą przeważnie spożywać mięso, choć niewielkie ilości roślinności i grzybów są spożywane w czasie jako qell.

Siedlisko i zasięg

Pochodzący z północnoamerykańskich muraw, które rozprzestrzeniły się od południowej Kanady do Meksyku, amerykański borsuk ma jeden z największych zasięgów wszystkich gatunków borsuków. Dość suchy klimat jest korzystny dla amerykańskiego borsuka i wolą mieszkać w polach gazowych i na terenach preryjnych. Biorąc to pod uwagę, amerykańskich borsuków można znaleźć także na zimnych pustyniach i wielu terenach parku. Zgodnie z najnowszą Czerwoną listą gatunków zagrożonych wydaną przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody, Amerykański Borsuk jest klasyfikowany jako gatunek „najmniejszej troski”.

Zachowanie

Chociaż amerykański borsuk jest typowym zwierzęciem, z którym można spotkać się w lasach Ameryki Północnej, nie oznacza to, że można bezpiecznie wejść na górę i pogłaskać jednego z tych włochatych facetów. Borsuki są z natury okrutne i mają kluczowy wpływ na ekosystem Ameryki Północnej. Dlatego nie wolno im się bawić, ponieważ wielu nauczyło się na własnej skórze. Te borsuki są samotnymi zwierzętami, które spotykają się tylko w okresie godowym. Szacuje się, że tylko około pięciu borsuków będzie mieszkać na tym samym obszarze, przy czym grupy są zazwyczaj oddzielone promieniem co najmniej jednego kilometra. Amerykański borsuk ma charakter nocny i wydaje się być bardzo nieaktywny w miesiącach zimowych, chociaż w rzeczywistości nie posuwa się tak daleko, by zapadł w sen zimowy. Kopią nory, w których śpią, a także ukrywają się, by zaskoczyć zdobycz podczas polowania. Potężne łapy amerykańskiego borsuka szybko przesiewają ziemię, co jest wielkim atutem dla zwierząt podczas polowania na grzebiące zwierzęta.

Reprodukcja

Pod względem rozmnażania, amerykański Badger łączy się w miesiącach letnich w lipcu i sierpniu. Jednak zarodki nie zaczynają rosnąć do początku grudnia ze względu na opóźnione wszczepienie do macicy, proces znany jako „diapauza embrionalna”. Po tym wydarzeniu płody borsuka amerykańskiego rosną do lutego i rodzą się w miesiącach wiosennych. Przeciętnie amerykańska borsukka urodzi pięć szczeniąt na miot. Po urodzeniu te „szczenięta” pozostaną ślepe i bezradne przez pierwsze kilka tygodni życia, co oznacza, że ​​są całkowicie zależne od swoich matek, aby przeżyć. Po tym okresie amerykańskie szczenięta borsuka staną się mobilne, a po ośmiu tygodniach zostaną odstawione od piersi i tym samym zaczną jeść mięso. W wieku od pięciu do sześciu miesięcy amerykańskie szczenięta borsuka opuszczą strony swoich matek, aby kontynuować cykl życia, niezależnie polując i hodując oraz wychowując własne szczenięta. Przeciętnie amerykańscy borsuki będą żyli do pięciu lat na wolności.

Zalecane

Fakty dotyczące rzeżączki: choroby świata
2019
Krótka historia wojny biologicznej
2019
Co to jest tęcza ognia?
2019