American Mink Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Norka amerykańska jest ssakiem i członkiem rodziny łasicowatych Mustelidae . Ze względu na ich smukłe ciała, które zwykle mają długość około dwóch stóp, to zwierzę przypomina nieco ich bliskich krewnych, domową fretkę. Inne cechy fizyczne norki obejmują krótkie nogi i małe oczy i uszy, a także stopy płetwiaste. Norki mają gruby ogon, który stanowi około jednej trzeciej całej długości ciała zwierzęcia. Futro zwierzęcia jest miękkie, ale oleiste, co jest niezbędne do odpychania wody. Amerykańskie norki mają ciemne futro w różnych odcieniach czerni lub brązu, a także mają białe łaty pod podbródkami i gardłami. Norki były tradycyjnie polowane na cenne futro, które jest używane do produkcji odzieży.

Dieta

Norka amerykańska jest mięsożercą i jako taka jej dieta obejmuje szereg małych zwierząt lądowych oraz ryb. Typowy posiłek dla tych zwierząt składa się zazwyczaj ze stworzeń takich jak węże, króliki, owady, żaby lub myszy. Norki są trafnymi myśliwymi, którzy zabijają swoją zdobycz, ścinając szyje swoich ofiar lub obszary gardła. Chociaż te agresywne zwierzęta mogą być aktywne w ciągu dnia, norki są w dużej mierze stworzeniami nocnymi, które wolą polowanie pod osłoną ciemności. Ze względu na swoje silne umiejętności pływania, norki mogą nurkować 16 stóp pod powierzchnią, aby złapać ryby. Co ciekawe, są oni również znani z tego, że oszczędzają dodatkowe jedzenie w skrytkach w jedzeniu, które można zjeść później, kiedy jedzenie może być mniej obfite.

Siedlisko i zasięg

Norka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej i można ją znaleźć zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak iw większości Kanady. Jedynymi obszarami, w których zazwyczaj nie rozwijają się w USA, są Hawaje i Arizona, a także części Utah, Teksas, Kalifornia i Nowy Meksyk. Ze względu na wysiłki związane z relokacją ludzi, norek amerykański można obecnie znaleźć jako gatunek wprowadzony w niektórych częściach Europy i Azji. Ponieważ są półwodne, norki amerykańskie kwitną na terenach podmokłych, w pobliżu rzek lub innych źródeł wody. Zwierzęta te wolą mieszkać w pobliżu wody, gdzie budują swoje domy, zagrzebując się w drzewach lub wzdłuż brzegów rzek. Chociaż nie lubią mieszkać w jednym miejscu przez dłuższy czas, często budują swoje domy w opuszczonych chatach lub norach innych zwierząt półwodnych, takich jak piżmaki i bobry.

Zachowanie

Norek amerykański dzieli swój czas między pobytem na lądzie a pływaniem w wodzie. Są samotnymi stworzeniami i łączą się w pary tylko w okresie godowym. Norki są bardzo terytorialne i używają swojego silnego węchu, by stawić swoje roszczenia. Samce i samice tego gatunku zwykle zajmują odrębne terytoria, które mogą się znacznie różnić wielkością, a niektóre rozciągają się, by objąć obszary o długości nawet kilku mil. Podobnie jak skunksy, norki chronią się, spryskując swoich wrogów w konfrontacji. Kiedy znajduje się w walce, nie wstydzi się bronić siebie lub swojego terytorium. Bardziej zaskakujące jest jednak to, że norka jest również znana z tego, że jest w stanie emitować mruczący dźwięk podobny do tego, który robią kotki treści.

Reprodukcja

Ze względu na ich samotny styl życia, samce i samice norek amerykańskich angażują się w czynności reprodukcyjne tylko w ściśle określonym okresie godowym, który trwa od stycznia do kwietnia każdego roku. Ciąża trwa zwykle od 40 do 75 dni, a samice rodzą w wygodnych gniazdach wyłożonych miękkim futerkiem. Typowy miot składa się z trzech do sześciu potomstwa, które są również określane jako „młode” i „zestawy”. Samice tego gatunku są wyłącznie odpowiedzialne za opiekę nad dziećmi, które są odsadzane w wieku około pięciu do ośmiu tygodni. Uważa się, że norki amerykańskie osiągnęły dojrzałość po około dziesięciu miesiącach od urodzenia. Norki mają tylko jeden miot rocznie. Jeśli chodzi o długość życia, norka amerykańska będzie żyła średnio przez osiem lat w niewoli.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019