Bald Eagle Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Ogólna charakterystyka

Haliaeetus leucocephalus, czyli Łysy Orzeł, jest zwierzęciem narodowym Stanów Zjednoczonych. Nazwa „Łysy Orzeł” nie oznacza, że ​​orzeł jest w rzeczywistości łysy. Nazwa oznacza „białogłowy”. Dojrzałe łysy orły mają przeważnie brązowy kolor na znacznej części ciała, z białymi głowami i ogonami. Samice i samce gatunków mają takie same zabarwienie, z jedyną główną różnicą polegającą na tym, że samice są co najmniej o 25% większe pod względem masy ciała i masy ciała niż samce. Ich ogony są nieco długie w stosunku do wielkości ciała wśród wielu innych gatunków ptaków i mają nieco klinowy kształt. Ich dzioby są koloru żółtego i są duże i zaczepione. Ich stopy i irysy są również koloru żółtego, a łysie orły mają krótkie i silne palce z dużymi szponami. Ich tylne szpony są wysoko rozwinięte i używane do przekłuwania ofiar, gdy wyrywają je z góry. Tymczasem ich nogi są bez piór. Młode, niedojrzałe łysie orły mają przeważnie ciemnobrązowy kolor i są pokryte plamistą białą plamą. Ich dzioby są czarne i zakończone na żółto na końcach. Łysy Orzeł osiąga dojrzałość płciową, gdy ma 3 lub 4 lata. Ptaki te różnią się wielkością w momencie dojrzałości w zależności od lokalizacji, w której się znajdują. Im dalej od równika i tropików, tym stają się większe. Łysy orły ważą od 3 do 6, 5 kg, długość ich ciał wynosi około 70-120 cm, a ich rozpiętość skrzydeł wynosi zazwyczaj od 1, 8 do 2, 3 m. Samice, większe niż samce, na ogół ważą co najmniej 5, 6 kg, w porównaniu z 4, 1 kg wśród swoich odpowiedników płci męskiej. Żywot Bald Eagle'a na wolności wynosi zazwyczaj około 20 lat od urodzenia.

Potrzeby żywieniowe

Łysy orły to kultowe ptaki drapieżne. Większość ich diety składa się z ryb, ale często też jedzą tusze małych ssaków, takich jak króliki, zające, wiewiórki, szopy i inne takie ziemskie ofiary. Żyją w pobliżu terenów podmokłych, dużych wybrzeży, wód śródlądowych lub bagien, z których czerpią dietę opartą na rybach. Łysy orły często gniazdują na dojrzałych drzewostanach z drzew liściastych lub iglastych. Ścigają duże i bardzo wysokie drzewa, aby żyć w otaczających wodach, które mają swoje źródła pożywienia. Takie drzewa powinny mieć co najmniej 20 metrów wysokości.

Domy Łysego Orła

Łysy orły pochodzą z Kanady, Meksyku, Saint Pierre i Miquelon oraz Stanów Zjednoczonych. Ptaki są wrażliwe na ludzką aktywność, dlatego będą gniazdować tak daleko od ludzkich zakłóceń, jak to tylko możliwe. Często można je znaleźć na bagnach namorzynowych Florydy, zatoce Chesapeake, Wyoming i południowej Alasce. Po poważnym zagrożeniu, wysiłki na rzecz ochrony doprowadziły do ​​prawie ośmiokrotnego wzrostu populacji Bald Eagle w ciągu ostatnich czterech dziesięcioleci i 72, 2% wzrostu w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Dziś majestatyczny ptak jest wymieniony jako gatunek „najmniejszej troski” na Czerwonej liście zagrożonych gatunków opublikowanej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody. Niegdyś spotykany tylko w Ameryce Północnej, dziś ptak rozprzestrzenił się na Belize, Bermudy, Irlandię, Puerto Rico, Federację Rosyjską i Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych.

Sky High Life

Łysy orły należą do najpotężniejszych lotników i mogą latać z prędkością 56-70 km / h podczas szybowania lub machania nieobciążonym, a nawet do 48 km / h podczas przewożenia ryb lub żywności. Jeszcze bardziej imponujące jest to, że mogą także przyspieszyć nurkowanie z prędkością 120-160 km / h. Ptaki są terytorialne i migrują tylko zimą, kiedy zamarzają wody, które utrzymują żywność. Wiadomo, że przebywają w swoich siedliskach przez całe życie, przemieszczając się między domami północnymi i południowymi, gdy zbiorniki wodne zamarzają, i wracają latem. Łysy orły są ptakami komunalnymi i żyją w paczkach.

Zaloty orłów

Po parze rasy łysych orłów samice składają jaja, a jaja wylęgną się po dwóch miesiącach inkubacji. Uważa się, że dany orzeł łysy kojarzy się na całe życie tylko z jednym partnerem i będzie kojarzył się z innym tylko wtedy, gdy jego oryginalny partner umarł. Jeśli koledzy próbowali mieć potomstwo i nie zdołali tego zrobić przez kilka lat, mogą również pójść swoimi różnymi drogami i spróbować z innymi nowymi partnerami. Uważa się, że w wieku trzech lub czterech lat po osiągnięciu dojrzałości płciowej są oni gotowi do parzenia się. Ptaki wracają do swoich siedlisk, w których się urodziły, aby się połączyć, i postępują zgodnie z wyżej wymienionymi wzorcami migracji. Zaloty Bald Eagle ułatwiają imponujące pokazy „tańca” podczas lotu. Tutaj partnerzy gonią, pędzą i gnają po niebie. Będą wspinać się na wysokie wzniesienia, szpony blokujące i swobodne spadanie, odblokowując swoje szpony i oddzielając tuż przed uderzeniem o ziemię. Prowadzą także spektakularne rozmowy, nawołując do siebie nawzajem poprzez „piosenkę”.

Zalecane

Najdłuższe fiordy w Norwegii
2019
Jakie są źródła rzeki?
2019
Czym jest festiwal White Nights?
2019