Black Bear Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Dwumianowa nazwa naukowa amerykańskiego Czarnego Niedźwiedzia, Ursus americanus, oznacza po prostu „niedźwiedź amerykański”. Istnieje 16 podgatunków amerykańskiego czarnego niedźwiedzia, które zostały zarejestrowane przez taksonomów do chwili obecnej. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie wszyscy członkowie amerykańskiego gatunku „czarnych” niedźwiedzi są w rzeczywistości czarni. Czarne niedźwiedzie zachodnie często wykazują ślady cynamonowego i brązowego zabarwienia oprócz czerni, podczas gdy ich wschodnie odpowiedniki mogą być prawie brązowe. Waga amerykańskich czarnych niedźwiedzi może się znacznie różnić w zależności od ich płci, wieku, pory roku, lokalizacji i stanu zdrowia. Dorosłe samce mogą mieć rozmiar od nieco ponad 100 do ponad 500 funtów. Ogólnie lochy (samice) są o około 30% mniej masywne niż dziki (samce), niedźwiedzie na wschodnim wybrzeżu są cięższe niż te na zachodnim wybrzeżu, a niedźwiedzie północne cięższe niż ich południowe odpowiedniki. Największe dzikie czarne niedźwiedzie, na które można polować i zabijać, przekroczyły 800 funtów, a największe w niewoli osiągnęły 1000 funtów. Zwierzęta, które mają krótkie, nie chowane pazury, mają prostszy profil od nosa do czoła i stosunkowo dłuższe, mniej zaokrąglone uszy niż wiele innych niedźwiedzi. Typowe amerykańskie dorosłe niedźwiedzie czarne mają około 3 stopy wzrostu na czworakach, z długością nosa do ogona około 75 cali i bardzo krótkimi ogonami w stosunku do rozmiaru ciała.

Dieta

Amerykańskie czarne niedźwiedzie są wszystkożernymi zwierzętami, które wolą karmić się szeroką gamą produktów spożywczych. Ich typowa dieta obejmuje owady, orzechy, rośliny, miód, owoce, padlinę, mniejsze ssaki i ryby. Ich dieta różni się znacznie w zależności od ich rzeczywistej lokalizacji i pory roku. Niedźwiedzie czarne od czasu do czasu zabijają łosia lub młode cielęta jelenia, aby wzmocnić swoją reputację jako bardzo oportunistyczne zjadacze.

Siedlisko i zasięg

Niedźwiedzie, które są doskonałymi wspinaczami drzew, uważane są za najmniejszy, a zarazem najszerzej rozpowszechniony gatunek niedźwiedzia kontynentu Ameryki Północnej. Ich populacja, według niektórych szacunków, zbliża się do 1 miliona osób, a pomogły jej w tym rezerwaty zwierzyny i przyrody oraz parki w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Wiadomo, że niedźwiedzie czarne żyją głównie na obszarach w dużej mierze zalesionych, zwłaszcza w lasach liściastych i iglastych, ale często opuszczają swoje konwencjonalne siedliska w poszukiwaniu wody i żywności. Często może to wynikać z tego, że czasami przyciągają je społeczności ludzkie, ze względu na dostępność żywności w rozwiniętych regionach, takich jak śmieci ludzi lub ich gospodarstwa i ogrody. Czarne niedźwiedzie są stałymi wędrowcami przemierzającymi duże terytoria. Amerykańskie Czarne Niedźwiedzie były historycznie znane z zajmowania prawie wszystkich zalesionych regionów Ameryki Północnej. Jednak obecnie są one bardziej ograniczone do obszarów mniej gęsto zaludnionych przez ludzi w USA, ale nadal zamieszkują większość ich historycznych regionów w Kanadzie, z wyjątkiem obszarów intensywnie uprawianych i rezydentnie rozwiniętych. Zostały wymienione przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) jako gatunek najmniejszej troski. Wynika to z ich dużej globalnej populacji, która szacuje się na około dwa razy większą niż w przypadku wszystkich innych gatunków niedźwiedzi łącznie, ułatwioną przez ich rozpowszechnioną dystrybucję i przystosowalny styl życia. Większość innych gatunków niedźwiedzi jest zagrożonych lub wymarłych. Prawne sezony polowań są często oferowane w różnych obszarach, aby pomóc w utrzymaniu populacji amerykańskiego czarnego niedźwiedzia w ryzach, ponieważ te stworzenia dostarczały wysokiej jakości mięso z dziczyzny. Sprzedawanie części niedźwiedzich jest jednak nielegalne w większości miejsc, a przestępcy mogą ponieść surowe kary finansowe i więzienne za ich sprzedaż. Nowe tysiąclecie zarówno ich geograficzne jak i liczbowe występowanie nadal rośnie.

Zachowanie społeczne

Jedną cechą behawioralną, która jest wspólna dla większości podgatunków amerykańskiego czarnego niedźwiedzia, jest możliwość używania pazurów i zębów do oznaczania drzew jako formy komunikacji. Te zwierzęta, które mają samotną naturę, z wyjątkiem młodych i matek, zwykle wolą żerować same. Mogą jednak czasami tolerować się nawzajem, gdy w danym regionie jest dużo jedzenia, a zamiast tego paść w grupach. Duży procent niedźwiedzi czarnych zimuje, w zależności od dostępności żywności i lokalnych warunków pogodowych. Na przykład niedźwiedzie nie mogą hibernować w regionach o stałej dostawie żywności i ciepłej pogodzie przez całą zimę.

Nawyki reprodukcyjne

Wiadomo, że amerykańskie niedźwiedzie czarne kojarzą się w miesiącach letnich i mają okres ciąży 63-70 dni. Przeciętna kobieta może urodzić 1-6 młodych w swoim życiu, a jej młode pozostaną z nią przez półtora roku po okresie odsadzenia, który zwykle wynosi 6-8 miesięcy. Niedźwiedzie czarne zwykle osiągają dojrzałość płciową po około 2 latach od urodzenia, ale czasami mogą się rozmnażać po roku, w którym ich młode odchodzą z różnych powodów.

Zalecane

Najdłuższe fiordy w Norwegii
2019
Jakie są źródła rzeki?
2019
Czym jest festiwal White Nights?
2019