Black-Tailed Prairie Dog: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Czarne Ogoniaste Psy Preryjne ( Cynomys ludovicianus ) są członkami Rodziny Wiewiórek, Sciuridae . Cechą charakterystyczną tej grupy rodzin jest to, że są małymi i średnimi gryzoniami, a także zawierają wiewiórki. Znajdują się po drugiej stronie Wielkiej Niziny, która obejmuje Amerykę Północną od Meksyku po Kanadę. Czarno-ogoniaste psy preryjne, podobnie jak ich nazwa, mają czarne ogony, a także brązowe ciała z lżejszymi podbiciami. Ich długość waha się od 14 do 17 cali jako dorośli, a dojrzała waga waha się od 1, 5 do 3 funtów. Nie ma silnych cech rozróżniających płeć, chociaż mężczyźni są generalnie ciężsi niż kobiety. Ich płaszcze pękają dwa razy w roku, kiedy zmieniają się pory roku, a letnie płaszcze są lżejsze od zimowych.

Dieta

Czarnorogie psy preryjne należą do najpiękniejszych zjadaczy w Królestwie Zwierząt. Są bardzo szczególne na etapach, w których zjadają różne rośliny, i dostosowują swoją dietę do zmieniających się pór roku. Zimą rzadko wyruszają ze swoich podziemnych nor, dlatego wolą jeść na podziemnych korzeniach w tym czasie. W miesiącach letnich większość ich diety składa się z różnych traw. Dostają też dużo nawilżenia od roślin, zwłaszcza z opuncji. Rośliny trawiaste stanowią największą część ich diety, uzupełnionej nasionami, korzeniami i owadami, takimi jak koniki polne.

Siedlisko i zasięg

Ich status ochrony powoduje, że są wymienione jako gatunek „najmniejszej troski”, co wskazuje, że są na bardzo zdrowym poziomie populacji. Psy preryjne o czarnych ogonach rozciągały się w znacznie większej ilości Ameryki Północnej niż obecnie, od Meksyku po Kanadę. Nadal można je znaleźć w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, choć ich populacje są znacznie mniejsze, a ich siedliska rozdrobnione. Ponieważ ich siedliska są murawami wykorzystywanymi w rolnictwie, poniosły wiele zniszczeń siedlisk. Mieszkają na preriach rozciągających się na zachodniej części kontynentu, tworząc domy pod ziemią. Prawdopodobnie dlatego ważne jest, aby mieć płaską powierzchnię nad nimi, aby służyły jako dachy. Największym zagrożeniem dla psów preriowych jest zniszczenie ich siedlisk, które mają zostać przekształcone do użytku w gospodarstwie. Są uważane za gatunek kluczowy, ponieważ odgrywają tak ważną rolę w swoich ekosystemach. Ich nory zapewniają domy różnym gatunkom innych zwierząt, w tym fretkom czarnogłowym, sowom grzebiącym i salamandrom tygrysim. Wiele różnych gatunków liczy na nie jako na ważne źródło pożywienia, aby utrzymać własne populacje na stabilnym poziomie. Drapieżniki te obejmują kojoty, orły i te same gatunki czarnogłowych fretek, które dzielą z nimi swój dom.

Zachowanie

Gryzonie są znane ze swoich żartobliwych i ciekawskich osobowości, a czarno-białe psy preryjne nie są wyjątkiem. Są to bardzo towarzyskie i czułe zwierzęta. Żyją w jednostkach rodzinnych zwanych kotlinami, zazwyczaj złożonymi z jednego mężczyzny, kilku samic i ich potomstwa. Te koterie żyją w dużych grupach, tworząc duże kolonie psów preryjnych w norach pod ziemią. Nory te są bardzo złożone, z różnymi obszarami przeznaczonymi na żłobki, do spania, do jedzenia i do eliminowania odpadów. Istnieją różne otwory do nor, zazwyczaj z pokojami „wychodzącymi na zewnątrz” w pobliżu wyjść, w których preryjne psy Black-tailed mogą strzec aktywności na zewnątrz. Komunikują się ze sobą poprzez odgadywanie różnych szczekańców oznaczających różne drapieżniki. Komunikują się także, dając sobie nawzajem tzw. „Prerii” „pocałunki”, rodzaj nuzzlingu używanego przy witaniu się nawzajem.

Reprodukcja

Samice czarnorogich preryjnych psów zaczynają się w marcu żarzyć. W tym czasie psy czarnogórskie schodzą do kosza pod ziemią, a okres godowy kończy się na początku maja. Samice są w ciąży przez okres od 33 do 38 dni, a wszystkie ich szczenięta rodzą się do końca maja. Zwykle jest 3 do 4 szczeniąt w młodszym wieku, ale wiadomo, że preryjny pies Black-tailed rodzi do 8 szczeniąt w jednym miocie.

Zalecane

Najdłuższe fiordy w Norwegii
2019
Jakie są źródła rzeki?
2019
Czym jest festiwal White Nights?
2019