Blue-Footed Booby Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Blue-Footed Booby jest ptakiem morskim, którego dziwaczne jasne, niebieskie, błoniaste, stopy są bardzo widoczne. Głupek o niebieskich stopach ma mocny, szaro-niebieski dziób, a pióra na skrzydłach są brązowe, a te na ich gładkich podołkach są białe. Plecy Blue-Footed Booby mają jasnobrązowe pióra sięgające do głowy, a te na ogonie są ciemnobrązowe, a oczy żółte. Zgodnie z Inicjatywą ARKive, w dorosłym życiu dureń błękitnopłetwy ma długość od 76 do 84 centymetrów, przy rozpiętości skrzydeł od 152 do 158 centymetrów. Samiec Blue-Footed Booby waży od 1, 1 do 1, 5 kilograma, podczas gdy samice są generalnie nieco większe i ważą od 1, 3 do 2 kilogramów, gdy są dojrzałe.

Dieta

Ryby, jako mięsożerny ptak, są głównym składnikiem diety Blue-Footed Booby, według badań Cornell Lab of Ornithology. Blue-Footed Booby zużywa szesnaście gatunków ryb, w tym peruwiańską sardelę i sardynki, a także zjada jeden gatunek kałamarnicy. Blue-Footed Booby żeruje na swoją zdobycz w ciągu dnia i może podróżować aż do 30 kilometrów od brzegu. Aby złapać ofiarę, może zanurkować do głębokości 20 metrów pod powierzchnią wody i pozostać zanurzony przez ponad 30 sekund. Nadal większość nurkowań Blue-Footed Booby jest płytkich, ma głębokość około 4 metrów i trwa około 6 sekund. Badania donoszą, że kobiety zazwyczaj nurkują głębiej i pozostają zanurzone dłużej niż mężczyźni. Naukowcy przypisują to albo kobietom, unikając rywalizacji z samcami o żerowanie mikrohabitatu, albo przyspieszeniom grawitacyjnym, ponieważ są one cięższe.

Siedlisko i zasięg

Ekwadorskie wyspy Galapagos gościją połowę wszystkich par lęgowych głuptaka błękitnopłetwego. Niemniej jednak nadal istnieją znaczne populacje wzdłuż wybrzeża Pacyfiku obu Ameryk, szczególnie w północnym i południowym Peru, północnym Chile, północnej Kalifornii w USA i Meksyku. Te wybrzeża zapewniają idealne środowisko do gniazdowania na otwartym terenie, skalistych wybrzeżach, klifach lub wyspach, a także do żerowania na wodach przybrzeżnych. Raport „Czerwona lista” z 2015 r. Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody klasyfikuje Błękitnego Stodoła jako gatunek „najmniejszej troski” wśród zagrożonych gatunków. Jednak badanie z 2014 r. Dotyczące wyspy Galapagos, przeprowadzone przez Avian Conservation and Ecology, wykazało, że jej populacja spadła do 6400 ptaków, w porównaniu z 20 000 w latach 60. XX wieku. Naukowcy przypisali ten spadek zmniejszonej aktywności hodowlanej i niedoborom sardynek, ponieważ spożywanie tych ryb zwiększa rozmnażanie wśród Blue-Footed Booby.

Zachowanie

Blue-Footed Booby jest doskonałym nurkiem, a czasami łapie ryby lecące z wody, ale niezgrabne na lądzie. Gdy chce zanurzyć się w wodzie na maksymalną głębokość i natychmiast powrócić na powierzchnię, wykorzystuje nurkowanie w kształcie litery V. Istnieje również nurkowanie w kształcie litery U, charakteryzujące się zygzakowatym przemieszczeniem i występuje, gdy Blue-Footed Booby nurkuje na maksymalną głębokość. Prędkość lotu wynosi 39 kilometrów na godzinę, a wyprawy żerujące trwają do 13 godzin. Blue-Footed Booby jest towarzyski, a gromada może mieć nawet 200 ptaków, choć stają się bardziej terytorialne podczas hodowli.

Reprodukcja

Dojrzałość płciowa dla Blue-Footed Booby zaczyna się około 2 do 3 lat. Według Marine Bio hodowla może mieć miejsce o każdej porze roku. Żeby parzyć się z samicą, samiec pokazuje swoje niebieskie stopy w chełpliwej rozpórce i przedstawia kobiecie materiały gniazdujące. Samiec ponownie powtarza chełpliwą podpórkę, a potem przechylają dzioby w górę i wytwarzają przeszywające gwizdy i jęki, a potem w końcu łączą się w pary. Samica składa od 2 do 3 jaj na płaskiej płytkiej depresji, na płaskim terenie. Samica wysiaduje jaja ze swoimi płetwiastymi stopami. Kiedy jaja wykluwają się, matka wspiera przez miesiąc młode ptaki na płetwiastych stopach i karmi je zarzuconymi rybami. Średnia długość życia Blue-Footed Booby wynosi 18 lat na wolności.

Zalecane

Australijska populacja według kraju pochodzenia
2019
Dlaczego Greenland nazywa się tak, chociaż jest mało zielony?
2019
Czy Ocean Atlantycki i Ocean Spokojny Mix?
2019