Bottlenose Dolphin Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Delfiny Bottlenose to gatunek ssaków morskich, które obok wielorybów i morświnów należą do zakonu waleni, którego najbliżsi lądowi krewniacy obejmują hipopotamy. Dorosłych waha się od około 6, 5 do 13 stóp długości i od 330 do prawie 1500 funtów wagi. Górne połówki ich ciał są szare, podczas gdy dolne są bliżej bieli, kombinacja kolorów, która skutecznie maskuje je zarówno z góry, jak iz dołu podczas pływania. Jak sugerują ich imiona, delfiny butlonoskie mają wąskie pyski w kształcie butelek, które pomagają usprawnić ich gładkie, potężne ciała, a następnie umieścić je wśród najbardziej efektywnych pływaków oceanu. Te pyski są wypełnione 18-28 stożkowymi zębami, których używają podczas polowania i karmienia.

Dieta

Diety delfinów butlonosych składają się głównie z gatunków ryb, takich jak barwena, tuńczyk i makrela. Wiadomo też, że jedzą gatunki karmników dennych, a także różne skorupiaki i kalmary. Chociaż czasami delfiny polują samotnie, częściej polują w grupach, polegając na pracy zespołowej, by zebrać ławice ryb w kierunku brzegów i zmaksymalizować ich zabójstwa. Robią te zabójstwa ostrymi zębami, a czasami poprzez praktykę trafnie nazywaną „uderzeniem ryby”, w której ogłuszają swoją ofiarę pyskami, czasem nawet wyrzucając ich z wody. Wiadomo również, że delfiny podążają za łodziami rybackimi, czasami nawet kradną ryby z sieci.

Siedlisko i zasięg

Delfin butlonosów jest niezwykle adaptacyjnym zwierzęciem, które pozwala na jego szeroki zasięg. Delfiny te, obecne na większości Oceanu Spokojnego, Atlantyku i Oceanu Indyjskiego oraz ich przyległych mórz, znajdują się zarówno blisko linii brzegowych, jak i daleko na morzu. I chociaż mogą się rozwijać w różnych środowiskach, ich rozmiar zmienia się w zależności od ich siedliska, na które bardziej wpływa temperatura wody. Delfiny w cieplejszych, płytszych wodach są na ogół mniejsze, podczas gdy te w chłodniejszych regionach pelagicznych są zazwyczaj większe. Obecnie delfiny butlonosowe nie są zagrożone, chociaż są, podobnie jak wiele gatunków morskich, dotknięte utratą siedlisk, zanieczyszczeniem i rybołówstwem. Mniejsze delfiny są również żerowane przez różne gatunki rekinów, takie jak byk, tygrys i wielkie białe rekiny.

Zachowanie

Delfiny butlonose są zwierzętami niezwykle społecznymi i jako takie można je ogólnie znaleźć w grupach zwanych „strąkami”. Te strąki mogą mieć od 2 do 3 delfinów, w rzadszych przypadkach ponad 1000 członków. W obrębie tych grup delfiny butlonoskie komunikują się z „echolokacją”, formą sonaru, w której delfin wykrywa obiekty, wytwarzając szereg pisków i kliknięć, i nasłuchując powstających ech. Delfiny są znane ze swojej żartobliwej natury i często można je zobaczyć, jak bawią się i wyskakują z wody. Wiadomo jednak, że samce stają się bardzo agresywne wobec siebie podczas okresu godowego, a gatunek znany jest również z atakowania grasujących rekinów.

Reprodukcja

Jako ssaki, delfiny butlonosów żyją młodo, a nie składają jaja, takie jak ryby, gady i ptaki. W sezonie lęgowym gatunku samce będą rywalizować o koleżanki płci żeńskiej, często walcząc ze sobą, a czasem nawet pracując w parach, aby izolować i chronić pojedynczą samicę. Po pomyślnym połączeniu się samica przejdzie w ciążę średnio przez 12 miesięcy. Powstałe w ten sposób młode, generalnie tylko jedno cielę, będą rodziły się w cieplejszych, płytkich wodach. Następnie będą ssać od 18 miesięcy do nawet 8 lat i często utrzymują bliskie stosunki z matkami dobrze po odstawieniu od piersi.

Zalecane

Największe jeziora w Ameryce Południowej
2019
Który kraj dał kobietom prawo do głosowania?
2019
Kultura Panamy
2019