California Condor Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Kondor kalifornijski jest sklasyfikowany jako nowy sęp światowy, a jego rozpiętość skrzydeł wynosi 8-10 stóp i jest największym ptakiem lądowym w Ameryce Północnej. Upierzenie dorosłego kondora kalifornijskiego jest całkowicie czarne, z wyjątkiem białego paska umieszczonego na spodzie każdego skrzydła. Tymczasem młode ptaki mają ciemniejszy brązowy kolor. Podobnie jak inne gatunki sępów, głowa kondora kalifornijskiego pozbawiona jest piór i jest niebezpieczna ze względu na imponujący, haczykowaty dziób. Jego stopy są na ogół szarawe i, w przeciwieństwie do innych sępów, jego szpony są stosunkowo tępe, a zatem bardziej odpowiednie do chodzenia niż polowania.

Dieta

Jako padlinożerca podstawą diety kondora kalifornijskiego jest „padlina”, rozkładające się ciało już martwych zwierząt. Preferowane posiłki pochodzą z dużych ssaków lądowych, takich jak kozy, bydło, świnie, konie, a nawet dzikie kuguary i niedźwiedzie. Mimo to od czasu do czasu żywią się tuszami mniejszych ssaków, takich jak króliki, lisy i kojoty. Ponadto, jeśli pozwala na to ich położenie, nawet menu ssaków morskich, takich jak wieloryby i lwy morskie, może być umieszczone w menu kondorów. Ponieważ nie mają węchu, kondory kalifornijskie lokalizują swoje pożywienie, przyglądając się niebu innym padlinożercom, takim jak orły i inne gatunki sępów.

Siedlisko i zasięg

W przeszłości kondory kalifornijskie kwitły na całym amerykańskim południowym zachodzie, a także na zachodnim wybrzeżu USA. Dziś jednak są one uważane za krytycznie zagrożone, a ich zasięg został zredukowany do kilku małych kieszeni w Kalifornii, Arizonie i Utah. W tych regionach kondory można znaleźć w skalistych krzewach i lasach iglastych. Tymczasem ich gniazda są zazwyczaj budowane na drzewach lub na twarzach dużych klifów. Obecnie istnieją dwa sanktuaria poświęcone odbudowie kondora kalifornijskiego. Są to Sanktuarium Sisquoc Condor w Wilderness San Rafael oraz Sanktuarium Condor Sespe w Lasie Narodowym Los Padres, odpowiednio w hrabstwach Kalifornii Santa Barbara i Ventura.

Zachowanie

Kondory kalifornijskie spędzają większość czasu na lataniu w poszukiwaniu pożywienia. Podczas lotu wiadomo, że osiągają prawie 60 mil na godzinę i osiągają zawrotne wysokości ponad 15 000 stóp. Ptaki mają złożoną strukturę społeczną, często działającą w grupach, w której ustalono kolejność dziobania i łańcuch dowodzenia poprzez język ciała i szereg syknięć i pomruków. Ta kolejność dziobania jest najbardziej widoczna, gdy żerują, ponieważ dominujące ptaki będą jadły przed swoimi podwładnymi. Poza ludźmi ptaki mają bardzo mało naturalnych zagrożeń. Mimo to wiadomo, że walczą i są zabijani przez złote orły w pobliżu spornego źródła padliny.

Reprodukcja

Kondory kalifornijskie zazwyczaj osiągają dojrzałość płciową w wieku sześciu lat. W tym momencie zaczną szukać partnera. Aby przyciągnąć partnera, męscy kondory wystawią przedstawienie, obracając głowy na czerwono i wydmuchując pióra. Gdy kobieta zostanie zaatakowana przez tę wystawę, para stanie się partnerem na całe życie. Para zbuduje gniazdo na szczycie drzewa lub klifu, gdzie samica składa jedno jajko co drugi rok, od stycznia do kwietnia. 53-60 dni później jajko się wykluje. Młody ptak będzie mieszkał z rodzicami przez okres do dwóch lat, zanim wyruszy samodzielnie. W tym momencie rodzice zwykle tworzą nowe gniazdo i wychowują innego młodego ptaka. Może to trwać przez większość życia ptaka, co może trwać do niesamowitych 60 lat.

Zalecane

Najbezpieczniejsze państwa w USA
2019
10 najbardziej zaludnionych miast w Nowej Południowej Walii w Australii
2019
Park Narodowy Retezat, Rumunia - wyjątkowe miejsca na świecie
2019