Cape Buffalo Facts: Zwierzęta Afryki

Opis fizyczny

Charakteryzujący się rozmiarem i unikalnymi rogami, bawół przylądkowy, znany również jako bawół z południowej sawanny, jest największym z czterech podgatunków bawołów afrykańskich i największym spośród wszystkich gatunków bydła w Afryce. „Bovid” odnosi się do grupy zwierząt kopytowatych, w których wszystkie samce mają rogi o różnych kształtach i rozmiarach. Zarówno samce, jak i samice bawołów przylądkowych mają rogi, ale mają też kilka wyraźnych różnic, w tym garb za szyjami samców i sporadyczne „krople rosy” występujące pod podbródkami. Ważący do tony (907 kilogramów) i osiągający wysokość do 5'7 ”(170 centymetrów) pojedynczy bawół przylądkowy wystarczyłby, by każdy drapieżnik mógł zatrzymać się i ponownie rozważyć polowanie, pamiętając o całym ich stadzie .

Dieta

Jako roślinożercy, bawoły przylądkowe można zazwyczaj spotkać na otwartych łąkach afrykańskich sawann, gdzie zieleń nie zawsze rośnie obficie na wschodzie i południu Afryki. Bawoły przylądkowe mają tendencję do pozostawania w bliskiej odległości od źródeł wody, ponieważ wymagają dostępu do wody, aby utrzymać nawodnienie przynajmniej raz dziennie. Sposób, w jaki bawoły unikają nadmiernego wypasu w swoim siedlisku, polega na przyjęciu wzorca migracji, który jest czymś, co robi wiele innych gatunków w sawannie, w tym zebry i gnu. Powrócą do dawnego miejsca żywienia, gdy jego roślinność wzrośnie na tyle, by można było go ponownie wypasić.

Siedlisko i zasięg

Bawoły przylądkowe występują w kilku krajach Afryki Wschodniej, a ich siedliska rozciągają się na południe aż do Afryki Południowej, chociaż zazwyczaj unikają obszarów pustynnych i subdeustycznych w tym zakresie. Licząca ponad 670 000 osób większość ludności żyje obecnie na obszarach chronionych, gdzie polowanie jest ograniczone i ściśle kontrolowane. Pomimo zamieszkiwania na obszarach chronionych, kłusownictwo nadal stanowi problem, ponieważ te bawoły są cenione zarówno za mięso, jak i za rogi. Chociaż są one wymienione jako gatunek „najmniejszej troski” przez Czerwoną Listę IUCN, doświadczyły one gwałtownego spadku populacji w przeszłości, głównie z powodu kłusownictwa, utraty siedlisk i chorób naturalnych. Należą do nich choroby przenoszone na nich z domowego inwentarza żywego, takie jak księgosusz i wąglik.

Zachowanie

Z czterech podgatunków bawołów afrykańskich bawół przylądkowy jest uważany za najbardziej agresywny. Wiadomo, że wykazują nawet agresję wobec słoni afrykańskich, lwów i ludzi. Dorosłe byki mogą również wykazywać agresję wobec siebie, aby ustanowić między sobą hierarchię. Pomimo tego, że nie są to stworzenia terytorialne, stado, składające się głównie z dorosłych samic, z łatwością obroni swoje cielęta przed drapieżnikami. W rezultacie większość zdobytych bawołów to maruderowie lub mniejsze grupy samców. Gdy są gotowi, aby ponownie ruszyć, bawoły przylądkowe decydują, w którym kierunku podróżować przez „demokratyczne głosowanie”. W tym przypadku te bawoły stoją tak, jak chcą, a dominująca samica poprowadzi ich tam, gdzie wskazała większość.

Reprodukcja

Chociaż samice są poliestrowe i mogą kojarzyć się i rodzić przez cały rok, szczyt godowy sezonu godowego przypada na koniec pory deszczowej. W miarę zbliżania się sezonu godowego mniejsze stada płci męskiej połączą się z większymi, mieszanymi stadami, aby znaleźć samice, z którymi będą się kojarzyć. Kiedy byk znajdzie kobietę, „będzie” ją pociągał, podążając za nią, a on będzie to robił, dopóki nie stanie się podatna na przyjęcie lub nie przejmie dominującego mężczyzny. Po kopulowaniu inny mężczyzna natychmiast przejmie kontrolę i zajmie się kobietą. Średni okres ciąży dla bawołów Cape wynosi 11 miesięcy. Ich cielęta są normalnie odsadzane po około 10 miesiącach i osiągają pełną dojrzałość fizyczną po około pięciu latach.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019