Clouded Leopard Facts: Zwierzęta Azji

Opis fizyczny

Chmurniejące lamparty są gatunkiem dużych kotów, głównie w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, a także u podnóża Himalajów. Z obecną populacją mniejszą niż 10 000 dojrzałych osobników, zostały uznane za „wrażliwe” przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody „Czerwonej Listy Zagrożonych Gatunków”. Zamglony lampart można rozpoznać po ciemnoszarym futrze, czarnych uszach i głowie z tyłu. Paski można znaleźć w rogach każdego oka, tuż nad policzkiem, a także w kącikach ust owiniętych i spływających po ich szyi. Ich oczy są zazwyczaj brązowożółte lub szarawo-zielone, a ich nogi są stosunkowo krótkie, kończące się szerokimi łapami. Jest jednym z najmniejszych dużych kotów, samice tego gatunku są nieco mniejsze od samców.

Dieta

Chmurniejące lamparty są drapieżnikami, wspólną cechą wszystkich dzikich kotów. Są doświadczonymi myśliwymi, którzy wymieniają wśród swoich ofiar mniejsze i większe zwierzęta na swoich obszarach, w tym dziki i świnie, jelenie, wiewiórki, małpy i ptaki. Eksperci kiedyś uważali, że te koty polowały podczas wspinaczki. Ostatnie odkrycia pokazały jednak, że robią to na ziemi, wykorzystując jedynie drzewa jako miejsca odpoczynku między wysiłkami podczas polowania w ciągu dnia.

Siedlisko i zasięg

Zamglone lamparty występują w zamkniętych i otwartych siedliskach leśnych i leśnych takich krajów Azji Południowej i Wschodniej jak Indie, Malezja, Bhutan, Myanmar, podnóża Himalajów Nepalu, Wietnamu, południowych Chin i Tajlandii. Na Tajwanie wymarły. Tymczasem pozostaje niejasne, czy mieszkają również w Bangladeszu, pomimo sporadycznych doniesień o widzeniu ich przez mieszkańców na południowym wschodzie kraju. W 2008 r. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zadeklarowała, że ​​lamparty są gatunkiem „wrażliwym”. Ich liczba zmalała w wyniku zniszczenia ich naturalnych siedlisk na dużą skalę poprzez wylesianie, a także ludzi kłusujących. Głównym celem tego kłusownictwa jest perspektywa sprzedaży zębów, kości, mięsa, skóry i pazurów w chmurach Leopardów na czarnym rynku. Mogą uzyskać wysokie ceny dla bardzo biednych mieszkańców walczących o wyżywienie swoich rodzin w diasporze. Jest to szczególnie zła wiadomość dla cętkowanych lampartów, ponieważ ich obecna populacja wynosi około 10 000 dorosłych kotów dzisiaj.

Zachowanie

Uważa się, że zachmurzone lamparty preferują samotną egzystencję, chyba że mają partnera, w którym to przypadku czasami żyją z nimi i ich młodymi. Naukowcy wierzyli, że są zwierzętami nocnymi. Jednak ostatnie odkrycia pokazały, że wykazywały energiczne działania w ciągu dnia. Podobnie jak większość innych kotów, zamglone lamparty ściśle strzegą swoich terytoriów i są wspaniałymi myśliwymi, żerującymi na zwierzętach zarówno mniejszych, jak i większych. Wszelkie informacje zapisane na temat tych kotów opierają się na obserwacjach przeprowadzonych na zwierzętach trzymanych w niewoli i tylko bardzo niewiele zostało zaobserwowane wśród osób żyjących na wolności.

Reprodukcja

Dojrzewanie płciowe lampartów zachmurzonych rozpoczyna się po 26 miesiącach, zarówno dla męskich, jak i żeńskich członków gatunku. Okres godowy trwa od grudnia do marca. Wiadomo, że samce wykazują agresywność podczas rytuałów godowych, czasami mocno gryząc samice do tego stopnia, że ​​odcinają kręgi. Po znalezieniu zgodnego partnera łączenie nastąpi wiele razy w ciągu kilku dni. Podczas kopulacji samica będzie wyrażać zgodę i zachęcanie mężczyzny poprzez dźwięki wokalne. Po rozmnażaniu samiec natychmiast opuszcza samicę i zazwyczaj nie angażuje się w wychowanie młodych.

Zalecane

Siedem parków narodowych Kambodży
2019
Lion Rock - Unikalne formy terenu Azji
2019
Jakie są różnice między Salamanders a Newts?
2019