Cztery zachowane gatunki górskiego tukana znalezione w Andach

Tukany górskie to rodzaj ptaków z rodziny Ramphastidae zamieszkujących wilgotne lasy na wyżynach Andów południowoamerykańskich. Należą do rodzaju Andigena . Zasięg tych ptaków rozciąga się od Wenezueli do Boliwii. Są znane ze swojego żywego wyglądu. Wszystkie ptaki tego rodzaju mają niebiesko-szarą powierzchnię brzuszną i oliwkowo-brązową powierzchnię grzbietową. Mają też czerwony otwór wentylacyjny, żółty zad i wspólną czarną koronę.

4. Szary Tukan Górski

Szary tukan górski w Ekwadorze.

Andigena hypoglauca to gatunek górskiego tukana zamieszkujący wilgotne lasy w górach Andów. Zasięg tego gatunku obejmuje Kolumbię, Ekwador i Peru. Znaleziono dwa podgatunki: A. h. hypoglauca i A. h. lateralis . Pierwsza z nich rozciąga się od centralnej Kolumbii po wschodni Ekwador. Zasięg tego ostatniego zaczyna się we wschodnim Ekwadorze i sięga aż do centralnego Peru. Ptaki można łatwo odróżnić dzięki kolorowym dziobom, które różnie ubarwione są na górze (czerwony i czarny) i podstawie (żółto-zielony). Oznaczenie w kształcie odcisku palca jest również obecne u podstawy dzioba. Reszta ciała jest brązowo zabarwiona i oddzielona od czarnej głowy przez szary kołnierz. Ptaki żyją wysoko na drzewach, ale także lądują u podstawy drzew w poszukiwaniu pożywienia. Często obserwuje się żerowanie na innych grupach ptaków, takich jak garbarnie, drozdy itp.

3. Czarnoskóry Tukan Górski

Andigena nigrirostris to górski tukan, który żyje w wilgotnych lasach w górach Andów. Zasięg tego gatunku ptaków rozciąga się od Wenezueli na południe przez Kolumbię i Ekwador do północnego Peru. Istnieją trzy podgatunki tego ptaka, z których tylko nominują podgatunki, A. n. nigrirostris, ma całkowicie czarny dziób. Pozostałe dwa podgatunki to A. n. spilorhynchus i A. n. occidentalis . Gardło ptaka ma kolor biały. Ptaki często obserwuje się w koronach drzew żerujących w parach lub w małych grupach rodzinnych.

2. Tukan górski zaplombowany

Tukan górski zapowiadany na talerzu.

Andigena laminirostris znajduje się w górach Andów, gdzie żyją w wilgotnych lasach górskich krajobrazu górskiego. Preferują siedliska o bogatym rozwoju mchów i bromeliowatych. Typowa wysokość ich siedliska waha się od 1200 do 32000 metrów i czasami mogą być zauważone na wysokościach zaledwie 300 metrów. Zasięg ptaków rozciąga się od południowo-zachodniej Kolumbii do centralnego Ekwadoru. Długość ptaków waha się od 46 do 51 cm, a ich waga waha się od 275 do 355 g. Owoce stanowią większość diety tych ptaków. Mówi się, że zimą migrują na niższe stoki w grupach około 25 ptaków. Niewielki zakres gatunków sprawia, że ​​ptaki są bardzo podatne na zagrożenia związane z działalnością człowieka. Ptaki są uznawane przez IUCN za „bliskie zagrożenia”. Utrata siedlisk spowodowana usuwaniem lasów w celu wyrębu, rolnictwa, wydobycia itp. Oraz chwytanie ptaków w celu nielegalnego handlu ptakami z klatkami są głównymi czynnikami wpływającymi na spadek populacji tego gatunku.

1. Tukan górski z kapturem

Andigena cucullata to gatunek górskiego tukana zamieszkujący wilgotne lasy na zboczach Andów. Ptaki te są bardzo nieuchwytne z natury i pomimo niewielkiego zasięgu rozciągającego się od południowo-wschodniego Peru do środkowej Boliwii, ptaki rzadko są obserwowane na wolności. Możliwe jest również, że ptak migruje z wyższych wysokości na niższe. Ptak jest w jasnym kolorze z żywym zielonkawo-żółtym dziobem z czarną końcówką. Podstawa dzioba ma czarne owalne oznakowanie.

Zalecane

Jaka jest stolica chińskiej prowincji Shanxi?
2019
Kiedy i dlaczego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
2019
Siedem gatunków dzikich kotów Afryki
2019