Czy kameleon jest gadem?

Kameleony są najbardziej znane z możliwości zmiany kolorów. Inne cechy charakterystyczne to między innymi wgniecenie acrodontowe, oczy, które mogą się poruszać niezależnie od siebie i stopy zygodactylous. Kameleony mają także zanikowe gruczoły jadowe, które wytwarzają nieszkodliwy jad. Kameleon jest gadem i może wprowadzać w błąd niektórych ludzi, którzy się z nimi spotykają, ponieważ niektóre gatunki rodzą żywe potomstwo, takie jak ssaki, w przeciwieństwie do składania jaj jak inne gady. Kameleon jest identyfikowany jako gad ze względu na swoją zimnokrwistą naturę, w przeciwieństwie do ssaków, które są zwykle ciepłokrwiste. Istnieje ponad 150 gatunków kameleonów ”, z których ponad połowa mieszka na Madagaskarze, podczas gdy reszta znajduje się głównie w Afryce Subsaharyjskiej. Istnieją jednak dwa gatunki występujące poza Afryką, a mianowicie Chamaeleo zeylanicus, który występuje głównie w południowych Indiach i na Sri Lance oraz europejski kameleon ( C. Chamaeleon ), który jest głównie na Bliskim Wschodzie i południowych częściach Hiszpanii.

Rozmiar

Kameleon Parsona jest największym gatunkiem kameleona i może dorastać do 27 cali, podczas gdy kameleon liściowy jest najmniejszy i rośnie do zaledwie 0, 5 cala. Kameleony rosną przez całe życie i zrzucają skórę na kawałki, w przeciwieństwie do węży, które od razu zrzucają całą skórę.

Zmiana koloru

Według badań naukowych kameleony zmieniają kolor skóry dzięki szeregowi czynników, w tym emocji, takich jak strach i czynniki środowiskowe, takie jak temperatura i światło. Mechanizm zmiany koloru polega na manipulowaniu granulkami pigmentu poprzez dyspersję lub stężenie. Autonomiczny układ nerwowy kameleona kontroluje granulki pigmentu (komórki melanoforowe). Męskie kameleony wytwarzają jedne z najbardziej wyrazistych kolorów sierści w okresie godowym, a samice preferują kojarzyć się z samcami w jasnych kolorach, w przeciwieństwie do samców z szarymi i brązowymi skórami noszonymi przez uległe samce. Oczy kameleona mogą poruszać się niezależnie i są przystosowane do wykrywania i regulowania światła, szczególnie interesująca jest zdolność kameleona do regulacji soczewki oka w celu powiększenia obrazów.

Dieta

Kameleony mają szybko wytłaczalny język, który umożliwia chwytanie owadów na odległość. Większe kameleony są również w stanie żerować na małych jaszczurkach i ptakach. Kameleon chwyta swoją zdobycz, wystrzeliwując swój język na odległość większą niż dwukrotna długość jego ciała z najwyższą dokładnością u ofiary, która utknie na czubku języka. Mięśnie zwijacza wciągają język i zdobycz z powrotem do ust.

Reprodukcja

Większość kameleonów rozmnaża się, składając od 2 do 40 jaj, które są zakopane w glebie lub gnijącej materii roślinnej. Istnieją jednak pewne gatunki, takie jak kameleon Jacksona, które rodzą żywe potomstwo. Młodzi z tych gatunków nie mają jednak łożyska, ponieważ samice wysiadują jaja w ciele zamiast składać jaja. Zazwyczaj kameleony osiągają dojrzałość płciową w ciągu 1-2 lat, z wyjątkiem kameleona madagaskańskiego, który osiąga dojrzałość w ciągu zaledwie dwóch miesięcy, a następnie umiera miesiąc później po reprodukcji.

Ochrona

Szacuje się, że 36% gatunków kameleona stoi obecnie w obliczu zagrożenia wyginięciem. Degradacja siedlisk spowodowana działalnością człowieka jest zdecydowanie największym zagrożeniem dla gatunków, ponieważ kameleony są ograniczone zasięgiem (zajmują małe obszary geograficzne, takie jak pojedyncza góra). Inne zagrożenia obejmują zmiany klimatu i nielegalny i często niezrównoważony handel zwierzętami domowymi.

Zalecane

Fakty dotyczące rzeżączki: choroby świata
2019
Krótka historia wojny biologicznej
2019
Co to jest tęcza ognia?
2019