Fakty Meerkat: Zwierzęta Afryki

Opis fizyczny

Surykatki, znane również jako „suricates”, są raczej komicznymi wyglądającymi stworzeniami, które choć wyglądają trochę jak skrzyżowanie psa preryjnego i małego kota, są w rzeczywistości częścią Rodziny Mongoose. Te małe ssaki zwykle ważą około dwóch funtów i stoją około 12 cali wysokości, z ogonami o długości od siedmiu do pół i dziewięć i pół cala. Te stworzenia są dobrze znane z tego, że stoją na tylnych łapach, badając otoczenie. Czyniąc to, wykorzystują swoje czujne oczy i stały, zawsze czujny wzrok. Surykatki mają charakterystyczne ciemne plamy wokół oczu, które pomagają im ograniczyć ostre spojrzenie afrykańskiego słońca. Zwierzęta są również wyposażone w długie, nie chowane pazury, które umożliwiają im zakopanie się w zakurzonej ziemi.

Dieta

Surykatki jako wszystkożerne mogą konsumować wszystkie rodzaje roślin, a także materiały zwierzęce do celów żywieniowych. Ich typowa dieta składa się z różnych owoców, zarośli, pająków, owadów, ślimaków, jaszczurek, ptaków i gryzoni. Ciekawe jest to, że dojrzałe surykatki są odporne na zwykle śmiertelny jad znaleziony w skorpionach, dlatego mają unikalną zdolność do spożywania posiłków na tych niebezpiecznych pajęczakach bez odczuwania złych skutków. Surykatki są podstępnymi stworzeniami, które używają precyzyjnie dostrojonego zmysłu węchu, aby wyszukiwać i lokalizować zdobycz. Podobnie jak większość ich działań, surykatki polują na grupy, przy czym jeden członek przyjmuje rolę obserwatora, aby zapewnić bezpieczeństwo reszcie grupy lub „mob”.

Siedlisko i zasięg

Chociaż surykatki są popularnymi mieszkańcami wielu ogrodów zoologicznych na świecie, na wolności te charakterystyczne zwierzęta są rodzime tylko dla stosunkowo niewielkiej części naszej planety. Te stworzenia pochodzą z południowej części kontynentu afrykańskiego. W szczególności można je znaleźć w dziczy pustyni Kalahari w Botswanie, części pustyni Namibii w Namibii, a także w krajach Afryki Południowej i Angoli. Nie ma ogromnej liczby gatunków zdolnych do przetrwania suchych warunków w tych pustynnych środowiskach, ale po części z powodu ich biegłych umiejętności kopania, surykatki są bardzo odpowiednie do życia w trudnych, suchych warunkach właściwych dla takich trudnych krajobrazów.

Zachowanie

Surykatki są zwierzętami społecznymi, które żyją razem w grupach w podziemnych tunelach. Często są widoczne w charakterystycznych postawach, które pozwalają zwierzętom strzec członków rodziny i innych członków grupy. Działanie to jest konieczne dla przetrwania tych tak zwanych tłumów, ponieważ surykatki są często ofiarą dużych ptaków, które mają przytłaczającą siłę fizyczną, aby je pokonać, znieść i zjeść. Surykatki żyją w grupach od 20 do 50 członków, zwanych także gangami, i są prowadzone przez dominującą parę znaną jako „para alfa”. W naturze zwierzęta afrykańskie żyją do około ośmiu lat. Jednak w niewoli ich długość życia może wzrosnąć do 13 lat.

Reprodukcja

Surykatki rodzą średnio od dwóch do czterech młodych rocznie. Surykatka może jednak mieć do ośmiu dzieci naraz. Ich okres ciąży trwa osiem tygodni, a rzeczywisty proces narodzin odbywa się w ich specjalnie przygotowanych systemach do nory. Po urodzeniu surykatki nie widzą ani nie słyszą i mogą pić mleko tylko przez pierwsze trzy tygodnie życia. Hodowla potomstwa (zwanego również szczenięciem) to wspólne działanie, zarówno z matkami i ojcami, jak i rodzeństwem, biorące udział w opiece i nauczaniu nowo narodzonych młodych. Surykatki osiągają wiek dojrzałości w wieku około półtora roku.

Zalecane

Najwięksi eksporterzy holowników na świecie
2019
Co to jest orbita heliocentryczna?
2019
Co to jest akcja afirmatywna?
2019