Fakty o słoniach afrykańskich: Zwierzęta Afryki

Opis fizyczny

Podgatunek słonia afrykańskiego „krzak” lub „pustynia” jest największym ssakiem lądowym na świecie. Słynny ze swoich kłów i długich pni afrykański słoń może ważyć do 5, 5 tony (5000 kilogramów) i mieć wysokość do 13 stóp (4 metrów). Zazwyczaj o ciemniejszym szarym zabarwieniu, skóra słonia afrykańskiego może mieć do 2, 5 cala (6 centymetrów) grubości. Mają duże uszy, które będą klapy, aby się ochłodzić, ale prawdopodobnie ich najbardziej unikalną cechą są pnie, które mogą ważyć do 300 funtów (135 kg) z zasięgiem 5 stóp (1, 5 metra). Ta cecha słonia jest bardzo silna i może przenosić ładunki o masie do 600 funtów (270 kg), ale jest tak sprawna, że ​​może podnieść pojedyncze źdźbło trawy.

Dieta

Ze względu na duży rozmiar i dietę roślinną, słoń afrykański musi spożywać około 5% masy ciała dziennie i spożywać od 30 do 50 galonów wody, gdy jest dostępna, chociaż są w stanie przetrwać długie okresy suszy. Jako roślinożercy i w zależności od otoczenia słonia mogą jeść wiele różnych ziół, korzeni, kory, owoców, traw i liści drzew. Ci, którzy mieszkają wzdłuż linii brzegowych i w pobliżu bagien, mogą posunąć się nawet do jedzenia roślin morskich, pomimo ich często niskich wartości odżywczych. Słonie nie są w stanie strawić ponad 40% ubogiej kalorycznie żywności, którą spożywają, dlatego mogą spożywać do 12 godzin dziennie na jedzeniu.

Siedlisko i zasięg

Słonie afrykańskie występują w całej Afryce, ale większość z nich żyje w sub-saharyjskich regionach kontynentu. Chociaż zostały wymienione jako „zagrożone” w 1996 r., Są obecnie uważane za gatunek „wrażliwy” w ramach Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN), najnowszej Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych. Główne zagrożenia dla tych słoni obejmują utratę siedlisk, urbanizację i kłusownictwo. Handel kością słoniową i mięsem, choć teraz nielegalny w wielu częściach Afryki, nadal stanowi ciągły problem zagrażający zwierzęciu. Niedawno polityczne i bojowe grupy ekstremistyczne kłusowały słonie afrykańskie jako sposób na sfinansowanie siebie i swoich działań. Ze względu na ograniczenia siedliskowe i złe traktowanie tego rodzaju słonie afrykańskie znane są z odwetu poprzez szaleństwo w ludzkich osadach, niszcząc własność po drodze, a czasem nawet kończąc życie ludzi.

Zachowanie

Samice słoni afrykańskich zazwyczaj podróżują w stadach, które składają się głównie z innych samic i są prowadzone przez głowę matriarchy. Grupy słoni są bardzo towarzyskie, a jednostki w nich tworzą bardzo ścisłe więzi między sobą. Stado zaciekle chroni swoje młode, a wszystkie samice w grupie pomagają wychować każdego z ich zbiorowego potomstwa, dopóki nie osiągną wieku co najmniej czterech lat. Kiedy wyczują w pobliżu drapieżniki, stado utworzy krąg wokół swoich młodych, aby ochronić ich przed postrzeganymi zagrożeniami. Z drugiej strony, męskie słonie mogą podróżować w grupach złożonych z kolegów kawalerów, choć niektórzy będą podróżować samotnie. Coś, co łączy ich wszystkich, to przejawy emocji, w tym emocji żalu, gdy natrafiają na kości innego słonia.

Reprodukcja

Słonie afrykańskie nie są monogamiczne i nie mają określonego okresu godowego. W rzeczywistości samice mogą rodzić przez cały rok. Przeciętnie rodzą się tylko raz na cztery do dziewięciu lat, a liczba urodzonych cieląt jest zazwyczaj jedna, chociaż czasami mogą być dwoje urodzonych razem. Ciąża kobiety trwa 22 miesiące, a cielęta w wieku od 10 do 12 lat w pełni dojrzewają u dorosłych. Starsze byki są zwykle największe i najbardziej dominujące, więc większość krycia robią, podczas gdy młodsze nadal wędrują i szukają własnego partnera. Bulls mogą dołączyć do grupy na kilka tygodni, zanim zaczną szukać nowych partnerów.

Zalecane

6 krajów listowych
2019
Ile krajów znajduje się w Ameryce Północnej?
2019
Największe centra handlowe na świecie
2019