Ferruginous Hawk: Animals of North America

Opis fizyczny

Żelazny jastrząb ma białą głowę, opierzone nogi i smugowe, brązowawe ramiona i plecy. Wiadomo, że jego spód ma rozrzucone smugi i ma szarobrązowe skrzydła. Ogon żelazistego jastrzębia jest biały z pięknym rdzawobrązowym praniem. Żeńskie jastrzębie zarodkowe są generalnie nieco większe niż samce, chociaż w zakresie pomiarów istnieje duże nakładanie się dużych samców i małych samic. Długość przeciętnego dorosłego jastrzębia zarodkowego wynosi około 1, 7 do 2, 3 stopy (51 do 69 centymetrów), a ich średnia rozpiętość skrzydeł wynosi od 4 do 5 stóp (122 i 152 centymetry). Waga żelazistego jastrzębia waha się od około 2, 2 do 5 funtów (977 i 2 267 gramów).

Dieta

Wiadomo, że żelazisty jastrząb żeruje na średnich ssakach. Zwykle ma to miejsce w otwartych miejscach z rzadką roślinnością, takich jak badlands, prerie i równiny. Polują głównie na wiewiórki, jackrabbity, psy preriowe i wiele innych, mniejszych zwierząt, szczególnie gryzoni. Z powodu ich szerokiego rozwarcia, ptaki te mają zdolność połknięcia znacznie większych ssaków w porównaniu z innymi, podobnie wielkościowymi ptakami drapieżnymi. Wiadomo, że żarłoczny jastrząb gnieździ się w wyniesionych obszarach lub stoi nad norami ssaków podczas polowania. Co ciekawe, obserwują wzorce łowieckie jastrzębi rudych w celu odkrycia populacji bogatych w ssaki.

Siedlisko i zasięg

Jako gatunek ściśle północnoamerykański, żelazisty jastrząb występuje zazwyczaj w południowo-zachodniej Kanadzie, zachodnich Stanach Zjednoczonych i północnym Meksyku. Wiadomo, że te jastrzębie żyją w otwartym terenie, w tym na stepowych pustyniach, suchych preriach i obszarach pokrytych bylicą, gdzie żerują na dużych populacjach małych ssaków, które żyją w swojej krótkiej roślinności. Powszechnie spotykane jest również występowanie żelazistego jastrzębia na uprawnych polach uprawnych, takich jak zaorane pola. Chociaż jest to ptak wędrowny, przemieszcza się tylko na niewielkie odległości między terenami zimowania i lęgowymi. Jego podróże są ograniczone między Kanadą, Meksykiem i USA.

Zachowanie

Lot żelazistego jastrzębia jest aktywny i charakteryzuje się powolnymi uderzeniami skrzydeł, jak u małego orła. Szybuje ze skrzydłami lekko uniesionymi, chociaż końcówki skrzydeł pozostają prawie płaskie. Gdy poluje, ptak może zamienić się w wiatr, unosić się w powietrzu lub latać na miejscu. Widoczne były również jastrzębie żelaziste polujące na ziemi. Żelazny jastrząb wykorzystuje również zawisanie i niski przelot nad ziemią, aby ułatwić sobie polowanie. Ptak jest terytorialny i ma konflikty z kilkoma innymi dużymi gatunkami ptaków drapieżnych, takimi jak sowy błotne, wielkie rogate sowy, błotniaki, kruki, sroki i złote orły. Te ptaki drapieżne będą rywalizować o terytoria, żywność i obronę swoich gniazd.

Reprodukcja

Okres składania jaj przez żelazisty jastrząb różni się w zależności od pogody, szerokości geograficznej i zapasów żywności. W kanadyjskich częściach zasięgu ptaka składa jaja od drugiej połowy kwietnia do końca czerwca, podczas gdy od połowy marca do połowy maja dalej na południe. Zarówno samce, jak i żeńskie jastrzębie żelaziste biorą udział w inkubacji jaj, która trwa około 32 dni. Samice składają od 3 do 5 jaj, a kiedy wylęgną się jaja, rodzice muszą siedzieć na młodych pisklętach przez co najmniej tydzień, aby upewnić się, że nie są zbyt zimni w nocy lub zbyt gorąco w środek dnia. Młodzi zaczynają latać w około 5 do 6 tygodni po urodzeniu i osiągają dojrzałość płciową w ciągu dwóch lat.

Zalecane

Najbezpieczniejsze państwa w USA
2019
10 najbardziej zaludnionych miast w Nowej Południowej Walii w Australii
2019
Park Narodowy Retezat, Rumunia - wyjątkowe miejsca na świecie
2019