Gargoyle Gecko Facts: Zwierzęta Oceanii

Opis fizyczny

Gekon gargulec ( Rhacodactylus auriculatus ) ma średnią wielkość i masę odpowiednio około 8 cali i 60 gramów. Kolor tych gekonów waha się między cętkowanymi odcieniami bieli, szarości, brązu i żółci, charakteryzującymi się plamistym i pasiastym wyglądem. Pazury tych gadów umożliwiają im chwytanie szorstkich podparć, choć nie są w stanie wspinać się po gładkich powierzchniach, takich jak szkło, za pomocą tych pazurów. Ich wspólna nazwa, jak również ich naukowa nazwa „auriculatus” (co oznacza „ucho” lub „uszata” po łacinie), oznacza obecność czaszkowych guzków na głowach, które wydają się być uszami lub rogami gargulca. Mają chwytny ogon, który można zrzucić, a następnie zregenerować.

Dieta

Gekony gargulce mają dietę wszystkożerną, co oznacza, że ​​żywią się zarówno pokarmami roślinnymi, jak i zwierzętami, przy czym te ostatnie szczególnie wiążą się z pewnymi gatunkami owadów. W naturze stworzenia te spożywają owoce i nektar roślin, a także żywią się szeroką gamą owadów, szczególnie ciesząc się świerszczami i szarańczą. W niewoli te gady mogą być karmione owocami i dostępnymi w handlu produktami spożywczymi dla gadów, a także takimi żywymi owadami jak świerszcze i jemiołuchy. Pokarm dla zmonopolizowanych gekonów gargulec może być również odkurzany niezbędnymi witaminami i wapniem, aby zwiększyć wartości odżywcze ich diety. Czasami te gady można również karmić maleńkimi, różowymi myszami. W naturze gekony gargulce piją kropelki wody, które zbierają się na roślinach, ale w niewoli mogą pić wodę z naczyń prezentowanych im w swoich pomieszczeniach.

Siedlisko i zasięg

Gekon gargulca jest endemicznym gatunkiem Nowej Kaledonii, terytorium wyspiarskiego Francji na południowo-zachodnim Pacyfiku. Tam zajmuje siedliska w ultramaficznych blokach regionu z populacjami tego gada od południowego Grand Terre, aż po północną część Dôme de Tiébaghi. Naturalne środowisko gekonu w ultramaficznych podłożach północno-zachodniego Grand Terre jest dość podatne na uszkodzenia wynikające z rosnącego tam przemysłu wydobywczego niklu. Południowe części jej siedliska w tym regionie są również narażone na pożary. Poza tymi dwoma głównymi zagrożeniami, gatunek ten jest również narażony na drapieżnictwo takich wprowadzonych ssaków, jak dzikie koty, świnie i gryzonie. W przeszłości dzikie populacje były przedmiotem nielegalnego handlu zwierzętami domowymi, który teraz zmniejszył się ze względu na łatwość, z jaką gargulce można hodować w niewoli, zmniejszając zapotrzebowanie na zdobywanie ich dzikich odpowiedników.

Zachowanie

Gekony gargulce mają przede wszystkim charakter nadrzewny i nocny. W ciągu dnia rzadko są zauważane na otwartej przestrzeni na gałęziach drzew, ponieważ najczęściej pozostają chronione w zaroślach na ziemi lub ukryte w zagłębieniach drzew. W nocy te stworzenia zaczynają żerować na łodygach małych drzew i krzewów, a także wytwarzają różnorodne dźwięki, w tym warczenie, szczekanie i piski. Rzadziej mogą również żerować na ziemi. Te gekony są bardzo przychylne w niewoli i mogą łatwo dostosować się do ludzkiego dotyku i stylu życia w niewoli. Męskie gekony gargulców nie zawsze tolerują się nawzajem, a w niewoli dwa samce zazwyczaj nie są trzymane razem. Gekony gargulce są niezdarnymi wspinaczami, ponieważ mają ciężkie ciało z małymi opuszkami palców, co w pewnym stopniu ogranicza ich skuteczność wspinaczkową.

Reprodukcja

Dojrzałość płciową osiągają gekony gargulce w wieku od 12 do 18 miesięcy. Samce i samice są zazwyczaj agresywne wobec siebie, a w niewoli płeć przeciwna musi zostać zamknięta tylko w okresie lęgowym. Ich rytuał godowy jest trudny, często z ukąszeniami i obrażeniami zadawanymi przez każdego z członków pary godowej na siebie. Po udanym kryciu samica składa jaja po około 20 do 35 dniach. Samice składają 2 jaja w 4-5 „szponach” jaj rocznie, w odstępie od 4 do 6 tygodni pomiędzy każdym ze szponów. Temperatury inkubacji wahają się od 72 ° F do 83 ° F, przy czym te temperatury inkubacji są odpowiedzialne za określenie płci u tego gatunku. Gekony gargulec mają średnią żywotność około 15 do 20 lat.

Zalecane

Najbogatsze i najbiedniejsze państwa Australii
2019
The Egyptian People - Cultures of the World
2019
Największe włoskie banki według aktywów ogółem
2019