Gentoo Penguin Facts: Animals Of Antarctica

Opis fizyczny

Pingwiny Gentoo ( Pygoscelis papua ) to wyjątkowy gatunek pingwinów słynących z rytuału zalotów, polegających na zdobywaniu kobiet prezentami z kamyczków. Wysokości Gentoos wahają się od 51 do 90 centymetrów, przy czym samce ważą około 4, 9 kilograma przed kryciem, a samice ważą zaledwie 4, 5 kilograma podczas gniazdowania. Pingwiny mają czerwono-pomarańczowe dzioby i brzoskwiniowe stopy. Dzięki bardzo opływowym ciałom i potężnym płetwom, Gentoos są najszybszymi podwodnymi pływakami w świecie pingwinów i mogą pływać z prędkością prawie 36 kilometrów na godzinę.

Zachowanie żywieniowe

Pingwiny Gentoo są okazjonalnymi karmnikami, których dieta jest bardzo zróżnicowana w zależności od pory roku i ich lokalizacji. Przede wszystkim małe skorupiaki, takie jak kryl, stanowią główną część ich diety. Ryby bentosowe są również ważnym źródłem pożywienia dla tych ptaków. Kalmary występują sporadycznie w diecie pingwinów. Pingwiny zwykle poszukują pożywienia w wodach przy brzegu, ale znane są również z tego, że pływają aż 26 kilometrów od wybrzeża w poszukiwaniu źródeł żywności. Pingwiny są w stanie pozostać pod wodą przez prawie 7 minut na odcinku i często nurkują do głębokości około 655 stóp w poszukiwaniu pożywienia.

Podarowywanie prezentów, reprodukcja i socjalizacja

Pingwiny Gentoo żyją w dużych koloniach i zwykle rozmnażają się na obszarach z kępkami trawy na lądzie, które mogą znajdować się blisko brzegu lub dalej w głąb lądu. Rytuały zalotów i gniazdowania tych pingwinów są przyjemnością do oglądania. Gniazda są w przybliżeniu okrągłe, zbudowane ze stosów kamieni, często ułożonych na wysokość 7, 9 cala i średnicy gniazda 9, 8 cala. Pingwiny bardzo chronią swoje gniazda i kamyki. Samce są znane z tego, że zbierają kamyki w dziobach i podarują je samicom, zdobywając męskie łaski od teraz szczęśliwej kobiety. Samica składa około dwóch jaj o wadze około 130 gramów, a oboje rodzice odwracają się od inkubacji jaj. Jajka wylęgają się po około miesiącu, a następnie, w ciągu 80 do 100 dni, pisklęta są gotowe do wejścia do wody.

Siedlisko i zasięg

Pingwiny Gentoo wolą zamieszkiwać obszary częściowo pokryte lodem lub wolne od lodu. Zajmują nadbrzeżne równiny, klify i doliny południowego kontynentu oraz otaczające go wyspy i półki lodowe. Populacje pingwinów Gentoo można zobaczyć na Półwyspie Antarktycznym oraz na południowych wyspach, takich jak Falklandy, Kerguelen, Staten, South Orkney, Macquarie, Georgia Południowa i inne.

Zagrożenia i ochrona środowiska

Pingwiny Gentoo są podatne na niebezpieczeństwa, gdy wchodzą w wody morza, aby polować na jedzenie. W tym czasie grozi im, że staną się ofiarą lwów morskich, orków i lampartów morskich, które patrolują wody wokół zamieszkałych terenów pingwinów w nadziei na złapanie pingwina. Na lądzie dorosłe pingwiny są zazwyczaj pozbawione drapieżników, z wyjątkiem człowieka, o którym wiadomo, że polują na te stworzenia ze względu na mięso i olej. Oprócz polowania przez człowieka i inne stworzenia, najgorsze zagrożenie, przed jakim stoi dziś Gentoos świata, to globalne ocieplenie i zmiany klimatu. W miarę jak coraz więcej topniejącego lodu na Antarktydzie podnosi się poziom morza, zatapiając wyspy zamieszkane przez te pingwiny, ich siedliska kurczą się na mniejsze terytoria. Populacje pingwinów Gentoo na Wyspie Ptaków i Wyspie Georgia Południowa stanowią obecnie prawie jedną trzecią populacji 25 lat temu. Doprowadziło to do klasyfikacji Międzynarodowych Związków Ochrony Przyrody tych pingwinów jako „ blisko zagrożonych ”.

Zalecane

Jakie języki są używane w Katarze?
2019
Co to jest prysznic meteorytowy?
2019
Co oznaczają kolory i symbole flagi Cabo Verde?
2019