Giant Panda Facts - Zwierzęta Azji

Opis fizyczny

Olbrzymia Panda jest członkiem rodziny niedźwiedzi. Ma czarno-biały, gruby, wełnisty płaszcz zakrywający tułów ciała. Tymczasem przeważnie czarne futro przykrywa oczy, kufę, nogi, ramiona i długie kości nadgarstka. Dorosłe pandy olbrzymie ważą do 330 funtów. Od nosów do tylnych części, mają 150 centymetrów długości, podkreślone ogonem od 10 do 15 centymetrów. Ich wysokość do ramienia wynosi około 90 centymetrów. Gigantyczna panda jest wszystkożerna i zjada głównie rośliny, uzupełnione również udziałem mięsa ptaków i małych gryzoni.

Dieta

Liście bambusa, łodygi i pędy stanowią 98 procent diety gigantycznej pandy. Ale ponieważ pandy mają układ trawienny podobny do systemów mięsożernych, mogą i będą również sporadycznie jeść małe gryzonie, ptaki i małe ssaki znane jako „Piki”. Codziennie dorosła gigantyczna panda spożywa od 26 do 84 funtów bambusa, aby zaspokoić swoje potrzeby energetyczne. Olbrzymie Pandy zdobywają pożywienie poprzez żerowanie w zaroślach bambusowych w ich rodzimych siedliskach. Używając wydłużonych nadgarstków, które działają jak kciuki, wyrywają bambus i żywią się jego łodygami, pędami i liśćmi. W ciągu typowego dnia Giant Panda spędza niezwykłe 12 godzin na jedzeniu.

Siedlisko i zasięg

Idealnym siedliskiem Pandy Olbrzymiej jest siedlisko umiarkowanego lasu liściastego lub lasu mieszanego, zwłaszcza tych występujących w ich rodzimych południowo-zachodnich Chinach. Dominująca populacja gigantycznej pandy w dzisiejszych czasach rozciąga się na 20 pojedynczych płatów bambusowego lasu, które są podzielone między sześć pasm górskich prowincji Syczuan, Shaanxi i Gansu w Chinach. Inne, mniejsze grupy można znaleźć w górach Minshan i Qinling. Utrata siedlisk w wyniku wylesiania, powiększanie się populacji ludzkich i kłusownictwo są głównymi zagrożeniami, przed jakimi stoi dziś Olbrzymia Panda. Z powodu tych zagrożeń i innych, Panda Olbrzyma została wymieniona jako „Zagrożona” i jest jednym z najrzadszych niedźwiedzi na świecie. Według WWF, który przeprowadził ostatni spis olbrzymich pand w 2014 r., 1 864 członków tego gatunku pozostaje dziś na wolności.

Zachowanie

Gigantyczna panda prowadzi samotny styl życia. Jest w dużej mierze pokojowy i unika konfrontacji, ale będzie zaciekle walczyć, jeśli oni lub ich młode będą zagrożone. Olbrzymia Panda wykorzystuje swoją siłę fizyczną i potężne szczęki i zęby, by walczyć. Mimo, że ma olbrzymią wygląd, Gigantyczna Panda może wspinać się na drzewa i pływać całkiem zwinnie. W wieku 6 miesięcy młode Giant Panda mogą już wdrapać się na drzewa. W przeciwieństwie do innych ras niedźwiedzi, Giant Panda nie zimuje w zimie. Podczas jedzenia przyjmują postawę siedzącą z wyciągniętymi tylnymi nogami. Olbrzymia Panda wyznacza swoje trasy terytorialne, spryskując mocz, drapiąc drzewa i pocierając o przedmioty.

Reprodukcja

Gigantyczna panda jest aktywna seksualnie w okresie lęgowym, który trwa od marca do maja, a współczynnik reprodukcji wynosi około jednego szczeniaka co dwa lata. Typowe młode osiągają dojrzałość płciową w wieku od 5, 5 do 6, 5 lat. Olbrzymie Pandy mają ostry węch, którego mężczyźni będą używać do unikania się nawzajem, a także do lokalizowania samic w „upale” (podczas ich Estrous cyklu) do krycia. Samica może kojarzyć się z kilkoma samcami rywalizującymi o nią przez 2 do 4 dni. Okres ciąży trwa od 95 do 160 dni i zazwyczaj dostarczają tylko jedno młode. Jednak bliźnięta częściej rodzą się w niewoli, gdzie sztuczne zapłodnienie jest często używane do ich nasycenia.

Zalecane

6 krajów listowych
2019
Ile krajów znajduje się w Ameryce Północnej?
2019
Największe centra handlowe na świecie
2019