Ile jest typów pingwinów?

Pingwiny to nielotne ptaki wodne należące do rzędu Sphenisciformes i rodziny Spheniscidae . Ptaki te żyją prawie wyłącznie na południe od równika, z wyjątkiem pingwina Galapagos, który mieszka na Wyspach Galapagos w Ekwadorze. Pingwiny zazwyczaj żywią się skorupiakami, głowonogami i rybami znajdującymi się w morzu. Ptaki te spędzają prawie połowę swojego życia w wodzie, a połowę na lądzie. Tutaj przedstawiamy gatunki pingwinów żyjących w dzisiejszym świecie.

19. Pingwin z makaronem

Paczka pingwinów z makaronem.

Pingwin z makaronem, Eudyptes chrysolophus, to gatunek pingwina, którego zasięg rozciąga się od Półwyspu Antarktycznego do Subantarktycznego. Jeden z 6 gatunków czubatych pingwinów, pingwin makaronu ma żółty grzebień, czarną twarz i górne części oraz białe spódnice. Pingwiny żywią się skorupiakami, głównie krylem, głowonogami i małymi rybami. Pingwin z makaronem ma jedną z największych populacji gatunków pingwinów. Gatunek jest jednak nadal klasyfikowany jako podatny na zagrożenia ze względu na stale malejącą populację.

18. Royal Penguin

Królewski pingwin na wyspie Macquarie.

Pingwin królewski, Eudyptes schlegeli, jest gatunkiem pingwina, który żyje na subarktycznej wyspie Macquarie i innych wyspach w pobliżu. Pingwiny królewskie, jeden z gatunków pingwinów czubatych, są dość podobne wyglądem do wyżej wymienionych pingwinów makaronu, a zatem kontrowersje budzi ich klasyfikacja jako osobnego gatunku. Jedną z fizycznych różnic między tymi dwoma typami jest to, że pingwin królewski ma białą twarz i podbródek zamiast czarnego w przypadku pingwina makaronowego. Wiadomo jednak, że te dwa gatunki krzyżują się. Pingwiny królewskie można dostrzec na wodach wokół Antarktydy i spędzać większą część czasu na morzu niż na lądzie.

17. Northern Rockhopper Penguin

Północny pingwin skalny.

Znany również jako pingwin Moseleya, 99% populacji północnego pingwina skalnego ( Eudyptes moseleyi ) rozmnaża się wyłącznie na wyspie Gough i Tristan da Cunha na południowym Oceanie Atlantyckim. Pingwiny te żywią się głównie krylem i innymi skorupiakami, ośmiornicami, kałamarnicami i rybami. Od lat 50. XX wieku populacja tego pingwina przeszła 90% spadek. Dlatego jest klasyfikowany jako gatunek zagrożony.

16. Eastern Rockhopper Penguin

Wschodni pingwin skalny ( Eudyptes chrysocome filholi ) zamieszkuje sub-Antarktyczne wyspy położone na Oceanie Indyjsko-Pacyficznym, takie jak Campbell, Auckland, Antypody, Słyszany, Crozet, Książę Edward, Kerguelen i inne wyspy.

15. Pingwin wyprostowany

Pingwin wyprostowany.

Pingwin wyprostowany ( Eudyptes sclateri ) to gatunek pingwina, o którym wiadomo, że żyje tylko w Nowej Zelandii. Tutaj rodzi się na Antypodach i Wyspach Bounty. To przede wszystkim z powodu tego ograniczonego zakresu gatunek ten jest klasyfikowany jako zagrożony.

14. Snares Penguin

Pingwiny Snares.

Pingwin Snares ( Eudyptes robustus ) rozmnaża się na grupie wysp o nazwie The Snares u południowego wybrzeża Wyspy Południowej Nowej Zelandii. Pingwin jest średniej wielkości, od 50 do 70 cm. Pingwin ma ciemnoniebiesko-czarną powierzchnię grzbietową i białą powierzchnię brzuszną. Kryl, małe ryby i głowonogi działają jak pokarm dla tych ptaków. Pingwin Snares został sklasyfikowany jako zagrożony przez IUCN.

13. Pingwin Fiordland

Pingwin czubaty Fiordland ( Eudyptes pachyrhynchus ) hoduje na Stewart Island / Rakiura i południowo-zachodnich wybrzeżach Wyspy Południowej w Nowej Zelandii. Tutaj pingwiny gniazdują w koloniach w gęstych lasach umiarkowanych. Pingwiny żywią się głównie głowonogami, aw pewnym stopniu skorupiakami i rybami. Ze względu na niewielką populację, pingwin Fiordland jest gatunkiem zagrożonym populacjami o wielkości od 2500 do 3000 par.

12. Pingwin z żółtymi oczami

Zamyka up żółtooki pingwin.

Pingwin o żółtych oczach ( antypody Megadyptes ) jest gatunkiem pingwina, który jest blisko spokrewniony z małym pingwinem. Pingwiny te rozmnażają się wzdłuż wybrzeży Wyspy Południowej Nowej Zelandii, a także innych pobliskich wysp. Pingwiny są średniej wielkości, o długości około 62 do 79 cm. Pingwiny mają jasnożółtą opaskę biegnącą od oczu z tyłu głowy. Osoby żyją tak długo, jak 20 lat. Pingwin o żółtych oczach ma populację liczącą tylko około 4000 osobników, a zatem jest gatunkiem zagrożonym. Wprowadzone drapieżniki i zniszczenie siedlisk są największymi zagrożeniami dla tych pingwinów.

11. Pingwin afrykański

Afrykańskie pingwiny, Południowa Afryka.

Pingwin afrykański ( Spheniscus demersus ) ma zasięg ograniczony do wód afrykańskich. Pingwiny posiadają czarną maskę na twarz i charakterystyczne różowe plamy skóry nad oczami. Pingwiny żyją w koloniach rozmieszczonych na 24 wyspach między Zatoką Algoa a Namibią, gdzie żerują na rybach pelagicznych i morskich bezkręgowcach w wodach przybrzeżnych. Pingwin afrykański jest jednym z najbardziej zagrożonych gatunków pingwinów żyjących obecnie i został sklasyfikowany jako zagrożony przez IUCN. Tylko 10% populacji 1, 5 miliona mieszkańców szacowanych w 1910 r. Przetrwało do dziś. Historyczna eksploatacja pingwinów na mięso, usuwanie guano (który służył jako grzebanie pingwinów) do przygotowania nawozów, wycieków ropy i konkurencji ze strony rybołówstwa to jedne z największych zagrożeń dla populacji pingwinów.

10. Pingwin Galapagos

Pingwin z Galapagos.

Pingwin Galapagos ( Spheniscus mendiculus ) jest endemiczny dla Wysp Galapagos i jest jedynym pingwinem żyjącym na północ od równika. Pingwin ma 49 cm długości i około 2, 5 kg wagi. Pingwiny te występują głównie na wyspie Fernandina i wyspie Iasabela w Galapagos, ale małe populacje są również rozproszone po innych wyspach. Pingwiny żywią się małymi rybami szkolnymi i czasami skorupiakami. Pingwin Galapagos został sklasyfikowany jako zagrożony po tym, jak w latach 80-tych odnotowano 70-procentowy spadek populacji.

9. Pingwin Humboldta

Pingwin Humboldta ( Spheniscus humboldti ) to gatunek pingwina żyjący w Ameryce Południowej. Nadmorskie Chile i Peru służą jako lęgowiska tych pingwinów. Pingwin Humboldta nosi nazwę zimnego prądu o tej samej nazwie, przez który płynie. Gatunek został sklasyfikowany jako podatny na zagrożenia przez IUCN. Pingwiny mają rozmiar od 56 do 70 cm. Mają czarną głowę, w której biała obwódka biegnie od szczytu oczu, wokół ochraniaczy uszu i podbródka, aby połączyć się z gardłem. Zmiany klimatu, nadmierne połowy i zakwaszenie oceanów są największymi zagrożeniami dla przetrwania tego gatunku pingwinów.

8. Pingwin Magellana

Pingwin Magellana.

Pingwin Magellana ( Spheniscus magellanicus ) rozmnaża się w obszarach przybrzeżnych Chile, Argentyny i Falklandów. Niektóre z tych pingwinów migrują nawet do Brazylii i są czasami obserwowane w przybrzeżnych wodach Rio de Janeiro. Pingwiny rosną do długości 61–76 cm. Pingwiny charakteryzują się dwoma czarnymi paskami między piersiami. Pingwiny Magellana żywią się kałamarnicą, krylem, mątwą i innymi skorupiakami w wodzie. Gatunek został sklasyfikowany jako zagrożony przez IUCN. Zmiany klimatu wywołały zwiększoną częstotliwość ekstremalnych zdarzeń, takich jak pożary, burze, ekstremalne temperatury itp., Które spowodowały wzrost niepowodzeń reprodukcyjnych u tych pingwinów.

7. Pingwin o białym płetwie

Pingwin o białym płetwie ( Eudyptula minor albosignata ) to mały pingwin o wysokości około 30 cm. Swoją nazwę otrzymuje od białych znaczeń na płetwach. Pingwiny gnieżdżą się na wyspie Motunau i półwyspie Banks w pobliżu nowozelandzkiego miasta Christchurch. Pingwiny żywią się małymi ławicami i głowonogami. Zgodnie z US Endangered Species Act, pingwin o białym płetwie jest gatunkiem zagrożonym.

6. Little Blue Penguin

Mały niebieski pingwin.

Mały pingwin ( Eudyptula minor ) jest najmniejszym gatunkiem pingwina, który dorasta średnio do 33 cm wysokości. Te pingwiny można obserwować wzdłuż wybrzeży Nowej Zelandii i południowej Australii. Ze względu na ich niebieskie upierzenie i niewielkie rozmiary są czule nazywane pingwinami wróżkowymi. Pingwiny żywią się małymi rybami typu clupeoid, skorupiakami i głowonogami. Chociaż klasyfikowane jako najmniej troszczące się o gatunki, małe pingwiny są narażone na ludzkie zakłócenia w swoim środowisku. Niektóre z tych pingwinów utonęły z powodu skutków przyłowu. Wycieki ropy i zanieczyszczenia z tworzyw sztucznych są również śmiertelne dla pingwinów

5. Pingwin Gentoo

Pingwin gentoo wskakuje do wody.

Pingwin gentoo ( Pygoscelis papua ) to gatunek pingwina ściśle związany z pingwinem Adélie. Najbardziej charakterystycznym fenotypem tych pingwinów jest szeroki biały pasek rozciągający się jak czapeczka na czubku głowy. Mają też jasny pomarańczowy rachunek i dość długi ogon. Panowie osiągają wysokość od 51 do 90 cm, co czyni je trzecim co do wielkości gatunkiem pingwina. Pingwiny Gentoo rozmnażają się na wielu sub-antarktycznych wyspach z głównymi koloniami z Georgii Południowej, Wysp Kerguelena i Falklandów. Ptaki te żywią się krylem i innymi skorupiakami oraz rybami. Lwy morskie, orki i foki lampartów często żerują na gentoosach, podczas gdy wiele ptaków morskich kradnie ich jaja. Ze względu na stosunkowo stabilną i dużą populację, Czerwona Lista IUCN włącza pingwiny gentoo jako gatunek najmniejszej troski.

4. Pingwin Chinstrap

Pingwiny z Chinstrapem.

Pingwin chinstrap ( Pygoscelis antarcticus ) żyje na wyspach i brzegach Oceanu Antarktycznego i południowego Pacyfiku. Pingwin bierze swoją nazwę od wąskiego czarnego paska pod głową, co sprawia, że ​​wygląda jak hełm. Te pingwiny mają średnią długość 72 cm i ważą około 3 do 5 kg. Gatunek ma rozkład okołobiegunowy. Krill, kalmary, ryby i krewetki stanowią pożywienie tych pingwinów

3. Adélie Penguin

Grupa pingwinów Adélie.

Pingwin Adélie ( Pygoscelis adeliae ) to gatunek pingwina żyjący wzdłuż wybrzeża Antarktydy i jeden z najbardziej na południe wysuniętych ptaków morskich. Te pingwiny są średniej wielkości i mają rozmiar od 46 do 71 cm. Pingwiny Adélie wyróżniają się białym pierścieniem otaczającym ich oko i piórami u podstawy rachunku. Pingwiny Adélie żywią się głównie odmianą kryla, a także kałamarnicą lodowcową. Chociaż populacja tych pingwinów jest nadal dość stabilna, zmiany klimatyczne zagrażają przetrwaniu tego gatunku w przyszłości.

2. Pingwin królewski

Pingwiny królewskie, Falklandy.

Pingwin królewski ( Aptenodytes patagonicus ) jest drugim co do wielkości pingwinem po pingwinie cesarskim. Rozpoznano dwa podgatunki pingwina królewskiego, A. p. patagonicus i A. p. halli. Ten pierwszy znajduje się na południowym Atlantyku, a drugi w innych częściach zasięgu pingwina. Pingwiny królewskie żywią się małymi rybami, kałamarnicami i latarniami. Pingwiny rozmnażają się na wyspach subantarktycznych rozrzuconych na północnych krańcach Antarktydy.

1. Pingwin cesarski

Pingwin cesarski z dwoma pisklętami.

Pingwin cesarski ( Aptenodytes forsteri ) jest gatunkiem endemicznym na Antarktydzie. Jest najwyższym i najcięższym spośród wszystkich rodzajów pingwinów. Pingwiny osiągają wysokość około 122 cm i wagę między 22 a 45 kg. Głowa i grzbietowa powierzchnia tego gatunku jest koloru czarnego, podczas gdy brzuch jest biały, a pierś ma jasnożółty kolor. Plamy na ucho mają jasnożółty kolor. Ryby są podstawowym pożywieniem dla tych dużych pingwinów, które również żywią się skorupiakami i głowonogami. Pingwiny cesarskie mogą pozostawać pod wodą nawet przez 18 minut.

Zalecane

Co to jest szamanizm?
2019
Kraje z najlepszymi źródłami dla turystów do Chin
2019
Czym jest las chmurowy?
2019