Jakie zwierzęta żyją w Andach?

Andy w Ameryce Południowej biegną przez siedem krajów kontynentu w kierunku północ-południe od Wenezueli do Chile. Jest to najdłuższy na świecie łańcuch górski kontynentalny. Andy zapewniają wyjątkowy ekosystem o bogatej różnorodności gatunkowej. Około dwóch trzecich gatunków andyjskich jest endemicznych dla tego regionu. Z 600 gatunków ssaków żyjących w regionie, 13% ma charakter endemiczny. 45% z 600 gatunków żyjących tu gadów jest również endemicznych. Góry są również domem dla około 1700 gatunków ptaków i 400 gatunków ryb, z których prawie jedna trzecia jest endemiczna. Tutaj pozyskujemy jednych z najbardziej znanych ssaków z Andów.

11. Guanaco

Grupa guanaków w Patagonii.

Guanako jest jednym z najczęstszych zwierząt żyjących w regionie Andów. Ten gatunek wielbłądowatych (Lama guanicoe) ma około 1, 0 do 1, 2 metra wysokości. Guanaki żyją w stadach samic z potomstwem prowadzonym przez dominującego mężczyznę. Samiec chroni grupę przed intruzami i zagrożeniami. Gruba skóra na szyi tych zwierząt chroni je przed atakami drapieżników. Żywotność tych zwierząt waha się od 20 do 25 lat. Legalne polowanie na guanaki jest dozwolone w niektórych częściach ich zasięgu. Wiadomo, że włókno i wełna Guanaco są doskonałej jakości.

10. Szynszyle

Szynszyla w Andach.

Szynszyle są rodzimymi gryzoniami w andyjskim regionie Ameryki Południowej, znanymi ze swojego futra, które jest drugim najgęstszym futrem wśród wszystkich ssaków lądowych. Te gryzonie mają charakter zmierzchowy i mogą żyć na wysokości do 14 000 stóp. Chociaż kiedyś populacja szynszyli była powszechna, obecnie tylko Chile ma znaczną populację tych zwierząt. Polowanie na futro jest głównym powodem, który wpływa na populację dzikich szynszyli. IUCN klasyfikuje zarówno gatunki szynszyli (szynszyli długowłosych i szynszyli krótkowłosych) jako zagrożone.

9. Alpaca

Alpaca w Andach.

Vicugna pacos, bardziej znany jako alpaka, to udomowiony gatunek wielbłądowatych żyjący w Ameryce Południowej. Zwierzęta hodowane są głównie na włókno, które jest używane do wyrobu dzianych i tkanych produktów, takich jak szale, skarpety, swetry, rękawiczki, czapki itp. Alpaki Huacaya i alpaki Suri to dwie rasy alpaki. Alpaki żyją w stadach i pasą się na wysokościach między 3500 a 5000 metrów. Zwierzęta te różnią się od lam ich mniejszym rozmiarem.

8. Lama

Lama w Andach.

Przez stulecia Lama Glama była ściśle związana z kulturami andyjskimi. Jest to udomowiony gatunek wielbłąda, który służy zarówno jako zwierzę pakowane, jak i źródło mięsa w regionie. Lama może dorastać do około 1, 7 do 1, 8 m. Żywotność zwierząt waha się od 15 do 25 lat. Lamy znane są jako zwierzęta społeczne i spokojnie współistnieją w dużych stadach. Są także chwaleni za swoją inteligencję i są szybkimi uczniami.

7. Taruca I Huemul

Huemul w Argentynie.

Dwa gatunki jeleni, taruca i huemul żyją w andyjskich górach Ameryki Południowej. Mówiąc dokładniej, pierwszy z nich żyje głównie w Peru i Boliwii, a drugi w Argentynie i Chile. Zwierzęta te charakteryzują się dobrze zbudowanym, krępym ciałem o krótkich nogach. Latem mieszkają na dużych wysokościach, ale jesienią przenoszą się do osłoniętych dolin, gdzie spędzają zimę. Te jelenie żywią się ziołami, krzewami, trawami, porostami itp. Mogą żyć do około 10 lat. Kłusownictwo, utrata siedlisk, fragmentacja siedlisk i wprowadzanie gatunków nierodzimych zagrażają przetrwaniu tych zagrożonych zwierząt.

6. Żółtoogoniasta małpa wełnista

Żółta ogoniasta małpa wełnista.

Oreonax flavicauda to endemiczny peruwiański gatunek naczelnych. Jest to gatunek krytycznie zagrożony, liczący zaledwie około 250. Małpy te zamieszkują lasy chmur Andów, gdzie strome góry, głębokie wąwozy i gęste lasy stanowią ich siedlisko. Żyją na wysokościach od 1500 do 2700 metrów. Z powodu ingerencji człowieka i działań rozwojowych, siedlisko małpy zostało znacznie zmniejszone i rozdrobnione, pozostawiając małe, reprodukcyjnie izolowane populacje rozproszone w zasięgu gatunku. Żółto-ogoniaste małpy wełniste są przede wszystkim owocożerne i należą do nielicznych zwierząt, które wykazują geofagię lub zwyczaj jedzenia gleby.

5. Niedźwiedź okularowy

Niedźwiedź okularowy lub niedźwiedź andyjski.

Niedźwiedź andyjski lub niedźwiedź okularowy ( Tremarctos ornatus) jest jedynym gatunkiem niedźwiedzia żyjącym w Ameryce Południowej. Zwierzę jest jednym z największych ssaków lądowych Ameryki Południowej. Chociaż z natury jest wszystkożerny, tylko 5% diety tego gatunku składa się z mięsa. Niedźwiedź okularowy zamieszkuje szeroką gamę siedlisk w swoim zasięgu, w tym wysokie łąki, zarośla i lasy chmur w Andach. Zwykle występują na wysokości powyżej 1900 metrów, chociaż niektóre populacje mieszkają na wysokościach zaledwie 250 metrów. Zwierzęta są oznaczone przez IUCN jako „wrażliwe”, ponieważ utrata siedlisk i fragmentacja siedlisk zagrażają stabilności populacji niedźwiedzi.

4. Lisy południowoamerykańskie

Szary lis południowoamerykański.

Członkowie rodzaju Lycalopex są lisowatymi psami występującymi w andyjskim regionie Ameryki Południowej. Najpopularniejszym spośród sześciu gatunków tej wyjątkowej grupy psowatych jest szary lis południowoamerykański. Inne to lis andyjski, lis pampasowy, lis oszroniony, lis Darwina i lis sechurański.

3. Świnka morska

Świnka morska w Brazylii.

Świnka morska, ulubiony zwierzak wielu ludzi na całym świecie, a także ważne zwierzę laboratoryjne, pochodzi z Andów południowoamerykańskich. Świnka morska została udomowiona przez rdzennych rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Zwierzę zajmowało szczególne miejsce w kulturze ludowej regionu i było wykorzystywane głównie jako źródło pożywienia i do przygotowywania medycyny ludowej.

2. Górski tapir

Górski tapir w Ekwadorze.

Tapchaque pinchaque lub górski tapir żyje w górach Andów. Tapir jest drugim najmniejszym spośród pięciu gatunków tapiru na świecie i łatwo go odróżnić dzięki grubej wełnianej sierści. Jest uznawany za kluczowy gatunek gór Andów, gdzie zwierzę działa jako skuteczny rozrzutnik nasion. Zwierzęta są z natury roślinożerne i zmierzchowe.

1. Vicuña

Wypas wikuny z alpakami w Chile.

Vicugna vicugna, dziki gatunek wielbłądowatych żyjący w górach andyjskich, jest zwierzęciem narodowym Peru. Zwierzę jest znane ze swojej wełny, która jest wytwarzana w bardzo małych ilościach, ale jest wyjątkowo dobrej jakości. W przeszłości tylko ci z królewskich gospodarstw domowych mogli nosić szaty wiktuańskie. Zwierzęta są obecnie chronione przed polowaniami zgodnie z prawem. Jednak przez znaczny okres w przeszłości zwierzęta były ścigane bezkrytycznie, co doprowadziło do drastycznego spadku ich populacji do zaledwie około 6000 w 1974 r. Po ogromnych wysiłkach podejmowanych w celu zachowania gatunku, populacja wikunii wróciła do około 350 000. Zwierzę żyje głównie w centralnych Andach, a Boliwii ma największą populację. Mieszkają na wysokościach od 3200 do 4800 metrów. Niskie trawy stanowią ich główną dietę. Wikuni są z natury nieśmiałe.

Zalecane

Czy ssaki wielorybów?
2019
Największe skandale dopingowe w sporcie
2019
Jakie języki są używane w regionie Maghrebu?
2019