Jumping Spider Facts - Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

W zakresie dojrzałości fizycznej Pająka Skaczącego w wieku dorosłym, ten mały mały pająk może urosnąć między 0, 59 a 0, 86 cala (15 i 22 milimetry) i może przeskakiwać na odległość nawet trzy razy większą niż jego własny rozmiar. Ta imponująca sprawność skoków jest mechanizmem wykorzystywanym jako technika polowania, która została opracowana przez te pająki na przestrzeni wieków. Aby osiągnąć takie fenomenalne skoki i skoki, skokowe pająki będą podlegały nagłej zmianie ciśnienia krwi, co pomaga napędzać pająka w górę w kierunku, w którym chce jechać. To, co jest szczególnie wyjątkowe w tym pająku, to niekoniecznie jego technika skoków, ale fakt, że jest członkiem największej znanej rodziny pająków, Salticidae, pajęczaka z rodziny zawierającej 13% wszystkich istniejących gatunków pająków. Skokowe pająki mają w sumie sześć nóg i cztery oczy, a także rozmytą warstwę zewnętrzną, która może wykazywać dowolną z szerokiej gamy kolorów.

Dieta

Choć głównie mięsożerne zjadają inne małe stawonogi, pająki skaczące mogą czasami spożywać również substancje roślinne, zwłaszcza z flory wytwarzającej nektar. Jak wspomniano powyżej, Pająk Skaczący wykorzystuje niespodziankę na swoją korzyść, skacząc na zdobycz z daleka. Wraz z tym pająk wykorzystuje również swoje cztery oczy, aby zlokalizować ofiarę, nawet w nocy. Te oczy są również odpowiedzialne za widzenie peryferyjne i zdolności wykrywania ruchu pająka. Pająki skaczące będą również żywić się karmionymi krwią komarami, co dało im przydomek „Vampire Spider”.

Siedlisko i zasięg

Rodzina Pająków Skaczących ( Salticidae ) zawiera ponad 500 znanych rodzajów i prawie dziesięć razy więcej znanych gatunków. Niektóre gatunki tych pająków obejmują całe Stany Zjednoczone, Kanadę i Meksyk, zazwyczaj położone na terenach zalesionych. W rzeczywistości ich zasięg rozciąga się na większość globu ziemskiego, z wyjątkiem regionów arktycznych i antarktycznych, od gorących, suchych pustyń do najwyższych szczytów Himalajów. Mówiąc to i bez wyraźnego powodu, Pająk Skaczący zdecyduje się nie żyć w dojrzałych lasach liściastych. Niektórzy badacze wysuwają tezę, że drzewa w nim mogą pominąć zapach postrzegany jako nieprzyjemny dla pająka.

Zachowanie

Jak wszystkie pająki, pełzają powoli, chyba że polują lub są zagrożone. W takich okresach postrzeganego niebezpieczeństwa pająki te mogą przeskakiwać odległości nawet trzykrotnie w stosunku do swoich rozmiarów, co przypisuje jednej z ich najbardziej unikalnych cech. Te pająki również nie splatają sieci, a także, w przeciwieństwie do większości pająków, wytwarzają wydzieliny przypominające mleko. Wciąż jednak wydzielają jedwab, ale nie używa się go do sieci. Zamiast tego jedwab jest używany do oznaczania wycofania się z pierwszych miejsc do skakania jako rodzaj „uprzęży bezpieczeństwa” na wypadek, gdyby skok nie przebiegał zgodnie z planem.

Reprodukcja

Skoki Pająki obu płci wykorzystują różnorodne wibracje ciała i potrząśnięcia, a także wytwarzają szeroką gamę dźwięków i wysokich dźwięków, aby przyciągnąć potencjalnych partnerów hodowlanych. Ponieważ mężczyźni często będą walczyć o prawa do kojarzenia się ze sobą, większe samce pająków skaczących często mają większe szanse na osiągnięcie praw do kopulacji niż ich mniejsi rywale. Jedwab pająka do skoków jest nie tylko dla „uprzęży bezpieczeństwa”, ale jest również używany jako środek ochrony ich jaj. Jedna pająk może złożyć do 50 jaj na poród, choć nie jest ustalone, ile z nich prawdopodobnie doprowadzi do dorosłości.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019