Który ssak ma najwięcej zębów?

Na szczycie listy zwierząt z największymi zębami są zazwyczaj stworzenia morskie, takie jak delfiny i rekiny. Liczba zębów różni się w zależności od gatunku, ale wiadomo, że rekiny mają około 1500 zębów, podczas gdy niektóre gatunki delfinów mają do 250 zębów. Jednak ze wszystkich zwierząt lądowych na świecie, olbrzymi pancernik ( Priodontes maximus ) ma największą liczbę zębów. Liczba zębów waha się od osiemdziesięciu do stu.

Opis fizyczny

Pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus ) jest największą istniejącą grupą pancernika. Ma paski na zawiasach chroniące jego ciało. Ma również trzy lub cztery paski na szyi. Olbrzymi pancernik ma ciemnobrązowe ciało z jasnożółtymi paskami wzdłuż boków. Jego głowa waha się od jasnożółtego do białego. Olbrzymie pancerniki nie mają włosów na ciele, a jedynie kilka pasm wystających między łuskami. Pod względem masy dojrzały pancernik olbrzymi waży od 18, 7 kg do 32, 5 kg i waży od 75 cm do 100 cm długości. Zęby wielkiego pancernika, zarówno trzonowe, jak i przedtrzonowe, mają podobny wygląd. Zęby nie mają szkliwa i stale rosną przez całe życie zwierzęcia.

Siedlisko i dystrybucja

Olbrzymi pancernik mieszka na terenach otwartych z murawami Cerrado. Dobrze się rozwijają również w lasach nizinnych. Gigantyczny pancernik dominuje w północnej Ameryce Południowej. Gatunek ten kwitnie również w Paragwaju i wschodniej Brazylii, choć są rzadkie. Na południu dystrybucja gigantycznego pancernika sięga aż do północnych prowincji Argentyny, w tym Chaco, Salta, Formosa i Santiago del Estero.

Zachowanie

Olbrzymi pancernik żyje w samotności. Ponieważ nie są w stanie przetoczyć się w kulkę ochronną, olbrzymi pancernik ukrywa się przed drapieżnikami w norach w ciągu dnia i pojawia się w nocy. Wiadomo, że gigantyczny pancernik kopie większe dziury niż inne pancerniki. Wejście do otworu ma około 43 cm szerokości. Po urodzeniu samica gigantycznego pancernika zamyka wejście do dziury, aby ochronić młodych przed drapieżnikami.

Dieta

Gigantyczne pancerniki wykopują zdobycz za pomocą przednich pazurów. Spożywają głównie termity, ale wiadomo, że jedzą pająki, mrówki i robaki, a także inne małe bezkręgowce. Olbrzymi pancernik ma silny zmysł węchu, który pomaga mu wytropić ofiarę. Czasami gigantyczny pancernik żywi się owocami i jajami ptaków.

Reprodukcja

Żeński olbrzymi pancernik posiada dwie smoczki. Rodzą jednego potomstwa rocznie. Samice odznaczają się młodością w wieku od siedmiu do ośmiu miesięcy. Jednak według ostatnich raportów niewiele jest informacji o rozmnażaniu gigantycznych pancerników. Dzieje się tak, ponieważ ich młode nie wychodzą z nory.

Zagrożenia i środki ochrony

Olbrzymie pancerniki stoją w obliczu zagrożeń w całym swoim środowisku, ponieważ są wykorzystywane jako mięso. Miejscowi często kłusują gigantycznego pancernika, ponieważ jego mięso jest bogate w białko. Ponadto miejscowi sprzedają te zwierzęta na czarnym rynku. Często żyjący umierają podczas tranzytu z powodu złej obsługi.

Wycinanie drzew w celu stworzenia ziemi dla rolnictwa doprowadziło również do utraty ich siedlisk. Spowodowało to wielki spadek liczby gigantycznych pancerników.

Czerwona Lista Światowej Unii Ochrony Przyrody uznała gigantycznego pancernika za najbardziej wrażliwy gatunek w 2002 roku. W krajach takich jak Argentyna, Peru, Kolumbia i Brazylia, gigantyczne pancerniki są chronione prawem. Handel gigantycznym pancernikiem jest zakazany przez Konwencję o międzynarodowym handlu zagrożonymi gatunkami (CITES).

Zalecane

Bitwa o Fort Donelson: Wojna secesyjna
2019
Co to jest Tepui?
2019
Czym są stawy Sydney Tar?
2019