Ośmiu kotów z gatunku Leopardus

Małe, łaciate koty z rodzaju Leopardus należą do rodziny Felidae. Rodzaj obejmuje osiem gatunków kotów, z których najmniejszy to kodkod, a największy to ocelot. Kodkod to także najmniejszy gatunek kota żyjący w obu Amerykach. Poniżej znajduje się lista opisująca unikalne cechy ośmiu gatunków z rodzaju Leopardus .

8. Colocolo

Leopardus colocolo to mały gatunek kota, który rozciąga się w środkowym i północnym Chile, gdzie znajduje się na zachodnich stokach Andów. Siedem podgatunków tego gatunku zostało rozpoznanych. Kot jest mały i krępy, o długości ciała od 56 do 67 cm i długości ogona od 29 do 32 cm. Średnia waga kota wynosi około 3 kg. Podgatunek nominowany, L. c. colocolo, ma ciemnoszare do czerwonawego futra z paskami w rdzawo-cynamonowym kolorze na bokach, czarne plamy na klatce piersiowej, ogon z czerwonymi pierścieniami, białe podszewki i nogi w ciemnobrązowe paski. Małe ssaki, takie jak świnki morskie i małe ptaki, stanowią większość ich diety. Gatunek jest oznaczony przez IUCN jako „bliski zagrożenia”.

7. Kot Geoffroya

Kot Geoffreya.

Leopardus geoffroyi rozciąga się w części południowej i środkowej Ameryki Południowej. Dziki kot jest podobny do kota domowego. Kolor sierści waha się od szarości w południowych częściach zasięgu do brązowo-żółtego na północy. Głowa, szyja, twarz, ogon i nogi kota mają liczne ciemne pasy i czarne plamy. Spódnice są w kolorze kremowym do białego. Ten gatunek Leopardus znajduje się na wysokościach między poziomem morza a 3300 m. Zarośla, łąki, otwarte lasy i bagna są preferowanymi siedliskami dla tych zwierząt. Znajdują się na wysokościach od poziomu morza do 10 800 stóp. Koty są szczytowymi drapieżnikami w ekosystemie, który zamieszkują i polują na gryzonie, owady, ryby, płazy i jaszczurki. Kot Geoffroya wykazuje unikalne zachowanie, gdy staje na tylnych łapach, używając ogona jako podparcia. W tej pozycji kot skanuje otaczający krajobraz.

6. Kodkod

Guigna L eopardus to najmniejszy kot znaleziony w obu Amerykach. Zamieszkuje mieszane lasy deszczowe w środkowym i południowym Chile oraz części Argentyny przylegające do Chile. Kot jest aktywny zarówno w dzień, jak iw nocy, ale unika wychodzenia na zewnątrz w ciągu dnia. Żywi się szeroką gamą gryzoni, małych ptaków, jaszczurek itp. W swoim środowisku. Jest w stanie efektywnie wspinać się na drzewa. Kot ma małą głowę, a jego rozmiar waha się od 37 do 51 cm. Kodkod ma kolor futra od szaro-brązowego do brązowo-żółtego. Ma gruby ogon i duże stopy. Futro ma ciemne plamy, które łączą się pod szyją i ramionami, aby wyglądały jak kropkowane smugi. Istnieją dwa podgatunki kodkodu, guigna Leopardus guigna i guigna Leopardus guigna .

5. Kot tygrysa południowego

Guttulus Leopardus to gatunek kota występujący w południowoamerykańskich krajach Argentyny, Paragwaju i Brazylii. Dziki kot jest uderzająco podobny wyglądem do oncilla i do 2013 r. Nie był uważany za osobny gatunek. Południowy kot tygrysi ma kolor żółtej ochry i czarne rozety. Chociaż trudno jest odróżnić kota tygrysa południowego od oncilla, ten pierwszy ma futro o ciemniejszym tle, większe rozety i mniejszy ogon. Gatunek jest uznawany przez IUCN za „wrażliwy”.

4. Andyjski kot górski

Leopardus jacobita jest zagrożonym gatunkiem Leopardus, który zamieszkuje wyższe wysokości (1800 m do 4000 m) w Andach. Wielkość dorosłych kotów tego gatunku waha się od 57, 7 do 85 cm. Kot ma popielato-szare futro, czarny nos i usta oraz białe obszary wokół ust i policzków. Boki mają żółtawo-brązowe plamy. Kończyny przednie mają ciemne plamki, a tylne mają ciemne pierścienie. Ciemnobrązowe linie rozciągają się od kącików oczu tych kotów do policzków. Ogon jest krzaczasty z 6 do 9 brązowymi lub czarnymi pierścieniami. Zwierzęta te żywią się głównie górskimi górami. Andyjski kot górski jest uznawany przez IUCN za gatunek „zagrożony”. Tylko około 2500 osobników tego gatunku żyje dziś na wolności. Utrata i degradacja siedlisk oraz polowania są głównymi zagrożeniami dla populacji andyjskich kotów górskich.

3. Ocelot

Ocelot w Brazylii.

Leopardus pardalis, gatunek Leopardus z dziesięcioma podgatunkami, występuje szeroko w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej, Meksyku i niektórych częściach południowych Stanów Zjednoczonych. W swoim zasięgu ocelot zajmuje wiele różnych siedlisk, w tym namorzyny, sawanny, ciernie, lasy tropikalne itp. Kot jest największym gatunkiem Leopardusa . Kiedyś polowano na niego bez wyjątku ze względu na futro, ale ochrona tego gatunku pomogła odzyskać populację do poziomu, na którym ocelot jest teraz oznaczony jako „gatunek najmniejszej troski” na Czerwonej Liście IUCN. Wielkość kota waha się od 55 do 100 cm. Spód i szyja kota są białe. Kolor powierzchni grzbietowej waha się od kremowego do czerwonawo-szarego do szarego. Ogon ocelota jest cienki, pasiasty lub obrączkowany. Czarne plamy, pasy i paski oznaczają płaszcz kota. Oczy są koloru brązowego. Oceloty mają charakter zmierzchowy i nocny. Prowadzą samotne życie i zaznaczają swoje terytoria poprzez znakowanie zapachowe, układanie nawozu i spryskiwanie moczu. Oposy, gryzonie, małe ptaki, pancerniki, gady i owady stanowią bazę ofiar tych dzikich kotów.

2. Kot Oncilla / Tygrys Północny

Oncilla śpi na drzewach w Ekwadorze.

Leopardus tigrinus jest gatunkiem kota, który zamieszkuje lasy chmur, subtropikalne lasy górskie, zarośla i cerrado Ameryki Środkowej do środkowej Brazylii w Ameryce Południowej. Koty mają rozmiary od 38 do 59 cm od głowy do podstawy ogona i ważą około 1, 5 do 3 kg. Kolor futra jest ciemno ochrowy do jasnobrązowego i ma czarne lub brązowe rozety. Spód jest blady i ma plamkę, a ogon jest obrączkowany. Nogi córki są również dostrzegane z rozmiarem plamek zmniejszających się w dół nogi. Kot poluje, śledząc zdobycz, a następnie rzuca się na nią, aby ją zabić. Kot żywi się gryzoniami, jaszczurkami, małymi ptakami, rzekotkami itp. Cielęcina jest dalej klasyfikowana na cztery podgatunki. Zwierzęta te są wymienione jako „wrażliwe” na Czerwonej liście IUCN, ponieważ utrata siedlisk, wylesianie i kłusownictwo zagraża przetrwaniu gatunku.

1. Margay

Margay w Kostaryce.

Leopardus wiedii jest gatunkiem kota, który zamieszkuje wiecznie zielone i liściaste lasy Ameryki Południowej i Środkowej. Te koty mają brązowe futro z czarnymi rozetami i smugami. Części dolne są w kolorze buff do białego. Ogon ma ciemne pasy i jest czarny na końcu. Margay bardzo przypomina ocelot, ale różni się od niego obecnością dłuższego ogona i nóg, mniejszej głowy i większych oczu. Gatunek waży około 2, 6 do 4 kg. Zwierzę spędza większość swojego życia na drzewach, ale czasami trafia na ziemię. Jest to gatunek ściśle nocny, który poluje na małpy, ptaki, żaby drzewne, jaszczurki itp. Gatunek ten jest jednym z dwóch gatunków kotów, które mogą skutecznie zejść najpierw na głowę drzewa. Są to samotne stworzenia, które zaznaczają terytorium poprzez oddawanie moczu i pozostawianie śladów na przedmiotach na ich terytorium. Opisywano koty naśladujące mimikę, dzięki czemu naśladują dźwięk gatunków ofiar, aby oszukać zwierzynę, aby ruszyła w ich kierunku. Uznano dziesięć podgatunków marginesu. Kot jest uznawany za „bliskiego zagrożenia”, ponieważ chwytanie za nielegalny handel zwierzętami domowymi, polowania i utratę siedlisk zagraża istnieniu gatunku.

Zalecane

Jakie jest państwo?
2019
Największe branże w Egipcie
2019
Zabawne fakty o Argentynie
2019