Osprey Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Ospreys lub Pandion haliaetus to drapieżne ptaki drapieżne o dużym rozmiarze i spektakularnym wyglądzie. Rozmiar tego ptaka zwykle waha się od 21 do 23 cali (54 i 58 centymetrów) o masie około 2, 3 do 3 funtów (1, 2-1, 4 kilograma), z rozpiętością skrzydeł wynoszącą około 5 do 6 stóp (1, 5 do 1, 8 metra) ). Grzbietowe części tego ptasiego gatunku, w tym tylne i górne przykrycie skrzydeł, mają głęboki, czekoladowo-brązowy kolor, podczas gdy ich brzuszne obszary są głównie białe. Ich piersi są białe z brązowymi plamkami. Korony i czoła Ospreysa są w większości białe, z ciemną linią biegnącą wokół oczu i rozciągającą się na boki szyi. Kolor tęczówek ptaków jest żółty, z jasnoniebieską, przezroczystą, nictitating membraną. Mimo że płeć w Ospreys ma dość podobny wygląd, kilka widocznych różnic można wykorzystać do ich odróżnienia. Dorosłe samce mają zwykle szczuplejsze ciało i węższe skrzydła niż samice, przy czym kobiety osiągają masy ciała o 15-20% wyższe niż ich samce po osiągnięciu dojrzałości fizycznej. Brązowe smugi na piersiach są zwykle ciemniejsze i gęstsze u kobiet niż u mężczyzn. Młode osobniki tego gatunku są podobne do dorosłych, z wyjątkiem pomarańczowoczerwonego koloru ich tęczówek w pierwszych latach oraz łuskowatego wyglądu pokryć tylnych i skrzydłowych, co jest efektem jasnych krawędzi w kolorze połysku ich pierwszego pióra, które gubią się, gdy widzą pierwszą zimę.

Dieta

Ryby morskie lub słodkowodne mogą stanowić lwią część diet Ospreys. Ponieważ ptaki te nie są w stanie nurkować głębiej niż 0, 5-1, 0 metrów w głąb wody, ich źródła pożywienia ograniczają się głównie do ryb, które można znaleźć w płytkich wodach lub rybach szkolnych. Średnia wielkość zdobyczy waha się od 8 do 14 cali (20 i 36 centymetrów). Wnikliwa wizja Ospreys może wykryć podwodne ruchy z wysokości od 10 do 40 metrów (33–131 stóp) nad powierzchnią wody. Po zaznaczeniu ich celów, ptaki unoszą się nad wodą przez kilka chwil, zanim zanurzą się w wodzie, najpierw stopy, aby chwycić zdobycz. Ten gatunek ptasi jest dobrze zaprojektowany przez naturę, aby spełnić swoje drapieżne nawyki żerowania. Z ostrymi kolcami pod palcami, szponami z łuskami skierowanymi do tyłu i nozdrzami, które można zamknąć podczas nurkowania w wodzie, skuteczny drapieżnik jest dobrze wyposażony, aby łatwo odnieść sukces w połowach ryb.

Siedlisko i zasięg

Rybołowce zwykle są częstymi obszarami z płytkimi łowiskami lub głębszymi wodami, gdzie szkoła rybna znajduje się blisko powierzchni. Obszary z rozległymi wodami wypełnionymi rybami, takimi jak jeziora, bagna, laguny i rzeki, służą jako idealne siedliska dla tych ptaków do rozwoju. Po sokołach wędrownych, Ospreys są drugim najczęściej występującym ptakiem drapieżnym na świecie. Z wyjątkiem Antarktydy, można je znaleźć w regionach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych na wszystkich innych kontynentach. Latem Ospreys występują w Ameryce Północnej od Alaski do Nowej Funlandii i dalej na południe w kierunku Florydy i wybrzeża Zatoki Perskiej. W tym sezonie rozmnażają się także we wszystkich częściach Europy. Ospreys migrują wzdłuż wybrzeży w kierunku Ameryki Południowej, Południowej i Południowo-Wschodniej Azji oraz Afryki Północnej w sezonie zimowym. W Australii ptaki te mają przede wszystkim siedzący tryb życia, bez większych migracji. Złote orły, łysy orły, wielkie rogate sowy to najczęstsze naturalne drapieżniki tych ptaków. W okresie od lat 50. do lat 70. populacje Rybołowa znacznie spadły, ze względu na powszechne stosowanie pestycydów, które zatruły te ptaki i przerzedziły skorupki jaj. Jednak ścisłe stosowanie zakazów dotyczących szkodliwych pestycydów, takich jak zakaz DDT z 1972 r., Pomogło przywrócić populacje Osprey do bezpieczniejszych poziomów. Wyniki stanu ochrony, dostarczone przez American Breeding Bird Survey, wykazały zachęcający wzrost populacji Osprey, wykazując tempo wzrostu 2, 5% rocznie w latach 1966–2010.

Zachowanie

Rybołowce mają zazwyczaj charakter samotniczy i zazwyczaj gnieżdżą się samotnie lub w małych grupach po sześć do dziesięciu osób. Wiadomo, że bronią swoich bezpośrednich miejsc lęgowych, zwykle z innych Ospreys, choć nie są one ściśle terytorialne, odróżniając je od większości innych ptaków żywiących się rybami. Lotnicze pościgi w obronie gniazd są dość powszechne wśród tych ptaków, aw niektórych przypadkach mogą nawet stać się dość intensywne. Wolą roosting na otwartych przestrzeniach, takich jak gołe gałęzie drzew, a także mogą gnić na ziemi w celu zapewnienia ciepła w chłodne dni. Wiadomo, że pisklęta agresywnie rywalizują o źródła żywności, często powodując eliminację słabszych, później wyklutych członków.

Reprodukcja

Ospreys okazują się kojarzyć na całe życie, chociaż odnotowano rzadkie przypadki poliandry. W sezonie lęgowym para koleżanek i mężczyzn podejmie pięciomiesięczny okres partnerstwa w celu wychowania potomstwa. Gniazda są ostrożnie budowane przez partnerów kojarzących za pomocą patyczków, z zwartą wyściółką glonów, darni, winorośli i innych takich materiałów wewnątrz nich. Samiec zajmuje się przede wszystkim gromadzeniem wszystkich tych materiałów, podczas gdy samica organizuje je do budowy gniazda. Gniazda zbudowane w pierwszym sezonie pary są zazwyczaj małe, ale wraz z upływem kolejnych lat gniazda mogą stać się duże, na tyle duże, by pomieścić nawet człowieka. W ciągu miesiąca od krycia samica składa od 2 do 4 białawych jaj z charakterystycznymi plamami czerwono-brązowych kolorów. Średni czas między wykluciem się jaj a ich fizycznym rozwojem w oberżyny trwa zwykle około 10 tygodni.

Zalecane

Najwięksi eksporterzy holowników na świecie
2019
Co to jest orbita heliocentryczna?
2019
Co to jest akcja afirmatywna?
2019