Peregrine Falcon Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Sokół wędrowny to drapieżny ptak o długich, szerokich, spiczastych skrzydłach i krótkim ogonie. Jego oczodół i górne części dzioba są żółte. Pióra na ich wyższych ciałach mają niebiesko-szary wygląd, a te na głowach są czarne. Ich dolne pióra ciała są białe, choć często poplamione szarością. Kiedy jest już dojrzały, sokół wędrowny ma rozpiętość skrzydeł od 3, 3 do 3, 6 stóp (1 do 1, 1 metra) i rozmiar ciała od 14, 4 do 19, 2 cala (36 do 49 centymetrów). Jego waga waha się od 1, 2 do 3, 5 funta (0, 53 do 1, 6 kg). Według National Geographic żyje obecnie około 19 znanych podgatunków sokoła wędrownego.

Dieta

Sokół wędrowny żywi się nietoperzami i innymi ptakami, w tym gołębiami, ptactwem wodnym, dzikimi gołębiami, małymi ptakami śpiewającymi i cietrzewami. Aby polować, sokół wędrowny po raz pierwszy dostrzega swoją ofiarę z dystansu za pomocą ostrego widzenia. Potem schyla się, a następnie nurkuje z prędkością przekraczającą 200 mil na godzinę, łapiąc kolejnego ptaka w połowie lotu. Aby umożliwić sokołowi wędrownemu oddychanie z taką szybkością, ma w swoich nozdrzach przegrody (kości w kształcie stożka), które pomagają mu kontrolować oddychanie. Jeśli sokoły wędrowne nie zdołają złapać ofiary na skrzydle na swoich szybkich pochyłościach, same mogą się zranić. Prowadzą również niespodziewane ataki myśliwskie, podczas których wyrywają ofiary z ziemi lub z jednego z mniejszych okoni ptaków.

Siedlisko i zasięg

Sokół wędrowny żyje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Może rozwijać się w obszarach przybrzeżnych, lasach tropikalnych, górach, w pobliżu pustyń, a nawet w pobliżu miast. Poza bardzo młodymi dorosłymi sokołami wędrownymi zazwyczaj nie grozi prawdziwe zagrożenie ze strony ludzi ani naturalnych drapieżników. W latach następujących po II wojnie światowej nielegalne polowania i powszechne stosowanie pestycydów DDT spowodowały, że ich populacje zmniejszyły się, zgodnie z Nature Conservancy. W połowie lat 70. populacja sokoła wędrownego w zachodnich Stanach Zjednoczonych zmniejszyła się o 90 procent. Od tego czasu jednak zakaz DDT i innych środków ochronnych pozwolił na znaczny wzrost populacji ptaków. Obecnie szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie jest 1650 par lęgowych. W rzeczywistości rok 1999 był rokiem, w którym sokoły wędrowne zostały usunięte z Federalnej „Listy zagrożonych gatunków” w USA.

Zachowanie

Sokół wędrowny jest „dzienny”, co oznacza, że ​​są najbardziej aktywne w ciągu dnia. Z wyjątkiem hodowli, sokół wędrowny żyje w izolacji, na terytorium, na którym ustanowił swoje granice, a następnie broni w nim dziko. Sokół wędrowny jest drapieżnikiem wierzchołkowym, nie posiadającym naturalnych drapieżników. Rozpiętość terytorium ustanowionego przez sokoła wędrownego zależy od dostępności zasobów żywności i populacji innych drapieżnych ptaków w regionie. Odstępy ich gniazd wahają się od 2 do 3, 5 mil (3, 3 i 5, 6 km) od siebie . Niektóre z nich migrują, podczas gdy inne pozostają w swoich naturalnych siedliskach na stałe, ponownie uzależnione od położenia geograficznego i klimatu. Sokół wędrowny ma średnią długość życia 13 lat, ale według niektórych żyje do 25 lat. Po śmierci ich gniazda będą nadal używane przez kolejne pokolenia, czasami przez wiele lat.

Reprodukcja

Aby się rozmnażać, sokół wędrowny łączy się z partnerem przez cały okres godowy, który zwykle trwa od końca marca do maja. Samiec sokół umieszcza na półkach gniazd, aby przyciągnąć kobiety. Następnie, gdy parowanie zostało wykonane, więź jest tworzona przez mężczyznę i kobietę, którzy zaczynają siadać blisko siebie. Samiec i samica siedzą obok siebie na półce gniazdowej. Często będą się gapić i szturchać się nawzajem i, oczywiście, kumpel. Przed złożeniem jaj pary przeprowadzą pokazy lotnicze, w tym rolki ciała. Z klejonymi wiązaniami polują razem jako pary. Po złożeniu jaj zarówno samce, jak i samice pomogą w inkubacji od 3 do 4 jaj przez około miesiąc, kiedy to młode wylęgają się.

Zalecane

Siedem parków narodowych Kambodży
2019
Lion Rock - Unikalne formy terenu Azji
2019
Jakie są różnice między Salamanders a Newts?
2019