Pięć gatunków tapirów żyjących dziś na świecie

Tapir to zwierzę roślinożerne, które wyróżnia się obecnością krótkiego, chwytnego pnia nosa. Reszta wyglądu jest podobna do świni. Istnieje pięć zachowanych gatunków tapirów. Cztery z tych gatunków żyją w obu Amerykach, a jeden w Azji. Konie, zebry, osły i inne parzystokopytne kopytne są blisko spokrewnione z tapirami.

5. Tapir brazylijski

Tapirus terrestris lub brazylijski tapir, znany również jako południowoamerykański tapir, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie znaczące populacje występują w dorzeczu Amazonki i w lasach deszczowych regionu. Jest uważany za największy żywy ssak lądowy Amazonki. Rozmiar tapira bez ogona waha się od 5, 9 do 8, 2 stopy. Zwierzę ma ciemnobrązowe ciało i jaśniejszą twarz. Młodsze tapiry mają białe plamy lub paski na brązowym płaszczu. Okrągłe uszy tapira mają charakterystyczne białe krawędzie. Brazylijskie tapiry są szybkie zarówno w wodzie, jak i na lądzie. Mogą również poruszać się szybko na nierównym terenie. Krokodyle, duże koty i anakondy są ich głównymi drapieżnikami w ich naturalnym środowisku. Tapir jest roślinożerny, a jego dieta składa się z części roślin. IUCN klasyfikuje gatunek jako „wrażliwy”. Tapiry są polowane na mięso i skórę. Szybko tracą swoje siedlisko.

4. Mały czarny tapir

Mały czarny tapir ( Tapirus kabomani ) znajduje się w lasach deszczowych Amazonii w Ameryce Południowej. Jest to najmniejszy zachowany gatunek tapira. Dzielą swoje siedlisko z brazylijskim tapirem. Gatunek ma średnią długość około 90 cm. Gatunek jest ciemniejszy niż brazylijski tapir. Ma też krótsze nogi i grzebień niż T. terrestris. Niewiele wiadomo na temat zachowania tego gatunku i uważa się, że jest to samotne zwierzę, ale sporadycznie występuje w parach męsko-żeńskich. Podobnie jak inne tapiry, mały czarny tapir jest roślinożercą żywiącym się owocami, trawami, liśćmi itp. Ponieważ gatunek został niedawno odkryty i sklasyfikowany, jego stan zachowania nie został jeszcze oceniony.

3. Górski tapir

Tapchaque pinchaque lub tapir górski żyje w górzystym środowisku w Páramo i lasach chmur Ameryki Południowej. Gatunek występuje na wysokościach od 2000 do 4300 metrów. Zwierzę nazywane jest również wełnianym tapirem, ponieważ posiada wełnianą sierść, która pozwala mu utrzymać ciepło w górskim środowisku. Wełniany płaszcz ułatwia identyfikację tego gatunku. Sierść gatunku jest bardzo ciemna, ale jaśniejsza na policzkach, spodniej stronie i okolicy odbytu. Długość gatunku wynosi około 5, 9 stopy. Te zwierzęta żywią się liśćmi, trawami i innymi częściami roślin. Są znaczącymi czynnikami rozprzestrzeniania się nasion. Widmowe niedźwiedzie i kuguary to najczęstsze drapieżniki górskiego tapira. Zwierzęta mają charakter zmierzchowy. Górskie tapiry są oznaczone jako „zagrożone” przez IUCN i są najbardziej zagrożonymi gatunkami tapirów. Kilka czynników, takich jak kłusownictwo na mięso, skóry i tradycyjne leki, niszczenie siedlisk i prześladowanie przez rolników za spożywanie upraw rolników, to niektóre z podstawowych zagrożeń dla populacji tapirów górskich.

2. Tapir malajski

Tapirus indicus lub malajski tapir to jedyny gatunek tapira w Starym Świecie. Gatunek, znany również jako azjatycki tapir, pochodzi z Azji. Jest to największy rozmiar wśród pięciu gatunków tapirów. Najbardziej wyróżniającym się fizycznym charakterem tego gatunku jest jasna plama rozciągająca się między ramieniem a tylnym końcem. Reszta ciała ma kolor czarny. Te zwierzęta mają słabe widzenie, ale wielki zmysł węchu. Mają one zazwyczaj charakter samotniczy i terytorialny. Ich dieta składa się ze 115 gatunków roślin. Są z natury zmierzchowe. Tapir malajski jest wysoce zagrożonym gatunkiem tapira i jest „zagrożony” na Czerwonej Liście IUCN. Gatunek cierpi z powodu niszczenia siedlisk i kłusownictwa. Ma bardzo mało naturalnych drapieżników w swoim środowisku.

1. Tapir Bairda

Tapirus bairdii lub tapir Bairda jest gatunkiem tapiru, który rozprzestrzenia się z Meksyku do północno-zachodniej Ameryki Południowej, w tym dużych części Ameryki Środkowej. Jest to największy ssak lądowy w Ameryce Środkowej o rozmiarze od 5, 9 do 8, 2 stopy, z wyłączeniem długości krótkiego ogona. Tapir ma ciemne / szaro-brązowe futro pokrywające ciało. Są przede wszystkim nocne i samotne. Żywią się upadłymi owocami i liśćmi roślin. Uwielbiają pływać w wodzie i często mają tendencję do pozostawania w dziurach wodnych w upalne dni. Nie można podchodzić do tapira Bairda, ponieważ wiadomo, że rzucali się w ludzi i rzucali się w nieszczęście. IUCN klasyfikuje ten gatunek jako „wrażliwy”. Utrata siedlisk i kłusownictwo stanowią największe zagrożenie dla tego gatunku. Przepisy w kilku krajach zabraniają polowania na te zwierzęta, ale rzadko są egzekwowane ściśle.

Zalecane

Jaka jest stolica chińskiej prowincji Shanxi?
2019
Kiedy i dlaczego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
2019
Siedem gatunków dzikich kotów Afryki
2019