Populacja olbrzymich pand - ważne fakty i liczby

Gigantyczna panda to duży, czarny i biały gatunek niedźwiedzia, który pochodzi z południowego regionu środkowych Chin, gdzie preferuje górskie siedliska. Przed ludzką działalnością rozwojową w siedlisku zwierzęcia, gigantyczną pandę można było znaleźć także na obszarach nizinnych. Gigantyczna panda opiera się na roślinie bambusa, która stanowi prawie całą jej dietę. Czasami gatunek ten może uzupełniać dietę gryzoniami, tuszami pozostałymi po innych zwierzętach, trawach lub korzeniach. Pandy rosną do średniej długości od 4 do 6 stóp i wysokości ramion od 2 do 3 stóp. Samiec jest większy, zazwyczaj waży około 350 funtów, podczas gdy samica waży od 150 do 276 funtów.

Gatunek ten jest podzielony na dwa podgatunki: melanoleuca Ailuropoda (typowa czarno-biała panda) i melanoleuca qinlingensis Ailuropoda (znany również jako panda Qinling) . Czarno-biała gigantyczna panda jest bardziej popularna wśród dwóch podgatunków i można ją znaleźć głównie w prowincji Syczuan. Panda Qinling jest mniej popularna. Ten podgatunek ma jasnobrązowo-brązowy i biały kolor i można go spotkać tylko w górach Qinling w prowincji Shaanxi.

Stan zachowania gigantycznej pandy

Mimo że zawsze koncentrował się w południowo-środkowych Chinach, gigantyczna panda zamieszkiwała niegdyś obszary tak odległe jak południowo-wschodnie Chiny i okolice Pekinu. Gdy ludzie zaczęli niszczyć bambusowe lasy w swoim zasięgu, aby zrobić miejsce dla przedsięwzięć rolniczych i rosnącej urbanizacji, panda zaczęła znikać. Ten gatunek jest prawdopodobnie jedną z najwcześniejszych ikon trudnej sytuacji zagrożonych zwierząt. W 1936 roku amerykański projektant mody przywiózł do kraju szczeniaka, zwracając uwagę na walkę o przetrwanie.

Pod naciskiem, by zająć się kwestią ochrony pandy, rząd chiński stworzył 4 chronione rezerwaty przyrody i spowodował, że zabicie gigantycznej pandy było nielegalne na początku lat sześćdziesiątych. Począwszy od lat siedemdziesiątych rząd zaczął śledzić wielkość populacji dzikich pand, co doprowadziło do jednego z największych na świecie badań populacji poszczególnych gatunków.

Zagrożenia dla populacji wielkiej pandy

Największe zagrożenia dla gigantycznych pand obejmują: utratę siedlisk i polowania.

Wraz ze wzrostem populacji ludzkiej w Chinach wzrasta popyt na ziemię. Ośrodki miejskie szybko rosną i naruszają tradycyjne siedliska pandy. Aby zrobić miejsce dla mieszkań, firm i rolnictwa, ludzie niszczą lasy bambusowe, których pandy potrzebują do przetrwania. Ponadto bambus jest zbierany przez przemysł drzewny, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na wyroby bambusowe na całym świecie. Infrastruktura cywilna, taka jak drogi i koleje, jest również fragmentarycznym siedliskiem pandy, co uniemożliwia lub utrudnia zwierzętom migrację do nowych źródeł żywności. Ostatnio obawy dotyczące górnictwa i elektrowni wodnych zostały wymienione jako zagrożenia dla tego gatunku. Zwiększona turystyka na tym obszarze jest kolejnym czynnikiem, który przyczynia się do utraty siedlisk i zaburza populacje dzikiej pandy.

Rząd Chin zakazał zabijania pand w ich naturalnych siedliskach. Dzisiaj nadal utrzymuje się niewielki popyt na futro pandy, chociaż znacznie spadł on w stosunku do poprzednich żądań dzięki zwiększonej świadomości społecznej na temat ekologicznego znaczenia tego gatunku. Polowanie nadal jednak zagraża gigantycznej pandzie. Łowcy zastawiają pułapki na inne zwierzęta (np. Jelenie piżmowe), a ten gatunek często niezamierzenie wędruje do pułapek, powodując obrażenia i śmierć.

Gigantyczne pandy na wolności

Obecnie populację dzikiej pandy szacuje się na około 1864, co stanowi 17% wzrost w stosunku do liczby ludności w 2003 r. (1 596).

Te dzikie pandy można spotkać tylko w 3 prowincjach Chin: Shaanxi, Gansu i Sichuan. Około 66, 8% dzikiej populacji żyje w 67 chronionych rezerwatach przyrody, które zajmują powierzchnię 6, 37 miliona akrów. Ten obszar chronionych terenów jest o 11, 3% większy niż ilość chronionych terenów dostępnych w 2003 r. Dane te oznaczają, że około 33, 2% populacji pandy żyje poza obszarami chronionymi, co nadal stanowi zagrożenie dla tego gatunku.

W wyniku ponad trzydziestu lat ciężkiej pracy i zaangażowania chińskiego rządu, międzynarodowych organizacji non-profit i lokalnych społeczności, gatunek gigantycznej pandy nie jest już uważany za zagrożony. Dzisiaj został uaktualniony na Czerwonej Liście IUCN. Większość ekspertów zgadza się, że wielkość populacji i wzrost są zrównoważone. Fakt ten w połączeniu ze zwiększoną dostępnością naturalnych siedlisk skłonił naukowców i ekologów do usunięcia tego gatunku z listy zagrożonych. Olbrzymia panda nadal stanowi sztandarowy gatunek dla działań ochronnych na całym świecie.

Gigantyczne Pandy W Niewoli

Od 2013 r. 375 gigantycznych pand trzymanych jest w niewoli. Ta liczba jest ponad dwukrotnie większa niż pandy, które były w niewoli w 2003 r., Zaledwie 10 lat wcześniej. Wiele z tych osób można obecnie znaleźć w 25 ogrodach zoologicznych w 15 różnych krajach: USA, Kanadzie, Niemczech, Hiszpanii, Meksyku, Japonii, Australii, Chinach, Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Singapurze, Austrii, Holandii i Tajlandii. Większość tych ogrodów zoologicznych ma aktywne umowy z Chinami w celu pożyczania pand na ograniczony czas. Zdarza się, że ogrody zoologiczne zapłaci kilka, aby wystawić pandy na określoną liczbę lat, a pieniądze wypłacone zostaną na konserwację i programy odnowy siedlisk w Chinach. Ponadto niektóre ogrody zoologiczne próbują hodować te pożyczone pandy przed wysłaniem ich do Chin.

Adelaide Zoo w Australii jest pierwszą wystawą panda, która zostanie otwarta na półkuli południowej. Wang Wang i Funi to dwie pandy trzymane w tym ogrodzie zoologicznym w obrębie ogrodzenia o powierzchni 32 291 stóp kwadratowych. Podobnie jak w większości obudów panda na całym świecie, wystawa ta oferuje drzewa do wspinaczki, wodospady do zabawy i klimatyzowane pomieszczenia, w których można zachować spokój. Pandy w niewoli karmione są dietą specjalnie przygotowanych potraw oprócz jaj, bananów, ryb, pomarańczy, miodu i innych roślin.

Jedną z przyczyn wzrostu pand w niewoli można przypisać trwającym obecnie programom hodowlanym w ogrodach zoologicznych i ośrodkach badawczych na całym świecie. Niektóre młode z programów hodowli w niewoli są później ponownie wprowadzane na wolność, podczas gdy inne pozostają w niewoli. Wiele osób krytykuje te programy, twierdząc, że koszt ich prowadzenia byłby lepiej wykorzystany w wysiłkach na rzecz odbudowy siedlisk.

Zalecane

Jaka jest stolica chińskiej prowincji Shanxi?
2019
Kiedy i dlaczego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
2019
Siedem gatunków dzikich kotów Afryki
2019