Ptaki Andów

Andyjskie góry Ameryki Południowej są domem dla wielkiej różnorodności gatunków flory i fauny. Góry zapewniają szeroki zakres siedlisk różniących się wysokością od poziomu morza. Większa różnorodność ptaków jest obserwowana na niższych wysokościach pasma górskiego. Lasy chmur w tym regionie są szczególnie bogate w różnorodność gatunków. Wysoki poziom endemizmu obserwuje się również u gatunków występujących w regionie, ponieważ geograficzna izolacja wielu miejsc w rozległym paśmie górskim pozwoliła na ewolucję unikalnych gatunków w ewolucyjnej skali czasu. Andyjskie góry są domem dla około 600 ssaków, 1700 ptaków, 600 gadów i 400 gatunków ryb. Około jedna trzecia znalezionych tu ptaków jest endemiczna dla tego regionu. Tutaj opisujemy niektóre z najbardziej znanych ptaków Andów i ważne cechy związane z tymi upierzonymi mieszkańcami gór:

10. Andyjski kondor

Gryf Vultur jest kultowym gatunkiem Andów. Jest to nowy gatunek sępa, który odgrywa ważną rolę w lokalnym folklorze i mitologii. Ptak jest również symbolem narodowym wielu państw andyjskich. Kondor andyjski ma czarne upierzenie z białymi skrzydłami i podstawą szyi. Jest to największy na świecie ptak latający. Rozpiętość skrzydeł ptaków wynosi 3, 3 metra. Ptaki żywią się padliną i gnieżdżą się na wysokich skalnych półkach w górach na wysokości nawet 5000 metrów. Kondor z Andów żyje aż 70 lat będąc jednym z najdłużej żyjących ptaków na świecie. Ptak jest obecnie uznawany przez IUCN za „bliski zagrożenia”.

9. Gęś andyjska

Neochen melanoptera jest ptakiem zamieszkującym Andy, który żyje w jeziorach i bagnach na wysokości powyżej 3000 metrów. Ptaki przeważnie mieszkają na lądzie i zazwyczaj uciekają się do pływania w czasie zagrożenia. Andyjska gęś ma białe upierzenie z czernią na ogonie i skrzydłach oraz krótki różowy rachunek. Ptaki wykazują terytorializm w okresie lęgowym. Gnieżdżą się na ziemi.

8. Kaczka Torrent

Kaczka torrent jest hodowcą zamieszkującym region Andów. Ptak woli mieszkać w pobliżu wody i gniazdować w osłoniętych obszarach, takich jak jaskinie nad wodą. Jest doskonałym pływakiem i nurkiem, ale leci tylko na krótkie dystanse. Samce są większe niż samice i mają uderzająco białą i czarną głowę, podczas gdy samice mają szarawą głowę. Samce mają także czerwone rachunki, podczas gdy kolor rachunku u samic jest żółty. Wprowadzenie inwazyjnych gatunków ryb, spiętrzenie rzek i utrata pokrywy leśnej zagrażają istnieniu tych ptaków.

7. Olbrzymia łyska

Fulica gigantea to ptak żyjący w jeziorach altiplano Ameryki Południowej. Dorosłe gigantyczne łyski są funkcjonalnie nielotne. Budują ogromne gniazda w pobliżu górskich jezior i żyją jako monogamiczna para i wykazują ostrą obronę terytorialną. Ptaki mają 48–64 cm długości i mają czerwonawe nogi.

6. Diademed Sandpiper-siewka

Phegornis mitchellii to gatunek siewki zasiedlający obszar trawiasty Puna w południowo-amerykańskich Andach. Tutaj żyje w bagnach, bagnach, łąkach i omszałych siedliskach tundry. Ptak jest niewielki i ma czarną głowę, białą szyję i klatkę piersiową z czarną i szarą powierzchnią brzuszną. Biały pasek biegnie od wierzchołka oka do korony. Siewka zimą żyje na wysokości około 2000 metrów, ale migruje na wyższe tereny (od 3 000 do 5 000 metrów) do hodowli.

5. Rhea Darwina

Rhea pennata lub mniejsza rhea to duży nielotny ptak znaleziony na płaskowyżu andyjskim (Altiplano) i na łąkach Patagonii. Ptak ma długą szyję i nogi, podczas gdy głowa i dziób są stosunkowo małe. Są to głównie zwierzęta roślinożerne, ale czasami żywią się owadami. Wysokość ptaków waha się od 90 do 100 cm. Mogą biegać z dużą prędkością i posiadać ostre pazury, które pomagają w obronie.

4. Migotanie andyjskie

Colaptes rupicola to gatunek dzięcioła żyjący w Andach na wysokościach między 2000 a 5000 metrów. Ptaki są duże, mają długość około 32 cm i mają długi ogon i zaokrąglone skrzydła. Mają długi i potężny dziób. Ptaki wolą żerować w dużych grupach rodzinnych i komunikować się ze sobą za pomocą różnych wokaliz. Dzięcioł woli żyć w dużych koloniach, w przeciwieństwie do większości innych ptaków tego rodzaju. Są one powszechne w ekoregionie Puna w Andach, gdzie zamieszkują górzyste tereny ze skalistymi wychodami, alpejską tundrą, łąkami i zaroślami.

3. Royal Cinclodes

Aricomae Cinclodes, gatunek krytycznie zagrożony, żyje w lasach polylepis i ekoregionach zarośla górskiego Andów w Peru i Boliwii. Obecnie żyje tylko około 250 osobników tego gatunku. Ptaki mają około 20 cm długości i kolor czekoladowo-brązowy. Istnieją również smugi bieli na piersi i białe plamki na twarzy i koronie. Utrata siedlisk jest największym zagrożeniem dla przetrwania królewskich cinclodes.

2. Andyjski kogut na skale

R upicola peruvianus jest rodzimym ptakiem lasów chmur andyjskich. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie widoczny u tego gatunku. Samce zdobią jaskrawe pomarańczowe lub szkarłatne upierzenie z herbem przypominającym tarczę, podczas gdy samice są ciemniejsze i bardziej brązowe. W sezonie lęgowym samce rywalizują o zdobycie samicy, pokazując upierzenie i wykonując ruchy taneczne. Gniazda budowane są w miejscach chronionych poniżej skalnych nawisów, a samica podnosi pisklęta. Ptaki te żywią się owocami, owadami, gadami i płazami.

1. Inne ptaki z Andów

Zięba sierra w Peru.

Andy są także domem dla kilku innych grup ptaków. Otwarte siedliska regionu służą jako dom sierra-zięb, diuka-zięba, tukanów górskich, ptaków gatunków blaszkowatych i górników. W górach mieszkają dwa gatunki flamingów, flaming Jamesa i flaming andyjski. Dwa gatunki flamingów mają rozkład sympatyczny. Gatunki Hillstar i kolibry notowane są na wysokościach powyżej 4000 metrów. Wiadomo również, że w Andach żyją kryptyczne gatunki, w których występują antypity, tapaculos i strzyżyki. Ptaki często obserwowane to tanager i meble, które często są obserwowane jako stada mieszanych gatunków. Drewniane siedliska Andów w Polylepis służą jako dom dla rzadkich i zagrożonych ptaków, takich jak królewskie cinclodes (jak wspomniano wcześniej) i białobrewy sikorka.

Zalecane

Jaka jest stolica chińskiej prowincji Shanxi?
2019
Kiedy i dlaczego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
2019
Siedem gatunków dzikich kotów Afryki
2019