Red Fox: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Czerwony lis, którego naukowa nazwa to Vulpes vulpes, jest małym ssakiem podobnym do psa i jednym z najbardziej zaludnionych członków Zakonu Carnivora. Podczas gdy Red Fox jest najbardziej znany z dużego rozmytego ogona, który stanowi jedną trzecią całej długości ciała, ma również ostrą, spiczastą twarz i uszy, zwinny i lekko zbudowany korpus oraz płaszcz z błyszczącego długiego futra. Podczas gdy futro na plecach, bokach i głowie jest pomarańczowo-czerwone, ma również białe futro pod szyją i na piersi. Jest to największy gatunek z rodzaju „prawdziwy lis” z Vulpes . Podczas gdy lisy męskie są zwykle większe niż samice, przeciętny lis czerwony waży zwykle od 6, 5 do 24 funtów (3 do 11 kilogramów), a jego średnia długość ciała wynosi od około 2, 5 do 3, 5 stopy (90 i 112 centymetrów).

Dieta

Lis rudy jest zwierzęciem wszystkożernym, którego dieta jest bardzo zróżnicowana ze względu na lokalne środowisko i porę roku. Chociaż lisy czerwone żerują głównie na małych ssakach, w tym nornikach, myszach, wiewiórkach, lemingach, gryzoniach, królikach i ptakach, będą również jeść warzywa i owoce. Jeśli jednak mieszkają blisko populacji ludzkich, mogą również spożywać posiłki na śmieci i karmę dla zwierząt. Czerwone lisy są bardzo dobrymi myśliwymi i bardzo ostrożnie podchodzą do żywności. W związku z tym będą planować z wyprzedzeniem i kontynuować polowanie, nawet gdy są pełne. Zazwyczaj przechowują dodatkowe jedzenie pod liśćmi, śniegiem lub brudem i zaznaczają miejsca przechowywania ich moczem.

Siedlisko i zasięg

Podczas gdy lisy czerwone żyją na całym świecie, są jednym z najbardziej rozpowszechnionych ssaków w Ameryce Północnej. Mogą się rozwijać w wielu różnorodnych siedliskach, w tym w lasach, łąkach, górach i pustyniach. Dostosowują się również dobrze do zamieszkałych przez ludzi środowisk, takich jak farmy, obszary podmiejskie, a nawet w pobliżu dużych społeczności miejskich. Zwykle żyją na skraju terenów zalesionych, prerii i pól uprawnych, i zazwyczaj budują tylko zagajniki w celu rozmnażania. Ich nory mają zwykle od 4 do 8 metrów kwadratowych i są wykopywane w piasku i glebie. Ze względu na ich zdolności adaptacyjne i elastyczność, okazuje się, że kwitną one na znacznej części półkuli północnej i jako gatunek wprowadzony w Australii.

Zachowanie

Czerwone lisy mogą ustanowić stałe obszary zamieszkania w określonych obszarach lub być wędrowcami bez stałego miejsca zamieszkania. Podobnie jak wiele innych zwierząt, używają moczu do oznaczania własnych terytoriów, lokalizowania witryn cache i oznaczania żywności. Ale mocz oznacza nie tylko wrogość, ponieważ lisy również używają go do sygnalizowania i pozdrawiania się. Jako zwierzęta nocne często polują w nocy. Chociaż zazwyczaj żerują same, czasami gromadzą się w obszarach bogatych w zasoby. Ich wyjątkowe zmysły wzroku, zapachu i zdolności słuchowych sprawiają, że są doskonałymi myśliwymi. Czerwone lisy są zwierzętami towarzyskimi i będą dzielić terytorium z grupami rodzinnymi. Lisy niemowlęce zwykle opuszczają rodzinę, gdy osiągną dorosłość, kiedy to próbują założyć własne terytoria.

Reprodukcja

Jednym z ciekawych faktów na temat lisów czerwonych jest to, że zazwyczaj są monogamiczne, podobnie jak ludzie. Jednak w przeciwieństwie do większości ludzi, rozmnażają się częściej, raz w roku. Każdy samiec lisa zaznaczy swoje terytorium poprzez wydzieliny i mocz wypełniony zapachami hormonalnymi na początku zimy, starając się przyciągnąć potencjalnego partnera. Po powiązaniu sparowana para zaangażuje się w wiele czułych zajęć, a zaloty zakończą się rozmnażaniem. Czerwone lisy zazwyczaj rozmnażają się zimą, między końcem grudnia a połową marca. Po rozrodzie para będzie poszukiwać bezpiecznej i zdrowej kryjówki, która często może być opuszczoną norką drzewiastą lub inną zwierzęciem. Samica lisa rodzi po niecałych dwóch miesiącach krycia, do miotu, który może się wahać od 2 do 12 szczeniąt, podczas gdy średnia liczba wynosi pięć. Przy urodzeniu czerwone lisy są ślepe, głuche i bezzębne, a właściwie brązowe lub szare. Ich połyskujące czerwone wybrzeże zwykle przejmuje kontrolę pod koniec pierwszego miesiąca. Czerwone lisy osiągną dorosłe proporcje ciała w wieku od sześciu do siedmiu miesięcy.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019