The Red Knot Bird - Birds Of The Arctic

5. Opis fizyczny

Czerwony węzeł, ptak tundry i Arktycznej Kordyliery, szybko znika z powierzchni Ziemi, a jego istnienie jest zagrożone przez nieodpowiedzialne działania człowieka i wynikające z niego zmiany klimatu. Czerwony węzeł jest małym ptakiem o średniej wielkości około 23 do 26 centymetrów i rozpiętości skrzydeł około 47 do 53 centymetrów. Ptaki są matowe w zimie, z szarawym upierzeniem, podczas gdy w sezonie lęgowym wyrastają cętkowane upierzenie na powierzchni grzbietowej i cynamonowa twarz i spód. Ptaki mają małe głowy i oczy oraz krótki, zwężający się i ciemny kolor dzioba.

4. Dieta i zachowanie

Czerwone węzły mają zróżnicowaną dietę, żywiąc się obydwoma częściami roślin, takimi jak liście, owoce i nasiona, a także zwierzęta takie jak skorupiaki, mięczaki, owady i inne bezkręgowce. Podczas sezonu migracyjnego ptaki żywią się bezkręgowcami wodnymi w strefach pływów. Przed sezonem rozrodczym, głównie zależą od diety roślinnej, ponieważ owady są rzadkie w tym czasie, podczas gdy w sezonie lęgowym żywią się głównie muchami i innymi owadami. Czerwone węzły wykorzystują zmysł wzroku do wykrywania jedzenia w miejscach lęgowych tundry, a także na piaszczystych plażach morskich. Jednak w przypadku błotnistych plaż ptaki wbijają dziób w ziemię, aby wykryć jedzenie.

3. Siedlisko i zasięg

Latem czerwone węzły zamieszkują wysoki, nagi krajobraz arktycznej tundry, podczas gdy zimą migrują na południe w kierunku obszarów przybrzeżnych z błotnistymi mieszkaniami lub piaszczystymi plażami. Ptaki występują latem w strefach arktycznych i tundrowych Kanady, Rosji i Europy. Populacje Ameryki Północnej migrują latem do obszarów przybrzeżnych Ameryki Południowej i Europy Południowej, podczas gdy populacje z Eurazji zimą migrują w kierunku wybrzeży Afryki i Oceanii.

2. Zagrożenia i ochrona

Ostatnie obserwacje naukowców wywołały falę obaw wśród ekologów i miłośników ptaków o losie czerwonych węzłów. Na wybrzeżach środkowego Atlantyku, które mieszczą się w zasięgu letnich wędrówek tych ptaków, populacje krabów podkowiastych i ich jaja gwałtownie spadają w wyniku nadmiernego zbioru. Jajka tych krabów, będące jednym z podstawowych źródeł pożywienia dla czerwonych węzłów, prowadzą do poważnego kryzysu żywnościowego dla czerwonych węzłów. Podnoszący się poziom mórz zagraża również zimowemu siedlisku wędrownemu czerwonych węzłów. Populacja czerwonych węzłów migrujących do Ameryki Południowej zmniejszyła się o prawie 50% między latami 80. a 2003. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) również sklasyfikowała te ptaki jako „blisko zagrożone”. Zdziesiątkowanie populacji czerwonego węzła to tylko wierzchołek góry lodowej. Ujawnia, w jaki sposób zmiany klimatyczne i nadmierne pozyskiwanie zasobów naturalnych przez ludzi wpływają negatywnie na cały łańcuch pokarmowy i lądowy.

1. Powielanie i cykl życia

Wiadomo, że czerwone węzły są sezonowo monogamiczne, co oznacza, że ​​kojarzą się tylko z jednym partnerem podczas jednego sezonu lęgowego. Samce ptaków wykazują terytorialność, zaciekle broniąc swoich gniazd przed innymi samcami. Po zakończeniu krycia ptaki gnieżdżą się na ziemi, gdzie samica składa 3-4 jaja w ciągu 6 dni. Oboje rodzice następnie zmieniają swoje inkubacje z jajami. Po około 22 dniach wylęgają się jaja, a pojawiające się wkrótce pisklęta zaczynają towarzyszyć rodzicom w ich żerowaniu. Samiec zazwyczaj opuszcza gniazdo, ale samica pozostaje z pisklętami, dopóki nie nauczą się raczkować (rozwinąć zdolności fizyczne i muskulaturę potrzebne do latania). Wkrótce pisklęta stają się całkowicie niezależne i same zaczynają migrować do miejsc letnich.

Zalecane

Co to jest szamanizm?
2019
Kraje z najlepszymi źródłami dla turystów do Chin
2019
Czym jest las chmurowy?
2019