Red Panda Facts: Zwierzęta Azji

Opis fizyczny

Czyta panda to mały, nadrzewny ssak. Chociaż ma wspólną nazwę z czarno-białą Pandą Olbrzymią, nie są one właściwie powiązane. Czerwona panda jest znacznie mniejsza i zazwyczaj rośnie do wielkości zwykłego kota domowego. Ma czerwonawo-brązowe futro, wyjątkowo długi i gruby ogon oraz chodzący chód z krótkimi przednimi nogami. Jego ogon pomaga nie tylko zachować równowagę ciała, ale także służy jako naturalny kamuflaż. Ma również przedłużoną kość nadgarstka, która pomaga w jego uchwycie. Głowa i długość ciała czerwonej pandy wynosi zwykle od 20 do 23 cali, a jej ogon ma od 11 do 23 cali. Mężczyźni, średnio, ważą od 8, 2 do 13, 7 funta, czyli nieco więcej niż samice, które ważą od 6, 6 do 13, 2 funta.

Dieta

Chociaż czerwone pandy wykazują szczególną miłość do bambusa, są w rzeczywistości wszystkożerne. W przeciwieństwie do Gigantycznej Pandy, jedzą wiele innych pokarmów oprócz bambusa, w tym owoce, żołędzie, korzenie, grzyby i jajka. Mogą również jeść małe ssaki i ptaki. Szukają pożywienia biegnącego po ziemi lub przez drzewa. Ponieważ nie mogą trawić celulozy, muszą spożywać dużą ilość bambusa, zwłaszcza pędów i świeżych liści, aby przetrwać. Innym ciekawym faktem związanym z ich dietą jest to, że są jedynymi bezimiennymi, którzy mogą smakować sztuczne słodziki.

Siedlisko i zasięg

Czerwona panda dzieli się z deszczowym, wysokogórskim siedliskiem lasów gigantycznej pandy, choć ma szerszy zasięg. Wolą lasy umiarkowane wokół Himalajów. Można je znaleźć w górach Nepalu, północnej Birmie, południowym Tybecie, a także w środkowych Chinach. Naturalne siedliska czerwonych pand uległy pogorszeniu z powodu wylesiania, urbanizacji i innych nadmiernych działań ludzkich. Ponieważ coraz więcej lasów jest niszczonych przez wyrąb lasów i nieodpowiedzialne praktyki rolnicze, ich liczba stale spada. Z tych powodów są klasyfikowane jako „zagrożone” przez Czerwoną Listę IUCN 3.1. W rezultacie są chronione prawem krajowym w krajach znajdujących się w ich zasięgu.

Zachowanie

Czerwone pandy są terytorialne i zaznaczają swoje terytoria moczem i słabą wydzieliną piżmową z gruczołów odbytu. Są na ogół nieśmiali i samotni, z wyjątkiem sytuacji, gdy się łączą. Ze względu na niskokaloryczne diety są w większości nieaktywne i spędzają dużo czasu śpiąc. Niemniej jednak są doskonałymi wspinaczami i często żyją i śpią na drzewach. Są one aktywne głównie od zmierzchu do świtu, podczas gdy w większości są osiadłe w ciągu dnia. W rzeczywistości często nie robią prawie nic poza spaniem i jedzeniem. W obliczu niebezpieczeństwa często próbują uciec, wspinając się na drzewa.

Reprodukcja

Obie płcie czerwonych pand oddziałują na siebie tylko podczas krycia. Samce i samice mają tendencję do kojarzenia się z więcej niż jednym partnerem podczas każdego sezonu godowego, czyli od połowy stycznia do początku marca. Po okresie ciąży 112 do 158 dni, samica rodzi w gnieździe w połowie czerwca do końca lipca. Miot ma zwykle od jednego do czterech młodych rozmiarów. Dzieci rodzą się niewidome i głuche, ważące od 3, 9 do 4, 6 uncji każda. Po urodzeniu matka oczyszcza swoje dzieci i spędza z nimi większość czasu, podczas gdy mężczyźni rzadko pomagają. Niemowlęta otworzą oczy po około 18 dniach i pozostaną w gniazdach matek, dopóki nie rodzi się kolejny miot.

Zalecane

Czy coś żyje w Morzu Martwym?
2019
Jakie są główne zasoby naturalne Nikaragui?
2019
Crown Princes Of Saudi Arabia
2019