Saltwater Crocodile Facts: Zwierzęta Oceanii

Opis fizyczny

Krokodyl morski jest nie tylko największym gadem na świecie, ale także największym żyjącym drapieżnikiem lądowym i łęgowym. Męskie krokodyle morskie są znacznie większe niż ich żeńskie odpowiedniki. Podczas gdy pierwszy waży od 880 do 2200 funtów i ma od 14 do 17 stóp długości, gdy w pełni się rozwija, ten drugi waży średnio 330 funtów i zazwyczaj rośnie tylko do 9, 8 stóp. Z ogólną białą lub żółtą skórą i ciemnym ogonem, krokodyl morski ma szerokie ciało, ogromną głowę, długą kufę i owalne łuski. Oczy i nozdrza znajdują się na czubku głowy, co pozwala mu widzieć, słyszeć i oddychać, podczas gdy reszta jego masywnego ciała pozostaje zanurzona pod wodą. Jego płaskie stopy i muskularny ogon pomagają szybko i płynnie napędzać krokodyle morskie.

Dieta

Krokodyle morskie są ściśle mięsożerne. Są oportunistycznymi drapieżnikami, którzy elastycznie dostosowują swoją dietę do dostępności żywności. Mogą również przetrwać przy bardzo małej ilości jedzenia. Wściekli i agresywni, jedzą każdy żywy organizm w pobliżu, w tym ludzi. Zwykle polują i polują na ryby, ptaki i ssaki, a mianowicie wolą jeść wallaby, bawoły wodne, bydło, kraby i żółwie. Ich niesamowite zdolności skokowe i prędkości pływania pozwalają im atakować zdobycz jednym potężnym uderzeniem. Podczas gdy małe zwierzęta są spożywane jako całość, ciągną duże zwierzęta do wody i topią je, a następnie rozrywają je na kawałki ostrymi zębami. Czasami przechowują także dodatkowe jedzenie, które można zjeść później.

Siedlisko i zasięg

Krokodyle morskie zazwyczaj zamieszkują bagna namorzynowe, bagna przybrzeżne i ujścia rzek, zwłaszcza w Terytorium Północnym, stanie Queensland i stanie Australii Zachodniej w całym kraju Australii. Mogą jednak również mieszkać w otwartym oceanie przez długi okres czasu i przekraczać duże obszary wody, aby dotrzeć do nowych obszarów. Sprawiło to, że stały się one powszechne na takich obszarach, jak wiele wysp Pacyfiku, duża część Azji Południowo-Wschodniej, Fidżi i Nowa Gwinea. Sezonowa migracja jest powszechna wśród krokodyli morskich. Zazwyczaj spędzają tropikalną porę deszczową w słodkowodnych rzekach i bagnach, a kiedy pora sucha się kończy, przenoszą się do ujść rzek i jezior, a czasem wyruszają w morze. Z powodu adaptacji do pogody i elastycznej diety, kwitną. Czerwona Lista Zagrożonych Gatunków IUCN wymienia je jako gatunek „najmniejszej troski”.

Zachowanie

Jak sugeruje ich nazwa, krokodyle słonowodne lubią zajmować słone i słonawe wody. W przeciwieństwie do innych rodzajów krokodyli, są one terytorialne i agresywne, zwłaszcza mężczyźni, którzy często angażują się w rywalizację o terytorium i kobiety. Pary koleżanek i mężczyzn zazwyczaj dzielą terytorium. Są również bardzo zaciekli i spostrzegawczy, jeśli chodzi o polowanie, i mogą atakować swoją zdobycz z niewiarygodną szybkością i dokładnością. Polowanie zwykle odbywa się w nocy. W ciągu dnia większość krokodyli morskich pozostaje bardzo ospała, ciesząc się czasem spędzonym na słońcu i włócząc się po wodzie. Poziom aktywności zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się zimy.

Reprodukcja

Krokodyle morskie w sezonie deszczowym, który trwa przez cały wrzesień i październik w Australii. Po kojarzeniu samice składają jaja w gotowych gniazdach między listopadem a marcem. Miot składa się zazwyczaj z około 50 jaj. Krokodyle ze słoną wodą są znane ze swojej czułej opieki nad matką, ponieważ uważnie obserwują jaja w okresie inkubacji i dołożą wszelkich starań, aby pomóc w ich wykluciu. Ten okres wylęgu trwa około 12 tygodni. Następnie matki będą pomagać młodym w dotarciu do wody i strzegą ich przez pierwsze tygodnie życia, aby zapewnić im bezpieczeństwo. Pomimo tak uważnej opieki, tylko 1% wylęgów może przetrwać dzięki innym drapieżnikom. Te, które przeżyły, mają jednak bardzo długą żywotność, która może trwać nawet do 70 lat.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019