Snow Goose Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Gęś śnieżna jest osobnikiem rodziny kaczkowatych, która jest szeroko rozpowszechniona w Ameryce Północnej i obejmuje inne gęsi, a także kaczki i łabędzie. Snow Goose jest znany ze swoich białych piór, choć powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że wszystkie śnieżne gęsi zdobią taki lodowato biały płaszcz. Wręcz przeciwnie, tylko „białe morfy” wyrastają z tych białych, twardych piór, ponieważ „niebieskie morfy” rosną w ciemnym, nakrapianym, brązowym płaszczu. W zależności od wielkości i dojrzałości gęsi śnieżnej, jej rozpiętość skrzydeł może osiągnąć 4, 5 stopy długości, chociaż ich maleńkie ciała zwykle stoją na wysokości od 2 do 3 stóp. Męskie gęsi śnieżne będą ważyć od 5 do 6, 5 funta, przy czym samice są nieco mniejsze i ważą od 3, 5 do 5 funtów.

Dieta

Gęsi śnieżne są roślinożercami, podobnie jak wiele innych wędrownych gatunków ptaków. Jagody, trawy i liście należą do ulubionych w diecie Snow Goose, chociaż kiedy gęsi podróżują na południe, ich dieta może się zmienić, aby lepiej pasować do nowych środowisk. Samica gęsi śnieżnej będzie karmić przez 18 godzin dziennie pożywieniem po przybyciu na teren lęgowy. Trwa to do momentu, gdy położy się i wykluje swoje jaja, w którym będą spędzać tylko około godziny lub dwóch dziennie. Śnieżna gęś może produkować od 6 do 15 odchodów na godzinę, ponieważ ich ścieżki trawienne będą trawiły jedzenie najwyżej w dwie godziny.

Siedlisko i zasięg

Ich epicka, coroczna podróż na południe daje Gęsiom Śniegu jeden z największych zasięgów spośród wszystkich ptasich odpowiedników w Nowym Świecie. W miesiącach zimowych lecą na południe, ponieważ nie wytrzymują zimowych miesięcy w Kanadzie. Po zimie gęsi śnieżne ponownie odlecą na północ, gdzie złożą jaja na terenach lęgowych arktycznej tundry. Ze względu na ich rozległe jedzenie, gęsi śnieżne mogą wyrządzić wiele szkód obszarom, w których żerują. W odpowiedzi na to, przed 1916 r. Ptaki polowano na prawie wyginięcie. Mniej więcej w tym czasie uchwalono prawa ograniczające polowanie na gęsi śnieżne. Do lat 70. polowanie na te ptaki było dozwolone ponownie, choć ich liczba jest stale regulowana. Dzisiaj nie ma zagrożenia dla gęsi śnieżnych, ponieważ ich liczba stale rośnie, a polowanie na nie jest ponownie dozwolone.

Zachowanie

Gęsi śnieżne są ptakami społecznymi i należą do stad. Stada te stają się szczególnie duże w miesiącach zimowych i podczas migracji. Aby znaleźć pożywienie, gęś śnieżna będzie żerować w płytkiej wodzie (aby znaleźć pewne trawy) lub na lądzie. Są doskonałymi lotnikami, pływakami i spacerowiczami. Wszechstronne istoty, gęsi śnieżne latają podczas migracji, potrafią pływać podczas snu i spacerować, aby zdobyć pożywienie.

Reprodukcja

Podobnie jak Emperor Pingeuns, Śnieżna Gęś będzie parzyć się tylko z 1 lub 2 ptakami w ciągu całego życia. Przywiązują się do siebie w pewnym momencie między 2 a 4 rokiem życia. Każda samica gęsi śnieżnej jest filopatyczna, co oznacza, że ​​powróci tylko na swoje własne tereny lęgowe, aby rodzić. Żeńskie gęsi śnieżne będą gnieździły się razem w koloniach, które zwykle są wyższe niż poziom morza. Jedna samica może złożyć do 5 jaj, a wylęganie się zajmuje od 20 do 25 dni. Po wykluciu się niemowlęcia z gęsi śnieżnej dziecko potrzebuje zaledwie kilku godzin, aby opuścić gniazdo i rozpocząć podróż z matką. Gęsi śnieżne pozostaną na nogach przez pierwszy miesiąc ich młodego życia, a w wieku około 50 dni zaczną latać. Młoda gęś śnieżna pozostanie z rodziną przez około 3 lata, dopóki nie będzie gotowa do rozpoczęcia własnego cyklu reprodukcyjnego.

Zalecane

Siedem parków narodowych Kambodży
2019
Lion Rock - Unikalne formy terenu Azji
2019
Jakie są różnice między Salamanders a Newts?
2019