Tapir Fakty: Zwierzęta świata

Tapir jest ssakiem roślinożernym przypominającym świnkę lub dzikiego wieprza z krótkim, chwytnym pyskiem. Jest jednak bliżej spokrewniony z końmi i nosorożcami niż świnie i świnie. Słowo „tapir” jest rdzennym brazylijskim słowem oznaczającym „gruby” odnoszący się do natury skóry zwierzęcia. W Indonezji zwierzę nazywa się „badak”, co jest podobnym słowem oznaczającym nosorożca, podczas gdy w Tajlandii nazywa się „P'som-sett”, co oznacza, że ​​„mieszanina jest skończona”, odnosząc się do przekonania, że ​​Tapir został stworzony z resztek innych zwierząt . Tapir występuje w pięciu gatunkach. Cztery gatunki występują w Ameryce Środkowej i Południowej, a piąty w Azji.

Opis fizyczny

Rozmiar tapiru zależy od jego rodzaju, chociaż większość ma około 6, 6 metra długości i stoi około 3 stóp wysokości na ramieniu. Dojrzały tapir waży od 330 do 700 funtów. Ma okrągłe ciało, krótkie nogi i krótki ogon przypominający hipopotamy ”. Uszy są owalne i zakończone na biało, a oczy są stosunkowo małe. Przednia stopa ma cztery palce, podczas gdy tylna stopa ma trzy palce. Najbardziej charakterystyczną cechą tapira jest pysk, który jest elastyczny jak słonie. Pień jest jego górną wargą i nosem i służy do chwytania rzeczy tak jak tułów słonia. Może również używać pni do wyrywania liści i owoców.

Dieta

Tapir jest roślinożercą, którego dieta składa się z owoców, jagód i owoców. Żywi się delikatną, młodą roślinnością i owocami. Większość czasu spędza na spacerach i podążaniu szlakami lub wytartymi ścieżkami innych tapirów w poszukiwaniu pierwszorzędnej roślinności i wodopoju. Chodzi z pyskiem na ziemi w poszukiwaniu pożywienia. Mogą również nurkować na dnie wodopoju, aby zjeść roślinność w dolnej części otworu. Tapir może zużywać do 85 funtów roślinności w ciągu jednego dnia.

Siedlisko i zasięg

Tapiry występują w dżunglach i leśnych regionach Ameryki Południowej i Środkowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. Większość z nich znajduje się w Meksyku, Wenezueli, Brazylii i Paragwaju. Żyją na obszarach z wystarczającym zaopatrzeniem w wodę i dużą ilością roślinności dla swojej diety. Schowują się w gęstym poszyciu lasu lub wody. Tapiry wykorzystują gęstą roślinność jako kryjówkę przed jakimkolwiek niebezpieczeństwem i spędzają większość dnia śpiąc w krzakach. Są one również powszechne w źródłach wody, takich jak brzegi rzek z dużą ilością pokrywy roślinnej, gdzie mogą uzyskać żywność.

Zachowanie

Tapiry to stworzenia społeczne. Pasą się w grupach zwanych świecami i nie wykazują żadnych złożonych relacji. Spędzają większość czasu na karmieniu wodą i wokół niej, chroniąc się przed drapieżnikami i ochładzając się w wysokich temperaturach. Oni także zanurzają się pod wodą, aby umożliwić małym rybom zebranie pasożytów z ich ciał. Są nieśmiali, ale mogą się bronić za pomocą swoich potężnych szczęk. Pomimo rozmiaru ciała, Tapir może działać bardzo szybko, gdy dostrzeże jakieś niebezpieczeństwo.

Reprodukcja

Tapiry mają długi okres ciąży około 13 miesięcy, rodząc tylko jedno dziecko naraz. Cielę może stać kilka godzin po urodzeniu i waży około 22 kg po urodzeniu. Cielęta przypominają brązowy i beżowy pasiasty arbuz na nodze, który pomaga w maskowaniu. Cielę osiąga dojrzałość płciową w wieku od trzech do pięciu lat, a samica dojrzewa wcześnie.

Zalecane

Najbezpieczniejsze państwa w USA
2019
10 najbardziej zaludnionych miast w Nowej Południowej Walii w Australii
2019
Park Narodowy Retezat, Rumunia - wyjątkowe miejsca na świecie
2019