Titi Monkey Facts - Zwierzęta Ameryki Południowej

Titis to małe, wielkości królika, nie chwytne ogoniaste małpy z rodziny Callicebinae . Występują w południowoamerykańskich stanach Brazylii, Peru, Ekwadoru, Boliwii, Kolumbii i Paragwaju. Zamieszkują głównie wilgotne lasy tropikalne i subtropikalne, ponieważ ich dieta składa się głównie z roślinności.

4. Opis fizyczny

Małpy Titi mają głównie czerwonawe, brązowawe lub czarniawe futro, chociaż odcienie mogą się różnić w zależności od gatunku. Futro jest długie, grube i miękkie, o nieco kudłatym wyglądzie i ma jaśniejsze odcienie na spodzie.

Mają długie tylne kończyny. Mają stosunkowo krótkie kły przystosowujące się do karmienia roślinnością i owocami. Ogon jest futrzany i nieporowaty. Samica ogona może mieścić się w przedziale od 36 do 64 cm, podczas gdy ogon samca waha się od 39-50 cm.

Samce małp człekokształtnych ważyły ​​od 850g do 1200g (1, 9-2, 6lb), a samice wahały się od 700-1020g (1, 5-2.2lb). Długość kobiecego ciała waha się w przedziale od 29 do 42 cm, a u samców od 30 do 45 cm.

Poruszają się chodząc, wspinając się i skacząc (czworonożny). Rzadko widuje się je na ziemi, ponieważ zamieszkują drzewa w poszukiwaniu roślinności. Na ziemi poruszają się dość szybko.

3. Dieta

Ich dieta składa się głównie z owoców ( owocożernych ), chociaż żywią się także liśćmi, owadami, jajami ptaków i małymi kręgowcami. Żywią się głównie niedojrzałymi owocami z małych drzew. Jedzą owady, takie jak kokony, motyle, ćmy, pająki i mrówki. Dużą część ich diety stanowią również liście, zwłaszcza młode liście i pąki liści, które są źródłem białka.

W zasadzie nie muszą pić wody, ponieważ czerpią ją z pożywienia. Owoce i liście mają wysoką zawartość wody, co wystarcza, aby ugasić pragnienie. Wiadomo jednak, że niektóre gatunki piją wodę z rzek i strumieni.

2. Siedlisko i zasięg

Małpy Titi zamieszkują stany południowoamerykańskie Kolumbii, Boliwii, Brazylii, Ekwadoru, Paragwaju i Peru. Różne gatunki są rodzime dla tych stanów w zależności od czynników, takich jak klimat, pokrywa roślinności i wysokość.

Na przykład w Brazylii znaleziono gatunki C.baptista, C. bernhardi, C. cinerascenes i C. moloch . Gatunki znalezione w Boliwii to C.donacophilus i C. aureipalatti, które zamieszkują północno-zachodnie części Boliwii. Inne gatunki występujące w Boliwii, a także w Brazylii i Peru to C.brunneu, C. oenathe i C.cupreus. C.discolor można znaleźć w Kolumbii, Ekwadorze, Peru i Brazylii.

C. ornatus występuje tylko we wschodniej Kolumbii, podczas gdy C. pallescens jest jedynym gatunkiem małpy Titi występującym w Paragwaju.

Małpy Titi preferują tereny zamieszkałe z gęstą roślinnością, takie jak brzegi lasów, bagna, lasy deszczowe, brzegi rzek, zarośla itp. Lubią lasy i krawędzie swobodnego spadania, a także wtórny wzrost i plamy, występujące w środku sawann i rzek. Poruszają się po swoich siedliskach, aby szukać owoców, ponieważ większość spożywanych przez nich owoców ma charakter sezonowy.

Kilka gatunków ma wyraźne preferencje siedliskowe. Na przykład C.donacophilus zamieszkuje otwarte łąki i sawanny, podczas gdy C. cinerascens preferuje lasy i gęste lasy.

1. Zachowanie

Titis mieszka w obozach składających się z co najmniej dwóch członków, maksymalnie do siedmiu, przy czym mężczyźni mają pewien stopień przywództwa w tych grupach. Są monogamiczne w naturze, mając tylko jednego partnera na całe życie. Samiec troszczy się o niemowlęta, chroni je i daje je matce tylko do karmienia.

Te małpy są aktywne głównie w ciągu dnia aż do zachodu słońca, kiedy przechodzą na emeryturę. W ciepłej porze roku jest dużo owoców, które sprawiają, że wcześnie wstają, by się karmić, aw chłodniejszych porach roku mają tendencję do więcej snu, ponieważ owoce są trudne do znalezienia w tym czasie.

Ich miejsca do spania znajdują się na gałęziach znalezionych około 15 metrów nad ziemią. Członkowie śpią blisko siebie i generalnie oplatają ogony i skupiają się razem.

Mają małe zakresy domowe; dlatego nie wykazują znacznej ciekawości. Są niezdecydowani, by podejść do nowych sytuacji. Ponieważ są terytorialni, wykorzystują różnorodne wokalizacje, aby zdefiniować, chronić swoje granice i wzmocnić swoje terytorium.

Małpy Titi mogą współistnieć w pokoju z innymi naczelnymi, takimi jak małpy wiewiórki, małpy sowy, tamaryny. Większe gatunki naczelnych konkurowałyby z titis o jedzenie, zwłaszcza większe drzewa owocowe, a mrówki byłyby całkowicie odpędzane.

Ich komunikację cechują wysokie i niskie pisk, tryle, ćwierkanie i pomruki. W obliczu gróźb i przemocy komunikują się z wysokimi dźwiękami, podczas gdy niższe dźwięki są często używane w komunikacji między sobą i z innymi grupami społecznymi w habitacie. Jęczą podczas kopulacji, uczucia i pozdrowienia.

Titis komunikują się także fizycznie, pielęgnując się nawzajem i splatając ogony podczas snu. Męskie i żeńskie koleżanki przygotowują się i splatają ze sobą, a nie z innymi członkami swojej grupy. Samce są bardzo opiekuńcze i troszczą się o swoich kolegów i często też je pielęgnują i swoje niemowlęta.

Raptory takie jak orły i sowy żerują na małpach titi. Inne drapieżniki to jaguary i węże. Niemowlęta są bardziej podatne na drapieżniki, chociaż samce zawsze oferują im intensywną ochronę. Aby uchronić się przed takimi drapieżnikami, małpy Titi często ukrywają się w gęstej roślinności, splecionych figach i gałęziach, gdzie drapieżniki miałyby trudności ze znalezieniem ich.

Zalecane

Jaka jest stolica chińskiej prowincji Shanxi?
2019
Kiedy i dlaczego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
2019
Siedem gatunków dzikich kotów Afryki
2019