Tuatara - Unikalny gad Nowej Zelandii

Tuatara to gad pochodzący z Nowej Zelandii. Przypomina jaszczurki, ale należy do wyraźnej linii Rhynchocephalia. Nazwa tuatara wywodzi się z lokalnego języka maoryskiego i oznacza „szczyty z tyłu”. Tuatara jest jedynym przetrwałym gatunkiem zakonu, chociaż rozkwitł 200 milionów lat temu. Jego najbardziej żywotnymi przodkami są łuskonośne. W 1989 r. Odkryto drugi gatunek zakonu, ale w 2009 r. Naukowcy udowodnili, że jest to podgatunek tuatary. Podobnie jak inne rodzime zwierzęta Nowej Zelandii, inwazyjne drapieżniki i utrata siedlisk zagrażają gadowi. Tuatara została uznana za wymarłą w kontynentalnej Nowej Zelandii do 2005 r., Kiedy niewielka populacja została sprowadzona z przybrzeżnych wysp.

Wygląd fizyczny

Tuatara jest szara i zielonkawo brązowa. Mierzy 31 cali od głowy do ogona i może ważyć do 2, 9 funta. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety mają charakterystyczny biały grzbiet na grzbiecie, ale jest on wyraźniejszy u mężczyzn. Tuatara ma trzy role zębów; dwa rzędy w górnej szczęce i jeden w dolnej. Nie mają zewnętrznych uszu, ale unikalne cechy szkieletu pozwalają im odbierać dźwięk. Rzucają skórki trzy lub cztery razy w młodości i raz w wieku dorosłym każdego roku. Gdy grozi im, usztywniają kolczasty grzebień na plecach, sprawiając, że wyglądają na większych i bardziej zastraszających.

Zachowanie

Tuatara to gady nocne i lądowe. Są zimnokrwiste i dlatego cały dzień spędzają na słońcu. Jednak są bardziej tolerancyjne na niskie temperatury niż inne gady. Zimują zimą. Podczas migracji ptaków atakują gniazda i żywią się jajami. Zarówno męski, jak i żeński tuatara bronią swoich terytoriów i będą gryźć intruzów, jeśli będą zagrożeni.

Reprodukcja

Tuatara potrzebuje od 10 do 20 lat, aby osiągnąć dojrzałość płciową. Mężczyźni i kobiety kojarzą się w środku lata, a samice składają jaja raz na 4 lata. Samica składa cztery lata, a jaja wylęgają się od 12 do 15 miesięcy. Ich średni wiek życia wynosi około 60 lat, ale mogą żyć przez 120 lat i rozmnażać się nawet wtedy, gdy mają 100 lat. W 2009 r. Mężczyzna tuatara w Nowej Zelandii został ojcem w wieku 111 lat.

Znaczenie kulturowe

Tuatara były częścią kultury Maorysów tak długo, jak istniała społeczność. Są opisywane w legendach i uważane za posłańców katastrofy i śmierci. Kobietom kulturowo zabrania się jedzenia tuatary. Zostały one przedstawione w 5-centowej monecie nowozelandzkiej do czasu ich wycofania w 2006 roku.

Zalecane

Najbogatsze i najbiedniejsze państwa Australii
2019
The Egyptian People - Cultures of the World
2019
Największe włoskie banki według aktywów ogółem
2019