Unikalne gatunki Afryki: Szary rebok

Szary rebok, który również ma nazwę szary Rhebuck, jest gatunkiem antylopy pochodzącym z krajów na południu kontynentu afrykańskiego. Naukowa nazwa zwierzęcia to Pelea Capreolus . Termin Capreolus oznacza po łacinie „małą kozę”. Afrikaanską nazwą szarego reboku jest Vaalribbok, podczas gdy inną popularną nazwą zwierzęcia jest Vaal rhebok lub po prostu Rhebok.

Cechy Grey Rhebok

Ten gatunek antylopy jest średniej wielkości, waży od 42 do 66 funtów wagi i do 31 cali wysokości ramion. Zwierzę ma długą szyję, zaokrąglony nos, smukłe uszy i ostre rogi, które są proste u samców z obrączkowanymi podstawami i długością do 10 cali. Szary rebok ma krótki, gęsty, wełnisty płaszcz, który ma różne odcienie szarości.

Dieta i siedlisko

Szare reboki zajmują wysokie regiony w południowej części Afryki. Te antylopy wędrują po górskich zboczach, skalistych wzgórzach, łąkach na płaskowyżu, a także pojawiają się na wybrzeżu Przylądka. Szare Rhebucks mają wełniane płaszcze jako adaptację do zimna w górach. Zwierzęta żywią się głównie forbami i krzewami, a między czerwcem a październikiem pobierają również kwiaty, nasiona i korzenie. Ten gatunek antylopy żywi się głównie stromymi obszarami, chociaż używa osłony traw do schronienia i ukrywania się przed drapieżnikami. Zwierzę jest rodzime dla Lesotho, Południowej Afryki i Suazi. Gatunki antylop żyją w niektórych parkach w RPA, w tym w Parku Narodowym Cape Peninsula, Parku Narodowym Madikwe i Parku Narodowym Elephant Addo.

Zachowanie

Szary Rhebucks hoduje sezonowo z kryciem od stycznia do kwietnia. Okres ciąży wynosi około siedmiu miesięcy, a porody przychodzą późną wiosną aż do lata. Antylopami są poligyniczne stada z dojrzałym samcem i do 15 samic wraz z młodymi. Zwierzęta są terytorialnie oznakowane swoim terytorium moczem i odchodami. Męskie reboki stają się bardzo agresywne przez cały sezon lęgowy i będą walczyć z intruzami na swoim terenie. Szare reboki prychają, syczą i jęczą. Są najbardziej aktywne w ciągu dnia, zanim zrobi się gorąco. Zwierzęta są szybkimi biegaczami osiągającymi prędkości zbliżone do 37 mil na godzinę w regionach górskich. Ich średnia długość życia wynosi od ośmiu do dziesięciu lat.

Populacja

Czerwona Lista Zagrożonych Gatunków IUCN klasyfikuje szary rebok jako bliski zagrożenia. Obecny trend populacji zwierząt maleje wraz z ciągłym spadkiem dojrzałych reboksów. Na obszarach chronionych liczba ludności wynosi około 2000, a około 18 000 znajduje się na obszarach niechronionych. Istotne zagrożenia dla gatunku obejmują nielegalne polowania z wykorzystaniem psów i naturalnych drapieżników. Szare reboki są ofiarą hien, lampartów, szakali, lwów, pytonów i psów myśliwskich. Zmiany klimatyczne i wkraczanie ludzi w naturalne siedliska przyczyniły się do spadku populacji, a także do zwiększenia kłusownictwa.

Fakty o Szarym Rheboku

Każdego roku łowcy trofeów zabijają około 100 szarych reboków za pomocą trofeów za cenę 900 - 1400 USD na rynkach lokalnych i międzynarodowych. Brytyjska firma sportowa Reebok zapożycza holenderską pisownię nazwy antylopy dla dojrzałego mężczyzny „Rhebok”.

Zalecane

Czym jest stolica Rhode Island?
2019
Jakie są historyczne regiony Chorwacji?
2019
Jakim kontynentem jest Jamajka?
2019