Volcano Rabbit Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Królik wulkanu (nazwa naukowa Romerolagus diazi) jest powszechnie nazywany zacatuche lub teporingo przez mieszkańców żyjących w górzystych regionach Meksyku, gdzie znajdują się te małe zwierzęta. Króliki wulkaniczne, łatwo rozpoznawalne dzięki drobnym wyrostkom (uszy, nogi, stopy, ogon) i grubej sierści, są raczej małymi ssakami z dorosłymi osobnikami ważącymi zaledwie 1, 3 kg, co czyni je drugim najmniejszym królikiem na świecie, za królikiem karłowatym . Zwierzęta te są wyposażone w dwa górne siekacze zaprojektowane specjalnie do gryzienia, cechę ciała, która odróżnia je od gryzoni.

Dieta

Króliki wulkaniczne są przede wszystkim roślinożercami, co oznacza, że ​​żywią się głównie roślinami, zwłaszcza trawami, które obfitują w ich naturalne siedliska. Przykładami trawiastych źródeł pokarmu są liście i gałązki takich roślin jak Eryngium rosei, Muhlenbergia macroura i Stipa ichu . Osoby trzymane w niewoli są zazwyczaj karmione kukurydzą, jabłkami i owsem, podczas gdy te znalezione w lasach są w stanie przetrwać na korze drzew, ziołach i innej zieleni. Króliki wulkaniczne wolą żerować na żywność podczas zmierzchu lub świtu, chociaż zaobserwowano, że niektóre osoby, zwłaszcza te należące do tych samych nor, są aktywne w ciągu dnia.

Siedlisko i zasięg

Króliki wulkaniczne występują tylko w deszczowych górzystych obszarach Meksyku. W szczególności są to mokre wzniesienia Tlaloc, Popocatepetl, El Pelado i Iztaccihuatl, gdzie są uważane za endemiczne. Polowanie i sprzedaż tych zagrożonych ssaków jest zabronione, chociaż rząd meksykański stoi przed poważnymi wyzwaniami związanymi z wprowadzeniem tych ograniczeń. Zniszczenie ich naturalnych siedlisk na dużą skalę, na przykład poprzez wyrąb i spalanie lasów, aby zrobić miejsce dla rolnictwa, znacznie zmniejszyło populację królików wulkanicznych, chociaż wiele parków konserwatorskich, takich jak Park Narodowy Zoquipan, poczyniło znaczne postępy w hodowli swoich kolonii . Jak dotąd rząd meksykański nie przedstawił żadnej propozycji wprowadzenia kolonii w niewoli królika wulkanu. Ich populacje są również dotknięte zmianami klimatycznymi i są klasyfikowane jako gatunek „zagrożony” przez Międzynarodową Unię Ochrony Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych Przyrody (IUCN).

Zachowanie

Wiadomo, że wulkaniczne króliki są zmierzchowe, co oznacza, że ​​są przede wszystkim poza domem tylko w ciemnych warunkach późnych popołudni i wczesnych poranków. Rzucają swoje grube futrzane płaszcze tylko raz na dwanaście miesięcy i żyją w koloniach z 2 do 4 innymi osobnikami w gniazdach zlokalizowanych pod ziemią. Będąc małymi i pozbawionymi solidnych przydatków, które można wykorzystać do obrony przed większymi drapieżnikami, zwierzęta te kompensują się, będąc szybkimi na nogach i często rzucają się na wyższe części swoich siedlisk, gdy czują się zagrożone. Ciemne zabarwienie futra pomaga im również wtopić się w otoczenie, co sprawia, że ​​polowanie jest dla nich trochę wyzwaniem.

Reprodukcja

Króliki wulkaniczne rozmnażają swoje problemy w zamkniętym otoczeniu, dlatego muszą być trzymane w przestronnych gniazdach, gdy wychowywane są w niewoli. Zwierzęta te są w stanie rozmnażać się częściej niż raz w roku, chociaż stwierdzono, że rozmnażają się bardziej efektywnie w miesiącach marca, kwietnia, maja i czerwca. Ich okres ciążowy jest bardzo krótki, około 40 dni, zakończony narodzinami jednego do trzech młodych na miot. Okazało się, że osoby hodowane w niewoli osiągają dojrzałość po około miesiącu. Dzicy są odsadzeni i mogą znaleźć własne po trzech tygodniach pozostawania w gniazdach matek.

Zalecane

Najdłuższe fiordy w Norwegii
2019
Jakie są źródła rzeki?
2019
Czym jest festiwal White Nights?
2019