Water Moccasin Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Mokasyn wodny, którego naukowa nazwa to Agkistrodon piscivorus, jest jadowitym wężem, a właściwie gatunkiem żmii pitnej. Należy do największych gatunków z rodzaju Agkistrodon. Na skali skali zewnętrznej skóry znajduje się sześć do dziewięciu skal ponadnaturalnych i osiem do dwunastu infralabial skale. Wokół ich ciał środkowych znajduje się 23 do 27 rzędów łusek grzbietowych, z których wszystkie mają stępki. Dorośli zwykle osiągają długość 31 cali, a samice rosną nieco mniej niż mężczyźni. Męskie mokasyny męskie ważą od 10, 32 do 20, 44 uncji, podczas gdy samice są znacznie mniej masywne, ważąc od 7, 09 do 8, 96 uncji. Chociaż większość okazów jest przeważnie, a nawet całkowicie czarna, można znaleźć mokasyny wodne o brązowym, szarym, brązowym lub nawet żółtawo-oliwkowym zabarwieniu.

Dieta

Mokasyny wodne są oportunistycznymi karmnikami i czasami jedzą padlinę, aby uzupełnić swoje drapieżnictwo. Jednak w większości naturalnych warunków zazwyczaj wybierają polowanie na świeże mięso. Za każdym razem, gdy pojawia się zdobycz, mokasyny wodne stają się bardzo czujne i rozpoczynają ataki natychmiast po pierwszej nadarzającej się okazji. Chociaż ryby i żaby są ich najczęściej wybieranymi formami zdobyczy, będą zjadać prawie wszystkie małe zwierzęta, a nawet bezkręgowce, w tym cykady, gąsienice, ślimaki lądowe, sumy, szczupaki, słoneczniki, bas, syreny, a nawet wiewiórki, króliki i nietoperze. Będą również łapać ryby, pokonując je na płytkiej wodzie, zazwyczaj uwięziając je na brzegach dróg wodnych lub pod kłódami.

Siedlisko i zasięg

Ten gatunek żmii pitnej znajduje się we wschodnich Stanach Zjednoczonych, od bagien Dismal w południowo-wschodniej Wirginii, na południe od Półwyspu Floryda, a na zachód do Arkansas, wschodniego i południowego Oklahomy, zachodniej i południowej Gruzji oraz na wschodzie i środkowym Teksasie. Z różną częstotliwością można je znaleźć także w niektórych częściach stanów Illinois, Indiana, Kentucky, Luizjana, Mississippi, Missouri, Karolina Północna, Oklahoma i Karolina Południowa. Są one najczęściej spotykane w wodach i wokół zbiorników wodnych, zwłaszcza takich jak strumienie, strumienie, bagna, bagna i brzegi stawów i jezior. Są klasyfikowane jako posiadające status ochrony „najmniejszej troski” na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN.

Zachowanie

Często przedstawiane jako bardzo agresywne i niebezpieczne, mokasyny wodne w rzeczywistości nie są wcale bardzo agresywne. Mogą być aktywne zarówno w ciągu dnia, jak iw nocy. Jednak w pogodne, słoneczne dni zwykle są zwijane lub wyciągane gdzieś w cieniu. Rano i w chłodne dni często można je zobaczyć wygrzewając się w słońcu, aby ogrzać swoje ciała ektotermiczne. Często wyłaniają się o zachodzie słońca, aby ogrzać się na ziemi, w przygotowaniach, aby stać się bardzo aktywnymi przez całą noc, kiedy zwykle znajdują się pływając lub czołgając się. Zazwyczaj zimują w zimowych miesiącach sezonu zimowego.

Reprodukcja

Okres kojarzenia mokasynów wodnych zwykle odbywa się w cieplejszych miesiącach roku, a ich młode zazwyczaj rodzą się w sierpniu lub wrześniu. Mężczyźni często angażują się w walkę fizyczną, aby pokazać dominację, co jest bardzo ważne w ich doborze seksualnym, w celu przyciągnięcia aktywnych seksualnie kobiet. Mokasyny wodne są jajowate (rozwój zarodków w jajach w ciele matki do czasu wylęgu), przy czym samice rodzą za każdym razem od jednego do dwudziestu żyjących młodych, podczas gdy mioty po sześć i osiem są najczęstsze. Noworodki mają długość od 8, 7 do 13, 8 cala (22 do 35 centymetrów). Po urodzeniu często rosną szybko, zważywszy na sprzyjające warunki pogodowe, w których zapasy żywności są wystarczające, aby ułatwić wzrost.

Zalecane

Czy coś żyje w Morzu Martwym?
2019
Jakie są główne zasoby naturalne Nikaragui?
2019
Crown Princes Of Saudi Arabia
2019