The Wild Cat Species Of Central America

6. Jaguar

Panthera onca, największy gatunek kotów w obu Amerykach, znajduje się z południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych do części Ameryki Południowej. Jego zasięg obejmuje zatem części Ameryki Środkowej. Kot jest większy, ale bardzo przypomina lamparta. Ma krępą budowę o masie od 56 do 96 kg. Długość jaguara waha się od 1, 12 do 1, 85 m od nosa do podstawy ogona. Wysokość zwierzęcia waha się od 63 do 76 cm przy ramieniu. Podstawowy kolor sierści jest zazwyczaj żółty, ale również zmienia się od czarnego do czerwonawo brązowego. Rozety zakrywają ciało i pomagają kamuflażowi jaguara w zalesionym siedlisku. Duży kot woli mieszkać w bagnistych i zalesionych siedliskach, ale występuje także na suchych obszarach. To samotne zwierzę i drapieżnik zasadzki. Jaguar uwielbia pływać. Konflikt między człowiekiem a zwierzęciem i niszczenie siedlisk to największe zagrożenia dla przetrwania jaguarów.

5. Cougar

Puma concolor to duży gatunek kota o szerokim zasięgu, rozciągający się od Jukonu w Kanadzie po Andy południowoamerykańskie. Tak więc kot znajduje się również w Ameryce Środkowej. Kuguar jest wysoce adaptowalnym zwierzęciem i dlatego znajduje się w wielu różnych siedliskach. Z natury jest przede wszystkim nocny i zmierzchowy. Zwierzęta kopytne, takie jak jelenie i zwierzęta gospodarskie, gryzonie, owady itp., Stanowią bazę zdobyczy puma. Puma jest drapieżnikiem zasadzki. Dorosłe kuguary osiągają długość około 2, 4 m u samców i 2, 05 m u samic od nosa do czubka ogona. Wysokość na ramionach wynosi około 60 do 90 cm dla dorosłego puma. Płaszcz puma jest zwykle płowy, bez plam, podczas gdy niemowlęta i młode osobniki mają plamy. Chociaż kuguar jest sklasyfikowany jako gatunek najmniejszej wagi na Czerwonej Liście IUCN ze względu na jego rozpowszechnioną dystrybucję, populacja tego gatunku zmniejszyła się w kilku częściach jego zasięgu z powodu polowań i niszczenia siedlisk.

4. Oncilla

Leopardus tigrinus lub tigrillo to mały kot od Ameryki Środkowej po środkową Brazylię. Długość tego kota waha się od 38 do 59 cm od głowy do podstawy ogona. Ogon ma około 20 do 42 cm długości. Futro oncilla ma jasnobrązową lub ciemną ochrę w kolorze ciemnych rozet na płaszczu. Kolor sierści oncilla pomaga kotowi dobrze wtopić się w otoczenie. Małe ssaki, ptaki, bezkręgowce, gady itp. Stanowią bazę zdobyczy kota. Zwierzęta są zazwyczaj nocne i są drapieżnikami zasadzki. Są dobrymi wspinaczami. Oncilla została oznaczona jako „Wrażliwa” na Czerwonej Liście IUCN. Utrata, degradacja i fragmentacja siedlisk są największymi zagrożeniami dla tego gatunku kota.

3. Ocelot

Leopardus pardalis to kolejny dziki kot znaleziony w Ameryce Środkowej. Ten gatunek występuje również w częściach Ameryki Północnej i Południowej. Ocelot żyje w namorzynach, lasach tropikalnych, sawannach i lasach ciernistych w swoim zasięgu. Istnieje 10 podgatunków ocelota rozmieszczonych w różnych częściach zasięgu gatunku. Średniej wielkości kot rośnie do długości około 55 do 100 cm. Kot ma na ciele czarne, stałe plamy lub smugi. Ocelot poluje głównie o zmierzchu i w nocy. W ciągu dnia woli odpoczywać na drzewach. Koty te są z natury głównie samotne i terytorialne. Zwierzęta takie jak króliki, gryzonie, pancerniki, ptaki, ryby itp. Stanowią bazę ofiar tych dzikich kotów. Obecnie populacja ocelotów jest dość stabilna, a na wolności żyje około 40 000 dojrzałych osobników. Gatunek jest zatem wymieniony jako najmniejszy problem przez IUCN. Chociaż polowanie na tego kota na futro było dużym zagrożeniem dla przetrwania tego gatunku w przeszłości, środki ochronne pomogły w znacznym stopniu ograniczyć polowanie na ten gatunek.

2. Margay

Leopardus wiedii to nocny i samotny gatunek dzikiego kota, który żyje w wiecznie zielonych i liściastych siedliskach Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Dość podobny do wyglądu ocelota, długość marga wynosi od 48 do 79 cm (z wyjątkiem ogona o długości od 33 do 51 cm). Brązowe futro tego gatunku kotów ma czarne lub ciemnobrązowe smugi i / lub rozety. Pod spodem są białe lub wybarwione. Nielegalne polowania i niszczenie siedlisk spowodowały poważny spadek populacji tego gatunku. Na Czerwonej Liście IUCN jest więc oznaczony jako bliski zagrożenia. Margrabie wolą pozostać na drzewach i są znane z polowania na małpy, jaszczurki, żaby, ptaki itp.

1. Jaguarundi

Yagouaroundi Puma to gatunek kota, którego zasięg rozciąga się od południowej części Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Tak więc występuje również w niektórych częściach Ameryki Środkowej. Kot woli zamieszkiwać obszary szczotki nizinnej z płynącym źródłem wody. Czasami zwierzęta te były zauważane na wyższych wysokościach do 3200 m. Kot ma długie ciało (około 53 do 77 cm) z krótkimi nogami i długim ogonem (31 do 60 cm). Sierść kota jest prawie nieskazitelna i ma jednolity kolor. Kolor może się różnić od fazy szarej do fazy czerwonej. Istnieje osiem uznanych podgatunków jaguarundi. Te duże koty mają dobowy charakter i są dobrymi wspinaczami. Małe zdobycz, jak gady, gryzonie, małe ptaki, króliki itp., Tworzą ich pożywienie. Zazwyczaj mają one charakter samotny, ale są też bardziej towarzyskie niż wiele innych gatunków kotów. Jaguarundis rozmnażają się przez cały rok. Okres ciąży trwa od 70 do 75 dni, a od jednego do czterech kociąt rodzi się w miocie. Chociaż zwierzęta te są nadal gatunkiem najmniej wrażliwym, są zagrożone utratą siedlisk.

Zalecane

Najbogatsze i najbiedniejsze państwa Australii
2019
The Egyptian People - Cultures of the World
2019
Największe włoskie banki według aktywów ogółem
2019