Wiza Schengen: paszport do całego kontynentu

Podróżowanie po Europie to wspaniałe doświadczenie, bogate zarówno w kulturę, jak i historię. Podobnie jak w przypadku większości podróży, konieczne są odpowiednie zezwolenia i wizy. Niektóre narodowości są zwolnione z obowiązku wizowego, inne nie.

Jeśli ktoś chce podróżować do Europy, wiza Schengen jest łatwym i dostępnym sposobem poruszania się w skomplikowanym procesie. Biurokracja związana z uzyskaniem wizy dla każdego kraju na trasie podróży może być zniechęcająca, frustrująca i kosztowna. Jeśli proponowana podróż obejmuje podróżowanie w dwóch lub więcej krajach Schengen, ta wiza jest zalecana.

Wiza Schengen działa jak dokument połowowy, który umożliwia posiadaczowi wejście do wszystkich 26 państw członkowskich. Ważne jest, aby pamiętać 1) wiza Schengen musi zostać uzyskana zanim podróżny opuści kraj ojczysty, 2) wiza ta nie może zostać nabyta podczas imigracji podczas lądowania w pierwszym kraju, oraz 3) wiza ta jest przeznaczona wyłącznie dla odwiedzających i jest przeznaczona wyłącznie dla osoby podróżujące w celach rekreacyjnych, turystycznych lub biznesowych

Po wejściu do jednego z 26 krajów członkowskich Schengen wiza pozostaje ważna na podróż w obrębie regionu przez maksymalnie 90 dni, przez okres 6 miesięcy. Staranne planowanie jest niezbędne, aby zapewnić przestrzeganie przepisów. Przedłużenie wizy Schengen jest niezwykle trudne. Jeśli czas w kraju przekroczy 90 dni, nastąpi automatyczne wyrzucenie kraju.

Zwolnienia wizowe

Wiele krajów jest zwolnionych z Schengen, co oznacza, że ​​nie jest wymagane wcześniejsze zgłoszenie

Goście z następujących krajów wymienionych poniżej są zwolnieni z obowiązku wizowego w strefie Schengen i nie muszą ubiegać się o wizę.

Albania, Andora, Antigua i Barbuda, Argentyna, Australia, Bahamy, Barbados, Bośnia i Hercegowina, Brazylia, Brunei, Kanada, Chile, Kostaryka, Chorwacja, Salwador, Była Jugosłowiańska Republika Macedonii (FYROM), Gwatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japonia, Malezja, Makau, Mauritius, Meksyk, Monako, Czarnogóra, Nowa Zelandia, Nikaragua, Północne Mariany, Panama, Paragwaj, Saint Kitts i Nevis, Serbia, Seszele, Singapur, Korea Południowa, Tajwan, Stany Zjednoczone, Urugwaj, Wenezuela .

Jeśli podróżujący indywidualnie nie pochodzi z jednego z krajów wymienionych powyżej, a planuje się odwiedzić więcej niż jeden kraj w regionie Schengen, wiza ta zapewni sprawne podejście do tego procesu.

Proces składania wniosków

Ubieganie się o wizę Schengen nie wiąże się z żadnymi kosztami, ale po zatwierdzeniu może kosztować do 60 euro

Po ustaleniu, że wiza Schengen jest wymagana do podróży, musi rozpocząć się proces ubiegania się o wizę. Przewodnik aplikacji do tego procesu można znaleźć tutaj.

Aby skutecznie poruszać się po procesie, pierwszym krokiem jest skontaktowanie się z konsulatem kraju, w którym odbędzie się większość podróży. Pracownicy konsulatu będą mogli pomóc w wypełnieniu wniosku i dostarczyć listę kontrolną dokumentów potrzebnych do zapewnienia najlepszej szansy na uzyskanie wizy.

Złożenie wniosku o wizę Schengen nie wymaga zapłaty. Proces może być dość pracochłonny, więc cierpliwość jest atutem na tym etapie procesu. Po zatwierdzeniu będziesz musiał zapłacić za wizę. Opłaty są opisane poniżej:

  • Dorosły: 60 euro
  • Dziecko w wieku 6-12 lat: 35 euro
  • Dziecko poniżej 6 lat: bezpłatnie

Nie jest niespotykane, aby opłaty były znoszone w interesie zachęt kulturalnych lub turystycznych dla kraju przyjmującego. Dotyczy to zwłaszcza dzieci. Jeśli nauczyciele towarzyszący grupie uczniów organizują wycieczkę, należy o tym poinformować podczas procesu składania wniosku, ponieważ opłata za studentów może zostać zniesiona.

Łatwość zatwierdzania

Francja wydaje najwięcej wiz rocznie, ale nie licz na Francję jako jedyny kraj, do którego należy się zwrócić

Istnieje tylko jeden rodzaj wizy Schengen, co znacznie ułatwia nawigację.

Na etapie planowania podróży wskazane jest zbadanie, który kraj jest najbardziej podatny na przyznawanie wiz Schengen. To zmienia się w czasie, więc badania mogą być niezwykle korzystne.

Wiadomo, że Francja konsekwentnie dostarcza najwięcej wiz rocznie, jednak może się to zmienić. Ostatecznie proces składania wniosków i wymagania są takie same bez względu na kraj, jednak niektóre badania statystyk dotyczących przyznawanych wiz mogą spowodować różnicę między przyznaniem wizy lub odrzuceniem.

Wymagana dokumentacja

Upewnij się, że masz odpowiednią dokumentację, w tym przelot w obie strony

Dokumenty tożsamości: Aby uzyskać wizę, wymagany jest ważny paszport z dużą ilością pustych stron. Po zakończeniu 90-dniowej podróży w paszporcie powinno być 2-4 pustych stron i pozostało co najmniej 6 miesięcy do daty wygaśnięcia. Wymagane są również 2 zdjęcia paszportowe zgodne ze standardem biometrycznym. Twoje lokalne studio fotograficzne będzie mogło pomóc w spełnieniu tych standardów. Na tym etapie konieczne jest również wypełnienie odpowiednich formularzy wniosków zakupionych w konsulacie kraju, którego dotyczy wniosek.

Dokumenty podróży: Podobnie jak w przypadku większości podróży, konieczność posiadania dokumentów podróży w obie strony gotowych do podróży jako dowód zamiaru powrotu do państwa macierzystego jest niezbędna. Rezerwacja lotu w obie strony jest akceptowalna, a potwierdzone bilety mogą wymagać przedstawienia przy wjeździe do każdego odwiedzanego kraju. Posiadanie drukowanej kopii planu podróży przyspieszy przekraczanie granic i pomoże odpowiedzieć na wszelkie pytania urzędnika imigracyjnego.

Dowód funduszy: Wymagana jest umiejętność wykazania, że ​​podróż odbywa się w ramach posiadacza wizy. Może to być kopie wyciągów bankowych z poprzednich 6 miesięcy lub rachunki kartą kredytową. Członkowie rodziny w kraju (-ach) na trasie mogą dostarczyć dokumentację stwierdzającą, że zapewnią również środki finansowe. Ilość pieniędzy potrzebnych do udowodnienia, że ​​podróż jest przystępna, różni się nieco w zależności od kraju. 50 - 60 euro dziennie to przeciętna średnia.

Ubezpieczenie podróżne: Obowiązkowa jest dokumentacja zawierająca szczegóły ubezpieczenia podróży / ubezpieczenia zdrowotnego osoby podróżującej. Jest to nie tylko wymóg wizy Schengen, ale dokładnie zalecany podczas podróży w dowolnym miejscu poza ojczystym krajem danej osoby. Rachunki szpitalne mogą być niewybaczalne, nawet w przypadku stosunkowo niewielkich obrażeń.

Proces odrzucenia i odwołania

Odrzucenia mogą być trudne, ale można śledzić proces odwoławczy

Jeżeli wniosek Schengen zostanie odrzucony, dostępny jest szeroki proces odwoławczy. Konsulat dokładnie poinformuje Cię o szczegółach tego procesu w przypadku odrzucenia.

Skrupulatne przygotowanie dokumentów przed złożeniem wniosku znacznie ułatwi proces. Konsulat dostarczy szczegółową listę kontrolną wymaganych dokumentów. Ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na wszystkie instrukcje wydawane podczas gromadzenia całej dokumentacji.

Nawet drobne szczegóły, gdy są pomijane, mogą powodować opóźnienia i stłumić przygodę. Dzięki odpowiedniemu planowaniu wiza Schengen zapewni dostęp do najbardziej fascynujących miast i doświadczeń, jakie Europa ma do zaoferowania.

* Kraje członkowskie strefy Schengen

Mapa narodów w Europie, które tworzą strefę Schengen

Jest 26 krajów, które są państwami członkowskimi Schengen, wymienionymi poniżej. Kraje w regionie Schengen posiadają jedne z najbardziej znanych miejsc turystycznych w Europie. Od Koloseum w Rzymie, po Starą Bratysławę na Słowacji. W zależności od narodowości, jeśli potrzebujesz wizy, aby odwiedzić następujące kraje, Schengen jest doskonałym narzędziem do osiągnięcia tego celu.

Poniżej znajduje się lista krajów w regionie Schengen:

  1. Austria
  2. Belgia
  3. Republika Czeska
  4. Dania
  5. Estonia
  6. Finlandia
  7. Francja
  8. Niemcy
  9. Grecja
  10. Węgry
  11. Islandia
  12. Włochy
  13. Łotwa
  14. Liechtenstein
  15. Litwa
  16. Luksemburg
  17. Malta
  18. Holandia
  19. Norwegia
  20. Polska
  21. Portugalia
  22. Słowacja
  23. Słowenia
  24. Hiszpania
  25. Szwecja
  26. Szwajcaria

Zalecane

Najbardziej ekstremalne punkty Rosji
2019
10 najgorszych epidemii w historii
2019
Czym jest Bazaar Fly?
2019