Zwierzęta w Nigerii

Podobnie jak w każdym innym kraju na świecie, w Nigerii są zwierzęta, w tym ssaki, gady i inne. W przypadku ssaków w kraju jeden z nich jest krytycznie zagrożony, podczas gdy 13 z nich jest sklasyfikowanych jako zagrożone. Kolejnych 16 gatunków jest zagrożonych, jeden gatunek wyginął, podczas gdy gatunki ssaków, które są blisko zagrożone, mają dziesięć. Niektóre z zagrożonych zwierząt to guenon białoszyi, lew zachodnioafrykański i kilka innych.

10. Aardvark

Aardvark jest średniej wielkości ssakiem, który pochodzi z Afryki. Nocnym ssakiem jest owadożerca z długim pyskiem do wąchania owadów, takich jak termity i mrówki. Oprócz używania ostrych pazurów do wykopywania pożywienia, wykorzystuje je również do wykopywania nor do życia. Zwierzę ma średnią masę od 130 do 180 funtów i ma długość od 3, 44 do 4, 27 stóp, chociaż długość może sięgać siedmiu stóp i trzech cali. Włączając ogony, zwierzęta mogą mieć długość do 29 cali. Obwód wynosi około 3, 3 stopy i ma wysokość ramion około 24 cali.

9. Lasowy słoń

Słoń leśny, jak sama nazwa wskazuje, żyje w lasach. Z trzech żyjących dziś gatunków słoni ten słoń jest najmniejszy, ale nadal należy do największych zwierząt lądowych na świecie. Populacja tych zwierząt zmniejszyła się do około 100 000 w 2015 r. Z ogromnych szacunków dwóch milionów w epoce kolonialnej. Średnio wysokość nie przekracza 8, 2 stopy, podczas gdy średnia waży około 5950 funtów. Jako roślinożerca zwierzę żywi się roślinnością, taką jak liście, kora, owoce i inne rzeczy.

8. Guenon z białym gardłem

Znany również jako czerwonobrzuchy guenon lub czerwonobrzucha małpa, ten gatunek małpy preferuje lasy tropikalne lub lasy deszczowe. Średnio mężczyźni ważą od 7, 7 do 9, 9 funta, podczas gdy kobiety średnio od 4, 4 do 8, 8 funta. Ze względu na niski wskaźnik produkcji i nadmierne polowania, ich liczba stale maleje, stąd ich klasyfikacja jako podatna na zagrożenia. Podstawową dietą tej małpy są owoce, chociaż od czasu do czasu w diecie włączane są owady, uprawy i liście. Ta nadrzewna małpa żyje w małych grupach około czterech, chociaż zaobserwowano również grupy trzydziestu.

7. Preuss Monkey

Ta małpa, znana również pod nazwą Preussa, jest dziennym naczelnym, który żyje w górach o wysokości około 8200 stóp. Podobnie jak powyżej, liczba małp stale maleje z powodu nadmiernego polowania i utraty siedliska, co przyczyniło się do zaklasyfikowania go jako zagrożonego gatunku. Obecnie żyją tylko dwa gatunki: małpa kameruńskiego Preussa i małpa Bioko Preuss. Zwierzę żywi się owocami, owadami, liśćmi i roślinami ludzkimi. Średnio ważą około 22 funtów i żyją w grupach około 17.

6. Lew

Lew zachodnioafrykański jest jednym z krytycznie zagrożonych gatunków na tej liście z populacją mniejszą niż 250 dojrzałych lwów. W 2004 r. Liczba ta wynosiła około 1800 osób. Pod względem wyglądu nie różni się tak bardzo od innych lwów w Azji i Afryce. Mają średnią długość ciała od 8, 1 do 9, 3 stopy i średnią wagę od 327 do 421 funtów. Samce są generalnie cięższe niż samice. Grupy, w których mieszkają w zasięgu od jednego do ośmiu w parku, podczas gdy liczby są mniejsze na zewnątrz parków.

5. Flamingo

Ten ptak jest ptakiem brodzącym z sześcioma różnymi gatunkami. Ich dieta zwykle obejmuje niebiesko-zielone algi i krewetki solankowe, które zwykle uzyskuje się przez filtrowanie mętnych wód za pomocą dziobów. Średnio mogą mieć wysokość od 3, 9 do 4, 7 stopy i ważą do 7, 7 funta. Ptak ma również ogromną rozpiętość skrzydeł, która może wynosić od 37 do 59 cali. Ich różowo-czerwonawy odcień nie występuje w chwili urodzenia, ale rozwija się wraz z wiekiem z powodu pewnych bakterii w diecie.

4. Szympans Nigeria-Kamerun

Ten naczelny jest podgatunkiem szympansa pospolitego i, jak sama nazwa wskazuje, mieszka w Kamerunie i Nigerii. Średnio zwierzęta mogą ważyć około 154 funtów, mają długość około 3, 9 stopy, a wysokość około 5, 2 stopy. Samce są cięższe niż samice. Niestety gatunek ten jest najbardziej zagrożony wśród podgatunków szympansa pospolitego z powodu działalności człowieka. Z tego powodu ich stan zachowania jest zagrożony. Badania wykazały, że istnieje w kilku lasach, takich jak rezerwat leśny Oluwa, Park Narodowy Okomu, rezerwat leśny Idanre, rezerwat leśny Ise i kilka innych rezerwatów.

3. Senegal Bushbaby

Senegalskie krzewy brzuszne są drobnymi zwierzętami nocnymi o długości zaledwie pięciu cali i średniej masie od 3, 4 do 11 uncji. Inne nazwy zwierzęcia obejmują pomniejsze galago, pomniejsze bułeczki lub galago Senegalu. Duże oczy dają im nieskazitelną nocną wizję ucieczki od drapieżników i pozyskiwania pożywienia, które obejmuje ptaka, owady, kwiaty, jaja i inne rzeczy. Co ciekawe, badania wykazały, że zachodni szympans poluje na te zwierzęta za pomocą sprzętu przypominającego włócznie. Ich wysoki współczynnik reprodukcji, dwa razy w roku, zapewnia, że ​​ich klasyfikacja jest najmniej troskliwa.

2. Dama Gazelle

To krytycznie zagrożone zwierzę klasyfikowane jest jako gatunek krytycznie zagrożony z powodu utraty siedlisk i nadmiernego polowania. Zwierzę ma średnią długość około 14 cali, wysokość od 35 do 47 cali i waży od 77 do 165 funtów. W ich diecie dominuje roślinność. Wśród gazeli są to jedne z największych. Jeśli czują się zagrożone, zwierzęta te wykorzystują swoje tylne nogi, aby z dużą prędkością odpychać się od drapieżników.

1. Red Eared Guenon

Ta małpa jest mała i kolorowa z kilkoma charakterystycznymi niebieskimi śladami wokół oczu. Samce, które mają średnią długość 16, 5 cala, są większe i dłuższe niż samice, które mają średnią długość 15, 1 cala. Niestety, ten dyskretny gatunek jest również klasyfikowany jako wrażliwy. Małpa jest wszystkożerna dzięki swojej diecie obejmującej takie rzeczy, jak owoce, owady, pędy i inne rzeczy. Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią owady są ważną częścią diety. Pomimo terytorialności zwierzęta na ogół unikają konfrontacji z innymi grupami.

Zalecane

Fakty dotyczące rzeżączki: choroby świata
2019
Krótka historia wojny biologicznej
2019
Co to jest tęcza ognia?
2019