Pygmy Hippo Facts: Zwierzęta Afryki

Opis fizyczny

Hipopotam karłowaty jest mniejszą wersją bardziej znanego popularnego hipopotama, oba należące do rodziny Hippopotamidae . Ma ciało w kształcie beczki, a jego kolor skóry jest czarno-brązowy lub szarawy fioletowy. Hipopotam karłowaty ma szeroki pysk i krótkie krępe nogi. Jego palce są oddzielone i mają ostre paznokcie, a siekacze i kły wyglądają jak kły. Po osiągnięciu dojrzałości wysokość hipopotama karłowatego na ramionach będzie wynosić od 31, 5 do 39, 4 cala (80-100 centymetrów), a jego waga od 353 do 595 funtów (160-270 kilogramów). Jego długość ciała od głowy do zadu wynosi między 59, 1 a 68, 9 cala (150-175 centymetrów) i ma ośmiocalowy (20 cm) ogon.

Dieta

Hipopotam karłowaty jest roślinożerny. Jego dieta składa się z różnych ziół, roślin liściastych, traw, roślin półwodnych, forb, bulw, korzeni, turzyc, paproci i opadłych owoców. Hipopotam karłowaty zaczyna żerować późnym popołudniem i robi to do północy, pasąc się wokół lasu. Może stać na tylnych łapach, aby osiągnąć wysoką roślinność. Usta hipopotama karłowatego są sprawne i mogą chwytać owoce bez użycia zębów. Choć zjada różne rośliny wodne, woli jedzenie na lądzie. Mimo że ma wielokomorowy żołądek podobny do żołądka przeżuwacza, nie żuje własnych cudów.

Siedlisko i zasięg

Hipopotam karłowaty pochodzi z Afryki Zachodniej. Mianowicie żyje w takich krajach jak Liberia i, w mniejszym stopniu, Sierra Leone, Gwinea i Wybrzeże Kości Słoniowej. Lasy deszczowe, bagna i zarośla w pobliżu wód i strumieni są tam, gdzie zwykle znajduje się hipopotam karłowaty. Jest jednak mniej wodny niż zwykły hipopotam i spędza więcej czasu na lądzie. Według Raport Czerwonej Księgi Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN), Hipopotam Pigmejski został sklasyfikowany jako gatunek „zagrożony”, a na wolności pozostało od 2000 do 3000 osobników. Raport Zoological Society of London przypisuje spadek liczebności głównie kłusownictwu i utracie siedlisk wynikających z pozyskiwania ludzi, wydobycia i działalności rolniczej.

Zachowanie

Hipopotam karłowaty ma charakter samotny, z wyjątkiem hodowli lub hodowli młodych. Jest nieśmiały i nie broni swojego terytorium, zamiast tego zazwyczaj działa podczas konfrontacji. Czasami gromadzą się w małych grupach rodzinnych. Samica hipopotama karłowatego ma zasięg domowy od 100 do 150 akrów, podczas gdy samiec ma rozmiar około 400 akrów. Zwierzęta te poruszają się po ścieżkach używanych przez inne hipopotamy i wyznaczają te szlaki swoim łajnem. Podczas jedzenia hipopotam karłowaty zjada roślinność i można to usłyszeć nawet w odległości 150 stóp. Lamparty są głównymi naturalnymi drapieżnikami hipopotamów karłowatych.

Reprodukcja

Hipopotam karłowaty osiąga dojrzałość płciową między 3 a 5 rokiem życia. Aby się rozmnażać, męski hipopotam karłowaty poszukuje dojrzałej płciowo kobiety i tworzą partnerstwo. Para kojarzy się na lądzie lub wodzie i może kopulować nawet do 4 razy, gdy kobieta jest „w ogniu”. Ich okres ciąży trwa od 180 do 210 dni, a samica rodzi na lądzie jednemu cielęciu. To cielę waży od około 10 do 14 funtów (4, 5-6, 5 kg), a gdy rośnie, może zyskać od 10, 6 do 21, 2 uncji (300-600 gramów) dziennie. Przewidywana długość życia hipopotama karłowatego wynosi od 30 do 50 lat.

Zalecane

Siedem parków narodowych Kambodży
2019
Lion Rock - Unikalne formy terenu Azji
2019
Jakie są różnice między Salamanders a Newts?
2019