Mandarin Duck Facts: Zwierzęta Azji

Opis fizyczny

Kaczki mandarynki ( Aix galericulata ) słyną z pięknego, kolorowego wyglądu swoich samców. Męska kaczka zdobi dramatyczną ekspozycję kolorów, w tym jej kultowego czerwonego dzioba, wielopłaszczyznowy grzebień z nakładającymi się odcieniami czerni, zieleni, błękitu i miedzi, oraz ogólny złoty wygląd, z jasnymi, pomarańczowo-złotymi piórami zwisającymi nad szyja jak grzywa. Biała podszewka w kształcie półksiężyca otacza oczy i rozciąga się na boki szyi. Pióra w dolnej części piersi i okolicy brzucha są białawe, podczas gdy pióra po stronie grzbietowej mają oliwkowo-brązowy kolor. Para złocisto-pomarańczowych skrzydeł wystaje z tyłu kaczki podczas siedzenia. Działają jak żagle, gdy ptak pływa lub pływa w wodzie. Samice kaczek mandaryńskich są, w przeciwieństwie do samców, stosunkowo proste i mają znacznie mniej dramatyczny wygląd. Ich ciało jest w większości pokryte piórami w kolorze popielatym i szarym. Głowa jest również szara, z szarym dziobem i grzebieniem, a wąski biały pierścień oczny rozciąga się od oczu do tyłu szyi. Wielkość kaczek mandaryńskich waha się od 8, 3 do 9, 7 cala (21, 0–24, 5 cm). Średnia waga samców wynosi około 1, 4 funta (0, 63 kilograma), a samic wynosi około 2, 4 funta (1, 08 kilograma).

Dieta

Dieta mandarynek różni się w zależności od sezonu. Latem kaczki żerują na małej, wodnej faunie, takiej jak żaby, robaki rosy, małe ryby, a czasem nawet małe węże. W sezonach jesienno-zimowych kaczki zależą przede wszystkim od diety roślinnej, żerującej na żołędziach i ziarnach. Wiosną mają mieszaną dietę składającą się zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych, w tym nasion, owadów i ślimaków. Podczas żerowania kaczki mandarynki albo się zanurzają w wodzie, albo chodzą po ziemi.

Siedlisko i zasięg

Kaczki mandaryńskie pochodziły z Chin, południowo-wschodniej Rosji, Korei i Japonii. Na popularne zapotrzebowanie na ich piękno, były eksportowane do wielu krajów na całym świecie. Obecnie ich największe populacje występują w Japonii i Wielkiej Brytanii. Ucieczka z niewoli doprowadziła do wzrostu dzikich populacji kaczek mandaryńskich jako gatunków wprowadzonych w wielu regionach, w tym w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemczech i północnej Kalifornii w USA. Kaczki mandaryńskie wolą zamieszkiwać zbiorniki wodne wyścielające gęste, krzewiaste ziemie. Znajdują się więc w stawach, jeziorach, rzekach, bagnach i bagnach z dużą ilością wschodzącej roślinności. Chociaż kaczki te znajdują się głównie w słodkiej wodzie, można je również spotkać w przybrzeżnych lagunach i ujściach rzek, zwłaszcza w sezonie zimowym. Eksport na dużą skalę, polowania i degradacja siedlisk kaczek mandaryńskich doprowadziły do ​​znacznego spadku liczby tego gatunku w ich rodzimych siedliskach. Tylko około 1000 par tych pięknych stworzeń przetrwało dzisiaj w swoich rosyjskich i chińskich ojczyznach. Najważniejszymi naturalnymi drapieżnikami tych kaczek są zdziczałe psy, norki i puchacze.

Zachowanie

Kaczki mandarynki zazwyczaj karmią się o świcie io zmierzchu. Większość reszty dnia spędzają na drzewach w pobliżu zbiorników wodnych. Ich skrzydła są duże w porównaniu z ich rozmiarami ciała, a zatem są w stanie szybko wystartować z wody w czasie niebezpieczeństwa. Samce wydają świszczące dźwięki lub pomruki, podczas gdy samice produkują delikatniejsze dźwięki wokalne. Samce podnoszą swój grzebień jako pokaz zalotów lub w czasie zakłóceń, ale kobiety nie wykazują tego zachowania.

Reprodukcja

Kaczki mandarynki zazwyczaj rozmnażają się w sezonie wiosennym. Te stworzenia dojrzewają seksualnie w wieku około jednego roku. Okres zalotów tych kaczek jest pełen dramatycznych pokazów i agresywnych zachowań. Mężczyźni będą zaciekle konkurować z innymi samcami, aby zdobyć kaczkę. Gwizdają, szczekają, rozpinają się i puchają, by przyciągnąć uwagę płci przeciwnej. Kojarzenie odbywa się w wodzie, a jeśli obaj partnerzy przeżyją, prawdopodobnie ponownie połączą się w następnym sezonie. Miejsce lęgowe jest wybierane przez samicę i zwykle znajduje się wewnątrz jamy drzewa w pobliżu źródła wody. To gniazdo może być ponownie wykorzystane przez samicę przez cały okres jej życia. Samica składa zwykle od 8 do 10 jaj, obejmujących okres od około 6 do 7 dni. Jaja nie są inkubowane, dopóki nie zostaną ułożone wszystkie, co zapewnia synchroniczny czas wylęgu wszystkich jaj. Po upływie 30 dni wylęgają się pisklęta, które wkrótce stają się gotowe do wyjścia z zagłębienia gniazda za pomocą ostrych pazurów. Kiedy zostaną uznane za gotowe, są nazywane przez matkę kaczką i w odpowiedzi wyskakują z drzewa, by dotrzeć do ziemi. Samiec kaczki mandarynki utrzymuje towarzystwo samicy przez cały okres lęgowy, do około dwóch tygodni po wykluciu się jaj. Nawet jeśli małe mandarynki są dobrze strzeżone przez rodziców, tylko nieliczni zazwyczaj uda im się przetrwać do dorosłości.

Zalecane

Siedem parków narodowych Kambodży
2019
Lion Rock - Unikalne formy terenu Azji
2019
Jakie są różnice między Salamanders a Newts?
2019