Prairie Chicken Facts: Zwierzęta Ameryki Północnej

Opis fizyczny

Kurczak Większej Prerii ( Tympanuchus cupido ), zwany także Pinnated Groose lub Boomer, w rzeczywistości nie jest prawdziwym kurczakiem. Podczas gdy, podobnie jak zwykły kurczak, jest w rodzinie Phasianidae, Prairie Chicken jest w rzeczywistości bliżej spokrewniony z niektórymi gatunkami cietrzewia. Te duże ptaki pochodzą z Ameryki Północnej i do dziś są powszechnie spotykane na wolności. Są one brązowe do szarych ptaków przypominających kurczaki i rosną do rozmiarów znacznie większych niż kurczęta hodowlane. Kurczaki Preriowe są krępe i okrągłe, mają mały ogon, który stoi pionowo, a ich ogony mają zwykle ciemnoniebieski kolor.

Dieta

Te ptaki, które służyły jako pokarm dla wielu zwierząt i ludzi, same są roślinożercami. Podstawowym źródłem pożywienia dla kurczaków preriowych są małe ziarna, takie jak pszenica, soja, milo (sorgo) i kukurydza. Będą również ucztować na nasionach znalezionych na ziemi na preriach, a także na liściach różnych roślin. Każdy ptak może podróżować kilka mil na raz w poszukiwaniu żerowisk. W takich przypadkach ptaki wylatują o świcie, by powrócić do swoich domów w pobliżu zachodu słońca.

Siedlisko i zasięg

Zgodnie z ich imionami, Prairie Chickens gnieździ się na polach prerii, które rozciągają się na amerykańskim Środkowym Zachodzie oraz na północnych i centralnych równinach we wszystkich kierunkach, od Kanady po Meksyk. Również w niektórych częściach Teksasu, Oklahomy i Meksyku można znaleźć gatunek Kurczaków Preriowych zwany „Kurczakiem Małych Prerii”. Te preryjne równiny są idealne dla preryjnych kurczaków, ponieważ zapewniają doskonałe warunki do rozrodu, a ich ulubione zapasy żywności są zazwyczaj obfite. Kurczaki Preriowe ostatnio się pogarszają, ponieważ wiele ich domów zostało naruszonych przez pola uprawne i przedmieścia.

Zachowanie

Kurczaki preryjne są padlinożercami i przeczesują łąki swoją wizją dalekiego zasięgu. Męskie Kurczaki Preryjne są najbardziej znane ze swoich unikalnych, dumnych, godowych postaw. Ich tańce ustalą ich rangę społeczną, którą ocenia się na podstawie poziomu agresji pokazanego przez danego mężczyznę. Im bardziej agresywny jest mężczyzna, tym bardziej staje się dominujący. Zazwyczaj oznacza to również, że te dominujące kurczaki preryjne mają większą szansę na rozmnażanie się i noszenie linii krwi.

Reprodukcja

Gdy samica prerii jest płodna, samce wykonają dumny taniec krycia. Samce spotkają się na wspólnym terenie (zazwyczaj w strefie żerowania) zwanym „lek”, gdzie będą wzburzać swoje pióra i podnosić uszy. Samce napompują pomarańczowy worek znajdujący się po bokach ich szyi i zaczynają wydobywać głęboki jęk. Ten „taniec” przyciąga kobiety, a najlepsi „wykonawcy” zostaną nagrodzeni możliwością partnerstwa. Gdy samica wybierze swojego mężczyznę, będą parzyć się na lek. Po zakończeniu kobieta wróci do swojego miejsca lęgowego. Samica kurczaka prerii zbuduje swoje gniazdo w gęstej roślinności, która tworzy podszewkę i zagłębienie w ziemi i utrudnia drapieżnikom zobaczenie i wyrwanie jej i jej jajek. Przeciętna samica może złożyć do 12 jaj, a jaja wyklują się po około 25 dniach inkubacji. Ptaki mają bardzo wysoki wskaźnik wylęgu, między 73% a 93%. Niemniej jednak tylko od 22% do 65% tych piskląt przeżyje, aby wyrosnąć na dojrzałe osoby dorosłe.

Zalecane

Czy coś żyje w Morzu Martwym?
2019
Jakie są główne zasoby naturalne Nikaragui?
2019
Crown Princes Of Saudi Arabia
2019