Brodaty cesarz Tamarin Fakty: Zwierzęta Ameryki Południowej

Opis fizyczny

Małpa brodata cesarzowa Tamarind jest podgatunkiem cesarskiej tamaryny. Godny uwagi jest zabawny wygląd, opadające białe wąsy. Samice i młodzież również mają wąsy. Reszta sierści brodatej tamaryny jest szara, często pokryta żółtymi lub brązowymi plamami. Jest wszystkożerny, a jego dieta składa się zarówno z roślin, jak i zwierząt. Przy pełnej dojrzałości fizycznej te małpy dorastają do 10 cali i ważą jeden funt, z długim 15-calowym ogonem. Brodata tamarin ma pazury na palcach i palcach, z wyjątkiem dużego palca, który zamiast tego ma gwóźdź. Sprint na czworakach.

Dieta

Dieta z brodawki tamaryńskiej składa się w dużej mierze z roślin bogatych w węglowodany, z dodatkowymi małymi zwierzętami i owadami w mniejszych proporcjach. Spośród roślin, na których żywią się, ulubionymi są owoce, nektar i sok z drzewa. Jedzą owady, takie jak szarańcza, chrząszcze, ślimaki, świerszcze, motyle, pająki i mrówki. Mogą też splądrować ptasie gniazdo na jaja lub złapać i zjeść małe gady, takie jak jaszczurki i żaby. W porach suchych zjadają więcej nektaru niż w porach deszczowych. Według badania Durrell Wildlife Conservation Study, 95 procent diety brodaty tamarin składa się z owoców w porze deszczowej.

Siedlisko i zasięg

Tamarina brodata pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej w tropikalnych lasach deszczowych, szczególnie w takich regionach jak południowo-zachodnia część Amazonki w Brazylii, wschodnim Peru i północnej Boliwii. Żyją w otwartych, porośniętych drzewami siedliskach. Według badania Macalester College żyją one na drzewach o wysokości poniżej 80 do 95 stóp, które są powszechne w dżungli amazońskiej. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) w swojej Czerwonej Liście z 2015 r. Doniosła, że ​​gatunek cesarskiej tamaryny nie jest narażony na znaczne ryzyko wyginięcia. Jednak IUCN zauważa, że ​​szybkie wylesianie, w dużej mierze związane z pozyskiwaniem drewna i budową infrastruktury, może zagrozić gatunkowi w niedalekiej przyszłości, i grozi im złapanie za nielegalny handel zwierzętami.

Zachowanie

Brodata tamarin jest najbardziej aktywna w ciągu dnia i jest zwierzęciem stale w ruchu. Ich małe rozmiary sprawiają, że są zwinnymi stworzeniami i umożliwiają im przeskakiwanie z gałęzi na gałąź. Brodata długouszka jest towarzyska i żyje w grupach od dwóch do piętnastu małp. Każda grupa jest prowadzona przez najstarszą kobietę, a następnie przez dojrzałe samce. Są żartobliwe, a kiedy się odprężą, otworzą sobie futro. Gdy istnieje niebezpieczeństwo, brodata tamaryna wydaje wrzaski i wrzaski, aby ostrzec innych w grupie. Jest to wysoce terytorialna małpa i będzie gorliwie bronić swojego terytorium przed innymi tamarynami lub innymi małymi małpami.

Reprodukcja

Dojrzałość płciowa dla brodawki jest osiągnięta w wieku od 16 do 20 miesięcy, kiedy to zaczną się rozmnażać. Kiedy kobieta jest gotowa do parzenia się, emituje feromonowe substancje chemiczne, które ostrzegają mężczyzn o jej obecności i seksualnej gotowości. Substancje chemiczne hamują owulację u innych kobiet w grupie. W obrębie danej grupy to dwa najstarsze samce i najstarsza kobieta są tymi, które faktycznie rozmnażają się i rozmnażają. Ich okresy ciąży trwają od 140 do 145 dni. W jednym narodzinach żeńska brodata tamaryna zazwyczaj rodzi od dwóch do trzech młodych. Rola opieki nad nimi jest podejmowana przez każdego brodatego tamarina w grupie. To podejście „zajmuje wioskę” obejmuje wszystkie aspekty hodowli młodych brodatych tamaryn, od dzielenia się jedzeniem po zabawę i pielęgnację.

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019