Żyrafa Fakty - Zwierzęta Afryki

  • Szyja żyrafy nie może dosięgnąć ziemi, gdy stoi. Dlatego żyrafa musi rozłożyć przednie nogi lub uklęknąć, aby sięgnąć ziemi, aby napić się wody.
  • Żyrafy są najwyższymi ssakami na świecie. Tak duże, że ich nogi są wyższe niż większość ludzi.
  • Żyrafy potrzebują tylko 5 do 30 minut snu w ciągu 24 godzin.

Jak wyglądają żyrafy?

Żyrafa jest najwyższym ssakiem lądowym na świecie. Charakteryzuje się długimi nogami i szyją. Żyrafy posiadają brązową grzywę i trójkątną głowę zwieńczoną dwoma owłosionymi rogami. Dla dojrzałej żyrafy nogi mają około 6 stóp długości, podobnie jak szyja. Samiec jest zarówno wyższy, jak i cięższy niż samica. Według National Geographic Society, od stóp do głów, wysokość dojrzałej żyrafy zwykle waha się od 14 do 19 stóp. Jego skóra ma brązowe plamy poplamione czernią i oddzielone beżowym zabarwieniem, a wzory i barwy różnią się w zależności od regionu geograficznego. Dojrzała żyrafa waży od 1750 do 2800 funtów i ma średnią długość życia 25 lat. Obie płcie mają pokrytą skórą gałkę, zwaną ossikonami, na czubku głowy. Kobiece ossicones są mniejsze i mają małą kępkę futra na wierzchu, podczas gdy męskie ossicones są łysy na szczycie. Gałki te służą do ochrony głowy, gdy mężczyźni walczą, co wiąże się z kołysaniem się na sobie w pokazie siły zwanym szyjką. Mają unikalny sposób chodzenia po obu nogach po jednej stronie ciała, a następnie po obu nogach po drugiej stronie. Chociaż żyrafy biegną w podobnym stylu do innych ssaków, jednocześnie machając tylnymi nogami i przednimi nogami. Mogą osiągnąć 55 kilometrów na godzinę (35 mil na godzinę) przy pełnej prędkości, ale mogą wytrzymać tylko w krótkich skokach.

Co lubią jeść żyrafy?

Żyrafa jest roślinożerną przeglądarką, co oznacza, że ​​zużywa krzaczaste i zdrewniałe rośliny. Według Giraffe Conservation Foundation (GCF) żyrafa może dostosować swoją dietę w zależności od gatunku rośliny lub drzewa dostępnego w każdym regionie. Żyrafa spędza większość dnia na jedzeniu, zużywając ponad 100 funtów (45 kilogramów), głównie żywiąc się liśćmi i pąkami drzew i krzewów. W suchych łąkach żyrafy jedzą liście i pędy akacji. Mogą też jeść winorośle, zioła, kwiaty i owoce, zwłaszcza w porach deszczowych. Trawa w niewielkich ilościach stanowi również część diety żyrafy. Aby nakarmić, żyrafa używa swojego twardego, zręcznego, długiego języka i warg, aby wyrywać liście i pędy, nawet z najsurowszych roślin. Samce mogą żerować na liściach wyżej niż samice ze względu na ich większe wysokości. Chociaż żyrafy, żyrafy zostały udokumentowane, lizały suszone mięso z kości tuszy.

Gdzie żyją żyrafy?

Żyrafa pochodzi z wielu krajów afrykańskich, w tym Kenii, Kamerunu, Czadu, Nigru, Ugandy, Namibii, Botswany, Zimbabwe, Zambii, Tanzanii, Angoli i RPA. Dzikie równiny łąkowe, lasy i sawanna są najczęstszymi siedliskami żyraf w tych krajach. Według danych GCF, na całym świecie pozostało mniej niż 80 000 żyraf, zasadniczo o połowę mniej niż w 1999 r., Kiedy Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) oszacowała ich liczbę na ponad 140 000. Spadek liczby żyraf jest spowodowany kłusownictwem, wzrostem populacji ludzkiej, powodującym utratę lasów, ingerencję w miasto i utratę siedlisk do fragmentacji i degradacji.

Co lubi robić żyrafa?

Żyrafa jest zwierzęciem nieterytorialnym i bardzo społecznie zorientowanym. Dorosłe kobiety łączą się w grupy od 10 do 12 bez mężczyzny, nie licząc ich młodych ssących, a żyrafy męskie pozostają w swoich stadach. Kiedy są szczęśliwe, żyrafy angażują się w figlarne kłótnie z karkami lub galop o otwartych przestrzeniach. Kiedy jeden mężczyzna chce ustanowić swoją dominację nad innymi w stadzie, angażuje się w agresywne zachowanie „karku”. Według Instytutu Przyrody jest to forma silnego sparingu, w którym dwie żyrafy stoją obok siebie, ale są zwrócone w przeciwnym kierunku i handlują ciosami w głowę lub szyję rogami. To może trwać pół godziny, a pierwsza żyrafa, która ulegnie wyczerpaniu, odejdzie w porażce.

Jak powstają żyrafy dziecięce?

Żyrafy nie mają ustalonego sezonu godowego, ale w porze deszczowej szanse na hodowlę są wyższe ze względu na dostępność żywności. W wieku siedmiu lat męska żyrafa dojrzeje seksualnie, a następnie może parzyć się z dojrzałymi płciowo samicami w wieku czterech lat lub starszymi. Podczas zalotów samiec opiera brodę na plecach kobiety. Aby ustalić, czy potencjalna partnerka jest w gorączce i jest gotowa do kopulacji, męska żyrafa będzie smakowała mocz kobiecy. Żeńskie żyrafy z hormonem rui wykrytym w smaku moczu zostaną następnie sparowane. Według GCF średni okres ciąży dla żyrafy wynosi 15 miesięcy. Nowonarodzone cielę waży około 220 funtów, a jego wysokość wynosi około 6, 5 metra. Żeńska żyrafa zazwyczaj rodzi tylko jedno cielę, chociaż możliwe są przypadki bliźniąt.

Kluczowe fakty dotyczące żyrafy

Fakty na temat zwierzątInformacje
Wysokość (w tym rogi)15-17 stóp (mężczyzna)

12-15 stóp (kobieta)

Waga1765–2525 funtów. (Męski)

1, 215-2600lbs (kobieta)

Dojrzałość płciowa3, 5 roku (mężczyzna)

4-5 lat (kobieta)

GodyW każdej chwili
Ciąża453-464 dni
Liczba młodychZwykle Jeden
NawykLuźno powiązane grupy
Długość życia żyrafy25 lat
DietaLiście z drzew, krzewów, pnączy, winorośli i niektórych ziół.
Powiązane gatunkiRozpoznano dziewięć podgatunków; wszystkie podobne, ale wyróżniające się wzorem płaszcza i rozmieszczeniem geograficznym

Zalecane

Co i gdzie jest Kalimantan?
2019
Steller Sea Cow Facts: Wymarłe zwierzęta świata
2019
Najgłębsze fiordy na świecie
2019